Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

lördag 12 december 2009

Bröd (Dagligt matbröd)


Egentligen en ganska rolig sysselsättning där möjligheten att variera brödets karaktär är oändliga. Och familjen uppskattar också variationerna. Har börjat experimentera med lite olika sammansättningar. Basen har blivit (för 2 bröd),

16 dl mjöl (olika sorter var man nu har tillgängligt)
6 dl vätska
2 tsk salt (knappt)
1 pkt jäst

Sedan börjar improviseringen. Mjölet brukar jag ta det som finns i köksskåpet. Grövre mjöl tar längre tid att jäsa än t.ex. vetemjöl. Jag tycker dinkelmjöl, grahamsmjöl och lantbrödsmjöl ger god smak på brödet. Blandar oftast i ungefär hälften vetemjöl och valfri blandning av resten.
Vätska kan man använda vatten, juice, mjölk, fil, äppelmust, buljong etc. Juice och must ger mer smak. Med fil och must blir brödet mörkare. Om man använder buljong måste man dock minska på saltet, annars blir brödet oätbart.
Sedan kan man ge brödet karaktär genom diverse smaktillsatser, t.ex. äppelmos, lingonsylt, hackade nötter, russin, honung, brödsirap.
Har gjort det enkelt för mig vid tillagningen. Lägger allt ihop i en köksmaskin och kör den i ca 8 minuter. Sedan direkt i två smörade brödformar och låter degen jäsa till den blir tillräckligt stor. Slutligen i ugnen i 175 grader. I vår ugn blir bröden lagom gyllenbruna efter 40 min, men det kan ju variera från ugn till ugn. Från ”ax till limpa” tar det ca 2 h, medan själva bakengagemanget är ca 20 min. Känns ju lite effektivt i en stressad vardag…

Här är ett recept som vi använder till jul, antingen som komplement till julvörten eller i stället för. Receptet kommer ursprungligen från en baktävling (3:e pris) i finska Österbotten, men jag har modifierat receptet lite för att bättre passa julen.

5,5 dl apelsinjuice
2 dl rågmjöl
2 dl vetekli
12 dl vetemjöl
1 pkt jäst
1,5 dl brödsirap
2 tsk salt
1 dl russin

Jäsning och gräddning enligt ovan.

Lycka till.

/E.

1 kommentar:

♥ Fyra årstider sa...

Baka bröd är terapi. Luktar gott ända hit.
Kram Lotta

Elegant Rose - Diagonal Resize 2