Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
lördag 12 december 2009
Bröd (Dagligt matbröd)
Egentligen en ganska rolig sysselsättning där möjligheten att variera brödets karaktär är oändliga. Och familjen uppskattar också variationerna. Har börjat experimentera med lite olika sammansättningar. Basen har blivit (för 2 bröd),
16 dl mjöl (olika sorter var man nu har tillgängligt)
6 dl vätska
2 tsk salt (knappt)
1 pkt jäst
Sedan börjar improviseringen. Mjölet brukar jag ta det som finns i köksskåpet. Grövre mjöl tar längre tid att jäsa än t.ex. vetemjöl. Jag tycker dinkelmjöl, grahamsmjöl och lantbrödsmjöl ger god smak på brödet. Blandar oftast i ungefär hälften vetemjöl och valfri blandning av resten.
Vätska kan man använda vatten, juice, mjölk, fil, äppelmust, buljong etc. Juice och must ger mer smak. Med fil och must blir brödet mörkare. Om man använder buljong måste man dock minska på saltet, annars blir brödet oätbart.
Sedan kan man ge brödet karaktär genom diverse smaktillsatser, t.ex. äppelmos, lingonsylt, hackade nötter, russin, honung, brödsirap.
Har gjort det enkelt för mig vid tillagningen. Lägger allt ihop i en köksmaskin och kör den i ca 8 minuter. Sedan direkt i två smörade brödformar och låter degen jäsa till den blir tillräckligt stor. Slutligen i ugnen i 175 grader. I vår ugn blir bröden lagom gyllenbruna efter 40 min, men det kan ju variera från ugn till ugn. Från ”ax till limpa” tar det ca 2 h, medan själva bakengagemanget är ca 20 min. Känns ju lite effektivt i en stressad vardag…
Här är ett recept som vi använder till jul, antingen som komplement till julvörten eller i stället för. Receptet kommer ursprungligen från en baktävling (3:e pris) i finska Österbotten, men jag har modifierat receptet lite för att bättre passa julen.
5,5 dl apelsinjuice
2 dl rågmjöl
2 dl vetekli
12 dl vetemjöl
1 pkt jäst
1,5 dl brödsirap
2 tsk salt
1 dl russin
Jäsning och gräddning enligt ovan.
Lycka till.
/E.
Etiketter:
Gästinlägg,
Julmat,
Recept,
Traditioner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Baka bröd är terapi. Luktar gott ända hit.
Kram Lotta
Skicka en kommentar