Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

tisdag 19 oktober 2010

Gelas mustiga höst gryta.

Denna gång blev den riktigt god, tur att jag skrev upp ingredienserna.

Mina barn älskar grytorna som jag gör på hösten. Ställer ut grytan på verandan(där det är svalt på hösten) till nästa dag, då är den nästan ännu godare.
Lite nybakt bröd med smältande smör är ej så dumt till grytan, recept hittar du här eller här. Gärna en god ostbit på smörgåsen.
Någon annan än jag som blir hungrig???!!!


Här är receptet:
1 liter vatten
200 g kålrot
100 g palsternacka
1 kg potatis
500 g kålrabbi
600 g vitkål
500 g fläskkött
25 g torkade trattkantareller
7 dl hemmagjord tomatsås
10 st kryddpepparkorn
2 msk salt
1 tärning svampbuljong
.


Så här gör du:
* Ta fram en 5 liters kastrull, häll i vatten och sätt på spisen.
* Skala grönsakerna (börja med kålroten, brukar lägga i den först så den får koka längst.)Tärna den och lägg i kastrullen med det kokande vattnet.


* Sen är det kålrabbins tur samma procedur.


* Palsternackan och potatisen läggs i näst efter att ha tärnat den.


* Tar ju en liten stund att skala och tärna så därför skall vi lägga i det som skall koka en kort stund sist.


*Vitkålen behöver ej kokas jätte länge. Om du tar med "stocken" så skall den kokas längre.


* Köttet som är skuret i mindre bitar brynes i stekpanna.
* Nu läggs köttet och kryddorna samt svampen ner i kastrullen, även tomatsåsen (recept på tomatsåsen hittar du här)
När alla grönisar är genomkokta, smaka av och grytan är färdig.

Denna mustiga gryta räcker till många personer. Bra att frysa in så du kan ta fram någon dag då du har brottom.
Smaklig måltid/Gela

12 kommentarer:

Anja sa...

Läckert! Vilken tur att jag precis har ätit....!/Anja

C. Tvillingmamma sa...

Så smaskigt!

Annika Christensen sa...

Tack för detta mustiga recept skall testas. Men jag har ätit upp min egna tomater för jag hade inte så stor skörd som du inte.
Förstår att barnen gill den.
Ha det gott och glöm inte mejla mig
annika@naturligating.se
Annika

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Så mycket fina grönsaker! Ser jättegott ut! :)

Laila sa...

Det här receptet måste jag testa, men jag tar nog vildsvin i stället för fläskkött. Efter alla reportage om grisuppfödning har jag lite svårt för fläskkött... Är det dina egenodlade grönsaker?
Ha det gott!/Laila

Rosor och ruiner sa...

mm, det låter väldigt gott - tack för recept, det får jag nog prova!

AnnCharlotte sa...

Gryta är gott...och bra att göra mycket av så man har mat i flera dagar ;) eftersom den bara blir godare dagen efter.

Mia sa...

Mums, mustiga grytor är toppen, tips också, din ser ju bara smaskens ut. Synd det är frukost på menyen nu, men vi ska väl ha middag en gång också.
Ha en fin dag :)

gittan sa...

Här står jag som var hungrig redan innan jag började läsa =) Grytor tillhör favoriterna vintertid och visst är de godare dagen efter / gittan

färgtrappan/m-l sa...

Så gott det ser ut, jag älskar grytor! Tack för dessa recept, de ska jag absolut prova :))

/maja på färgtrappan

Möllebacken sa...

Mmmmm, grytor är så höstligt och mumsigt! Och med nybakat bröd till! var ute och plockade svamp till att kunna ha i grytor. Tack för receptet.
Kram Pella

ruma sa...

Hej.
I am happy in what I was able to consider Swedish various beauty.
The appetizing food.
The luxurious flowers.
The solemn scenery. . .

It seems to be a far-off dreamlike country..

Tack.
From Far East, Japan.
ruma

Elegant Rose - Diagonal Resize 2