Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

måndag 26 oktober 2009

Klimat















Gjorde klimat testet på http://www.klimatkontot.se/ gjorde av med 3,4 ton CO2e för mycket men är rätt nöjd ändå. Kunde varit värre skall väl ändra på dusch munstycken och liknande så blir det väl lite bättre. Och bilen är en riktig bov. Men den får nog hänga med en stund till i alla fall.
Odlar ju mycket ekologiskt på egen täppa så det får kompensera bilen....
Här är en av korgarna som planterades senaste vår.
Tycker om ide`n att kunna äta det jag planterar att det ej bara skall vara vackert.
Pumpan som synes på bilden skall komma till användning nästa helg till barnens stora förtjusning. Och rödkålen finns som surkål i kylen. Solrosfröna mumsar fåglarna på i vinter.
Ha en fin måndag.

Klimatsmart


Att vara klimatsmart är ej alltid så lätt.
Trodde aldrig jag skulle komma så långt så jag kunde tänka mig en vegetarisk dag. Inget ont i det, men trodde ej att jag som har fötts upp på kött skulle klara det.
Men vet ni, förra veckan blev det faktiskt en vegetarisk dag. Grönsaksbiffar gjorda på grönisar från den egna täppan på tomten. Och det var gott. Receptet finns under receptfliken.

När jag handlade senast blev det mycket ägg inhandlat. Har läst mig till att det är klimatsmart.
Skulle jag själv få bestämma så hade jag höns trippande i en fin höns inhägnad här på tomten men det blir nog ej i år.
Men nu kommer jag väl ifrån ämnet.

smart. Vi skall minska på bilkörandet. Maken åker redan kommunalt till jobbet är jätte duktig. Är ej så lätt härifrån där vi bor.
Vi har en stor bil som drar mycket bensin. Men kör ej så mycket och den är bra och ha när vi bygger. Ursäkter ursäkter.

Jag komposterar och sop sorterar har gått in för att slänga mindre mat. Har läst att det slängs allt för mycket mat. Och det är ju inte bra.

Jag har för länge sedan slutat använda sköljmedel när jag tvättar kläder. Grumme duger bra åt oss. Och det fungerar väldigt bra. Är så lärd att använda sköljmedel så fortsatte en tid så av gammal vana.
Stenen i toaletten har jag ej lyckats få till ännu, tips för att spara vatten vid spolning i gammal toalett.

Försöker få inspiration att använda allt från trädgården som finns. Morötter och brysselkål är kvar i landet ännu och salladen har ej frusit.
Tomaterna håller på att mogna till här inne bland äpplen. Av dom blir det god ketchup gjord utan tillsatser och E nummer. Och den blir särskillt god när den är gjord på vår vedhällsspis som ger både värme och trivsel.
Recept finns under recept fliken.
Skall nu försöka hitta ngt att göra med pumporna som skall tillagas nästa helg.
Ha det bra alla. Skall googla vidare.

lördag 24 oktober 2009

Avenbok


Har nyss fått upp ögonen för avenboken. Men hittar ej många häckar i närområdet som är avenbok.
Så får läsa mig till hur de ser ut och uppträder.

Körde runt och köpte upp rätt många krukodlade plantor när det var rea i höstas. Föga ekonomiskt men ville se hur det blev. Och jag tror att det blir en jätte fin häck.

Avenboken tål hård beskäring, men toppa den aldrig före den nått önskad höjd.

Har läst olika råd angående beskäring.

*Fläta in sidogrenarna i sidled utan att beskära,är ett sätt.

* Beskär sidogrenarna nära stammen och sedan skjuter flera grenar ut och beskär sedan dom igen 1/3 av dess längd så att de igen kan förgrenas. Fortsätt så tills häcken får önskad täthet. När du beskär den så kapa av grenen vid ett öga. så växer den bättre.

När den är tillräckligt tät räcker det med att beskära den en gång om året under jas perioden(juli-augusti-september). Det bästa för häcken är att vara bredare nertill än upptill den får mest sol på det viset.

Avenbok häcken kan hållas väldigt smal. Men efter att ha beskurit den hårt är det bra att ge den lite extra gödsel.

När du planterar dina plantor så häll i ordentligt med god jord åt plantorna den trivs i kalk haltig jord. Gropen bör vara ca 50 cm djup. Den tycker om att få lite kompostgödsel på våren eller Algomin.

Krukodlade avenboks plantor kan planteras när som. Men barrotade planteras på våren. Avenboken avmognar så sent därav bättre med vårplantering. Löven kan sitta kvar länge inpå vintern är därav bra som insynsskydd även vintertid.

Avenboken trivs ej där det blåser mycket men är annars ej känslig tål även skugga.

Om toppen av ngn anledning dör så kan man ta en sidogren och göra den till toppgren. Avenboken kan ibland angripas av en svampsjukdom som heter monilia (grentorka) ta då bort den döda toppen under jas perioden.

Den kan också drabbas av rostsvamp som är svår att råda bot på. Klipp bort alla skadade grenar och bränn dom. Du kan ev spruta med svampmedel. Om din avenbok drabbats av rostsvamp är grenarna svart/orange och torra.

Avenboken skall alltid bindas upp mot ex bambukäppar tills den blivit rätt höjd. Mot den kan du också binda upp ny toppgren vb.


fredag 23 oktober 2009

Caroline af Ugglas


Texterna är otroliga man vill bara ha mer.
Förut tyckte jag ej om henne men har ändrat mening totalt.
Vilka texter vilket uttryckssätt vilken visdom.
Ja har ändrat uppfattning.
Hon vet vad hon gör.

Har varit en annorlunda dag. Putsat och fejat hemma lite lagt upp draperier och haft strul med bloggen.
Men skall i alla fall få till ett inlägg.
Skall sortera lite bilder igen och dela med mig lite.

Och lyssnar och lyssnar och lyssnar till den fina musiken.
Må väl alla.

torsdag 22 oktober 2009

Buxus sempervirens


Denna lilla buske har planterats som avskiljare nere i trädgården mellan blomster ängen och gräsmattan. Växer långsamt och har nog inte fått så mycket kärlek.

Jag skall som de antika romarna klippa till den till olika former när den växt till sig lite. Då blir jag väl en topiarius???

Det är tur att buxbomen inte är så känslig men den skall trots det få lite benmjöl och kalk till våren för att känna sig ompysslad.
Den är lite orange om bladen och det har jag läst mig till kära ni, kan betyda kalkbrist.
Eller brist på vatten men det är det nog inte i detta fall. Den tycker inte heller om för mycket vatten. Lagom är bäst.
Vild växer den lilla gynnaren bara i kalkrik jord Finns många olika sorter har läst att vissa kan bli upp till flera meter höga.
Det är lite konstigt när man läser om denna lilla växt på nätet. I vissa inlägg läser man att de är kalk skyende. Ibland blir jag ej riktigt klok.

När jag sen klipper till den lilla busken skall jag försöka komma ihåg att vara noga med handhygienen. Den lilla rackaren är nämligen giftig. Den har ett något giftigt bitterämne i hela växten. Så tänk på det kära ni. Annars kan ni få lida av klåda och det är ju ej så roligt.
Den användes även som medicinalväxt för länge sedan för att bota tandverk epilepsi gonorre´ den kunde även användas mot hårlöshet hör och häpna.
Idag används den än mot feber och gallbesvär. Men kära läsare detta råder jag er ej att prova utan guidning för överdoser av alkaloiderna kan vara hälsofarligt.

Buxbomens ved är eftertraktad pga sin tätvuxenhet.Den kan användas för tillverkningen av musikinstrument, pipor och ritinstrument.

När man klipper till skall man göra det i juni gärna före midsommar. Men man kan ta bort skadade partier tidigt på våren. Vill du figurklippa gör det att göra mallar av ståltråd att klippa efter du kan då klippa figurerna även lite senare på sommaren.

Busken bör bara låtas växa någon cm per år så det är bara att rusta sig med tålamod.
På mina buskar stog att de var tåliga till zon 4. Det är tydligen maxgräns. När du sätter en häck av denna buske skall den sättas med 20 cm mellanrum eller närmare. Busken är städsegrön och bladen faller av efter ca 4 år de är gröna när de faller av. Buxbomen kan bli väldigt gammal det finns buxbom i Sverige som planterats på 1600och 1700 talet.
Hur många generationer framåt blir det med klimatförändringar och allt???

Går bra att göra egna buskar med sticklingar.
Sticklingarna tar man på sommaren när man ändå klipper sina buskar. Toppskott minst 5cm stora gärna 10-15 cm med klack. Du sticker ner dom i en plastkruka med försiktigt gödslad sandblandad jord, vattna. Stick ner dom längs med kanten och rusta dig med tålamod.Före du sticker ner dom så ta bort bladen längst ner på sticklingen stick ner den så halva blir täckt av jord. Täck med plastluva för att förhindra uttorkning. Det tar sisådär 3-4 månader för de små liven att bilda rötter.
Du kan gräva ner dom i kallbänk över vintern och sen efter några år så kan du börja klippa till dom. Kaske blir det en nalle till barna eller en tupp??? Bara fantasin tar stopp.
Lycka till!

Skrattduvan


Det är helt klart olika duvsorter vi har. Den nya vita duvan som är en skrattduva har börjat skratta nu. Hoo ho ho ho låter det ibland. Den flyger väldigt lite sitter mest när jag har den ute. Men gör lite gymnastiska övningar med vingarna och är så där allmänt söt.
Snövit är ut på en flygtur dagligen behöver den sociala kontakten av att sitta på armstödet och bli kliad.
Det är helt klart Snövit som är det högsta hönset i flocken. Är lite elak åt skrattduvan ibland hoppas att han slutar med det. De andra hinner han ej få tag på.
De är så fina fåglarna.
Minns att jag nynnade på sången Den lilla vita duvan när jag var liten kommer ihåg texten delvis än.
Kanske därför jag har blivit med två vita duvor,
Vem vet-

Surdeg


Surdeg bettydde för mig tidigare att man var en surkart.
Men nu har ordet fått en helt ny betydelse. Idag är det en illaluktande burk vid vedspisen som får definiera surdeg.
Jag är inne på femte dagen gjorde lite fel fjärde dagens kväll men hoppas att den tar sig ialla fall.
Och sen imorse har jag 2 surdegar på gång. Hade inte hjärta att slänga så mycket i komposten när jag skulle mata degen på nytt.
Receptet följer jag från Pain de Martins inspirerande blogg.
Har aldrig bakat med surdeg så blir en intressant resa. Undrar ibland vad jag gett mig in på.
Skriver mer sedan om det blev några bröd. Undrar om man verkligen måste lägga till vanlig jäst också när man bakar tycker att man tappar lite av ide´n då.
Skall läsa in mig lite mer i området.
Bör slänga i lite mera ved i vedspisen så surdegen får det varmt och gott.

måndag 19 oktober 2009

Storstädning


Dagen har bedrivits i städningens tecken. Alla kuddar ut, golven dammsugats lillan klippts. Dålig nattsömn. Täcken ut på vädring, Tvättmaskinen går på högtryck. Ja det kräver sin kvinna. Lillan tidigare hem från dagmamman lite mera gos. Och kära maken har rymt till Rom för några dagar.
Tur att det finns mat från igår.
Skall lägga till en bild på sensommarblommor så kan man glädja sig lite.

söndag 18 oktober 2009

Väldigt god äppelmust

Detta recept har jag provat några år blir väldigt hållbar och god äppelmust. Håller hela vintern i matkällaren. Och som extra bonus är den väldigt lätt att göra.

Äppelmust

5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker/liter must.

* Dela äpplena och lägg dem i en stor bunke eller hink med alla övriga ingredienser utom sockret.
* Låt det stå och goa till sig i 5 dygn. Rör om då och då.
* Sila bort äpplena
* Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must
* Rör om till det löst sig och häll på flaskor.
* Förvara mörkt och svalt.

Äppel och tomatmarmelad

Detta är verkligen ett oskrivet kapittel låter egentligen ej gott men har som synes på en bild tidigare en massa gröna tomater och de kan användas här.
Alla sätt är bra utom dom dåliga.
Så nu äldas det på vedspisen och citroner och tomater och äpplen kokas för fullt.Har hittills lagt i 2 dl mera vatten än vad som står på receptet.Tänkte koka i bottnen vilket ej är så bra.
Syltsocker var det ända som fanns till hands så blev även det istället för strösocker...

Äppel- och tomatmarmelad

1 kg helst syrliga, äpplen
1 kg gröna tomater
1 kg strösocker
1½ stor citron eller två mindre
vatten
Skär den tvättade citronen i tunna skivor och dela dem i små bitar. Koka tillsammans med 2 dl vatten ung. ½ timme i en kastrull. Skär äpplen och tomater i små bitar under tiden. Äpplena blir bäst om de skalas och kärnas ur. Tomaterna skärs hela. Lägg det skurna i citrongrytan och häll på 2 dl vatten till. Koka ½ timme eller tills allt har mosat sig. Tillsätt sockret och koka på svag värme tills det blir tjockt ca 1 timme.
Makens mantra "Våga vägra vitt."

lördag 17 oktober 2009

Gröna tomater


Trädgårdslandet går snart in för vinterns vila. Dimmorna börjar sänka sig och frosten lägger sig som ett skyddande hölje.Än finns lite morötter och brysselkål kvar i landet. Vårlökarna är planterade och vi inväntar nästa säsong med spänning.

Skall försöka lägga upp vilka växter som finns i min trädgård och skriva lite om dom.
Bra vinter göra.

Vi har väl alla hört om trädgårdsterapi. När jag ej kan vara ute och påta kan jag alltid skriva om den. Tre av fyra blir bra av trädgårdsterapi enl. ny forskning. Inte illa.

Nu gäller det och vara påhittig med alla de gröna tomaterna jag skördat. Det har blivit många burkar ketchup och den är verkligen god. Sen lite mixande med gula tomater och gräslök. Man tager vad man haver när löken sinar....Det blev faktiskt godare än jag kunnat tro. Men barna gillade inte det något vidare.

Skall surfa runt lite och söka recept och ide`r för gröna tomater. Ha en trevlig kväll.

Att gå från detta till ngt annat


VÅr husresa började för många år sedan. Vi ritade till en våning på vårt befintliga hus. Både min man och jag tycker om hus som är byggda kring sekelskiftet 1900 med snickarglädje.
De första skisserna vi gjorde är rätt roliga att titta på idag. Visst blev det snickarglädje men renodlat sekelskifte blev det nog inne. Vi anlitade en arkitekt som kunde detta med gamla hus. Hon fick våra tankar att renodlas betydligt. Och vi lärde oss mycket om hus av henne. efter en tid gick vi till en annan arkitekt som hjälpte oss med slutritningarna. Nu blev det som vi ville ha det. Äntligen hade vi nått fram.
Vi hade gått från att behålla 30- tals fönstren till att byta ut dom helt mot äldre. Inser idag hur viktigt det är med fönster för att det ej skall bli fel.
Och vi vurmar helt klart för gamla munblåsta glas. Har vid detta laget säkert kittat i fler än 500 fönster.
Man lär sig man lär sig.
Det blir massor av fönster med både ett torn och en glasveranda och är man envis och vill ha det munblåst så är man. Maken skär glas och jag gör resten. Man ska inse sina begränsningar.
Men var var jag förvirrade bort mig i fönster.
Vi tog in offerter från olika byggare I dagens läge har vi lärt oss att om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det också. Hade en bra kille som grävde och dränerade kan rekommendera honom när som.
Hade även en bra firma som murade upp grunden och gjöt kan även rekommendera dom när som.
Allt virke inhandlades från en speciell såg. Som kan detta med bra virke. Lister panel råspont golv takspont. Joo vi var nog bra kunder. Vi har varit väldigt nöjda.

Sen var det dom som skulle bygga huset. Där blir det en STOOOOR varning. Vi blev tvugna att göra väldigt mycket själva betydligt mer än tänkt. Och det har verkligen varit en resa värt namnet. Väldigt lärorik.

Men snart tror jag vi börjar bli klara. När man du blir det med ett eget hus.
Förutom allt invändigt som är kvar att göra samt lite panel ute....

fredag 16 oktober 2009

Fiberväv

Skall nog börja sjunga fibervävens lov när det gäller vitkål och rödkål. Kanske även broccoli. Odlade utan fiberväv iår men orkade inte riktigt hålla undan med kålmaskar och sniglarna älskar att sätta sig bland bladen. Även daggmaskar hittar dit nu på hösten har jag märkt. Men har ialla fall blivit många goda pizzasallader och surkål.
Fram med fiberväven nästa år.

Grönsaksbiffar

Frosten kommer på allvar nu vintern är i antågande med stora steg.
Har morötter i landet ännu och tog upp de sista potatisarna igår.
Igår fick det bli grönsaksbiffar till middag med lingonsylt.
Hittade ett gott recept på nätet. Mängderna blev lite sisådär men goda blev de.
När jag var liten fanns det grönsakbiffar att köpa som var väldigt goda i en speciell affär i staden. Dessa blev lika goda till min häpnad.


Grönsaksbiffar
Portioner: 4 portioner

Ingredienser
3 Morötter
4 Potatisar
1 Lök
2 Ägg
Ströbröd
peppar
salt
chilipulver
paprikapulver
vitlök om man vill
_____________________________________
*Hacka morötterna, potatisen och löken i en matmixer.
*Lägg allt i ett durkslag och pressa ur det mesta vattnet.
*Lägg över allt i en bunke och knäck i äggen.
*Tillsätt ströbröd tills det går att göra biffar av dom. Låt dra en liten stund.
*Krydda efter egen smak.
*Forma sen till biffar och lägg dem i stekpannan.
*De behöver stekas ganska länge och blir god med liten bränd yta om man vill.
*Servera med lingonsylt och ev sallad.

Smaklig måltid.

tisdag 13 oktober 2009

nya lärdomar


Vad kommer jag att lära mig idag. Igår lärde jag mig att jag skall lägga upp alla mina recept här för att ej behöva leta överallt.

Vår djurfarm


Till våra djur hör

Wille Viking en helt underbar kanin.
Ålder okänd.

Lina
Vår 12 åriga katt som har följt mig sen hon var liten kattunge.

Snövit
Som vi trodde var en skrattduva ända till igår. Den förra ägaren sa att det var en sån. Men har nu blivit klokare och tror idag att det är en brevduva dock ej märkt. En social och tam duva. Helt underbar. Men lite enmansfågel. På sommaren är den ute och flyger. Helvit.

Indra
Vårt senaste tillskott denna gång en skrattduva. Lite försiktig ännu men hon har bara varit hos oss sedan söndag. Helvit och fin.

Ulla Bella vår undulat hane som vi har haft sedan 1,5 år tillbaka. Blå

Flora vår grå-gula undulat ca 1,5 år gammal som vi fick förra veckan. Äldsta dotterns
fågel.

Pippi vår ljusblå undulat yngsta dotterns fågel som är ca 1,5 år gammal den fick vi också förra veckan.

måndag 12 oktober 2009

Helgbestyr.


En annorlunda helg har förflutit.
Har fått möbler som skulle slängas av grannen. Blev jätteglada för det. Nu kan maken få dölja sina papper lite snyggare i lådor och skåp.

Sen har frun hittat till tradera och ropade in många underbara munblåsta glas nästan nästgårds. Känns som om vi har en stor skatt stående på verandan.
Måste vara väldans försiktiga när vi tar ut glasen. Skall sedan bli innerfönster till vårt torn och veranda.
Skall börja så småningom att ta ut glas ur fönstren nu. Försiktigt, försiktigt med speedheatern som hjälp.
Får bli makens jobb att ta utglasen ur bågarna, han lyckas bättre med det än jag. Men kittet får jag bort i alla fall.
Upp och hoppa gamla loppa nu är det dags för fönsterverkstad.

Ketchup


Ketchup

Ett bra recept smakar ej som Felix men jag vet vad jag äter och det blir gott.

1 kg tomater
1/2 kg gul lök
1,5 dl rödvins vinäger
5-10 lagerblad
10 kryddpepparkorn
10 nejlikor
2 kardemummor
3 cm bit kanelstång
lite peppar
1-2 tsk senapspulver (alternativt gula senapskorn)
Lite salt

Om jag vill ha det lite sötare lägger jag i lite socker. Behövs egentligen inte.

*Skär tomater och lök i bitar.

*Lägg tomaterna och löken i en kastrull tillsammans med alla övriga ingredienser.

*Låt småputtra i 1-2 timmar.

*Plocka ur lagerbladen och kanelstången när det kokat klart.

*Om man vill kan man låta kryddorna vara kvar, om man tycker det är nog kryddigt så tar man bort kryddorna.

*Mixa allt noga.

*Lägg tillbaka i grytan låt koka ihop till bra koncistens utan lock.

*Smaka av med mer salt och vinäger om det behövs.

*Jag fryser ner ketchupen och tar upp ur frysen vid behov.

onsdag 7 oktober 2009

pizzasallad


Skördade vitkål igår vilket blev till god pizzasallad idag.
Här är receptet.

300 g vitkål ca
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja (mindre ibland.)
1,5 tsk honung gärna ekologisk och närproducerad.
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl kallt vatten
nymald svartpeppar enl tycke och smak.

Strimla vitkålen.
Blanda resterande ingredienser i en skål.
Häll blandningen över vitkålen.
Knåda salladen för att få rätt koncistens.
Ställ svalt några timmar och avnjut.

Munblåsta glas

Har hittat till tradera vilket har gjort att vi blivit med innerfönster.Glad är jag för det. Skall se om jag har ngt och sälja också vilket jag säkert har. Färgat glas som var för små till prismorna i fönstren. Två spjäll. Tripp-trappstolar ja listan kan bli lång.
Hade sönder en stor ruta när jag skulle trycka ner den i kittfalsen. Stooor besvikelse tror dessutom att det var 30-tals glas. Hmmm Sådant händer.
Skall ta lite bilder av fönsterrenovering och lägga ut sedan.
Skall surfa runt lite för att få inspiration till att bygga vidare. Ha en bra dag.

tisdag 6 oktober 2009

Kysst av spriten


En vacker dag ute. Skulle behöva göra så mycket men blev fast framför TV och programmet kysst av spriten. Tänkvärt och starkt program.
Skall sortera bland dom tusentals kort jag/vi tagit och se om jag hittar några att dela med mig av.
Hoppas ni alla har en bra dag.

måndag 5 oktober 2009

Fönsterrenovering


Har renoverat fönster idag. Använt mig av schellack och hittat ett härligt kitt att jobba med. Har även försökt återuppliva gammalt kitt i micron. Gick sisådär. Behövs även lite linolja tror jag för att få det bra. Men micron sprängde ej och det var ju tur.
Jobbar med äkta linoljekitt har provat olika märken från kända byggnadsvårdsbutiker. Har nu hittat det ultimata att jobba med. Hoppas att det håller och att småfåglarna håller sig till fröna av solrosorna och inte äter upp kittet. Har hört ngt att man kan strö på vitpeppar för att de skall låta bli det småfåglarna alltså.
Jobbar med vackra munblåsta glas som funnits i de gamla fönstren som vi köppte in från en annons. De kommer från ett hus från 1905.
Alla yttre glasen skall vara munblåsta. Men de inre kan ibland bli floatglas eller draget glas.
Fönstren skall målas vita inne och engelsktröda på det som syns utåt. Vi använder oss bara av linoljefärg som har fungerat bra hittills. Har provat olika fabrikat där också men har nu hittat ett riktigt bra och har dessutom fönsterpenslar som gör arbetet lättare.
Är rätt fridfullt att sitta och måla i tornet. Lugna favoriter förgyller dagen.
Fick mera äpplen till must nu så blir till att göra mer must ikväll.
Ha en trevlig kväll.
Drevar kring de uppsatta fönstren med linullsisolering. Känns bra.

söndag 4 oktober 2009

Äppelmust

Hittade ett underbart recept på äppelmust ifjol i en tidning. Musten höll sig hela vintern i svalutrymme.
Har fortsatt musta detta år. Men använder mig mycket mer av petflaskor detta år.
Receptet får ni här.

5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker/liter must.

* Skiva äpplena med skal och kärnhus i en stor bunke.Lägg i alla ingredienser utom sockret.
* Låt stå i 5 dygn. Rör om då och då.(Kan stå längre om du är glömsk som jag)
* Sila bort äpplena.
* Rör ner 1 dl socker för varje liter silad must.
* Häll upp på rena flaskor

Har fått in sista blomman idag fikusen. Har insett att den tål lätt frost. Har ej orkat göra ngt idag. Men skall försöka ta lite tomatfrön till nästa år.
Skall ta frön av den lilla tomaten som var ny för i år(hundreds and thousands) den var väldigt god.
Black plum var också god.
Men den godaste var nog en stor gul tomat. Kommer ej ihåg namnet just nu på rackaren men får kanske fram den senare.
Tog in skörden av pumpor och squasch. Blev ej så stora iår. Bättre lycka nästa gång/år.
Men det som jag lyckades bra med var solros, har en enorm ute i trädgårdslandet med massor av blommor har blivit som ett litet träd. Huvudstammen är så tjock som en underarm. Och den blommar ännu trots frost. Skall spara frön till nästa år.
Är det ngn som vet hur man skalar solrosfrön. Skulle använda dom i brödbak men kan ej sitta och skala dom ett och ett.

Skall försöka lära mig mer hur man gör en trevlig blogg. Dela upp allting. Husskriverier, trädgård, recept osv.

Ha en trevlig kväll alla.

fredag 2 oktober 2009

Fönsterrenovering


Idag blir det husskriverier.
Har skrapat fönstren anno 1905 idag.
Speedheatern är bra att ha. Har upptäckt 3 olika färglager Vitt ytterst grön sedan och sist ngn typ av brun beige. Jätte tjockt med färg.
Vackra profiler som knappast har synts bland alla färglager.
Hoppas att det blir fint. Har tagit 6 timmar att skrapa karmen och än är den inte klar.
Kommer sedan att impregnera den med linolja och sedan måla dom.
Utsidan skall vara engelsk röd så kommer att bli lite pyssel när jag målar när det skall vara tvåfärgat. skall sätta in bilder sen.


Trädgård: Var första frostnatten inatt. Tur att jag tog in gyllenbären och tomaterna. Hade tygstycken över tomatplantorna ute så tror att de klarade natten.
Ha en trevlig kväll.
Elegant Rose - Diagonal Resize 2