Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

onsdag 5 september 2012

Kålrabbi gratäng, god HÄR odlad mat.

Måste bara få dela med mig av ett till kålrabbi recept.
 
 Denna underskattade lättodlade och väldigt goda kålrabbi.
 
Jag odlar sorten `Superschmeltz´för att den är lika god hur stor den än blir och går att lagra länge.
Nu till receptet.

1kg kålrabbi
2 dl grädde
1 dl philadelphia
0,5 dl ströbröd
smörklickar
svartpeppar.
Så här gör du

- Skala kålrabbin, ni ser på bilden ovan hur stor en kilos kålrabbi är.

-När du skalat den så skär den i bitar ca 0.5 cm tjocka.

-Under tiden du skär den i bitar lägg en kastrull med vatten på   spisen och salta vattnet lätt.

-När du delat kålrabbin koka bitarna i det lättsaltade vattnet.
ca. 10-15 min tills de är mjuka, men ej sönderkokta.

 
- Under tiden kålrabbin kokar blandar du grädden och philadelphian i en skål.

-Philadelphian skall lösa sig i grädden.

 
- Nu har kålrabbin kokat klart häll upp den i durkslag och låt den rinna av och svalna lite.

- Smörj en ungsform, täck bottnen med ett lager kålrabbi så det täcker bottnen av formen.

- Peppra lite beroende på smak, jag pepprar inte så mycket för barna gillar det inte då...

- Lägg ett lager till med kålrabbi häll nu över en del av grädden och philadelphian.
- Nu lägger du de sista kålrabbi skivorna över.

- Sen häller du det sista av grädd -och philadelphiablandningen över  gratängen. Strör över ströbrödet och lägger på några smörklickar.

 
-Du har under tiden satt på ugnen på 220 grader.

- Nu skall gratängen stå inne i ca 30 minuter och så var du klar.

Här hos mig en småbarnsfamilj,
 serverades det denna gång korv till men tror att det är rätt valfritt  vad du vill ha.
Skall göra någon god köttbit nästa gång.
 
MUMS vill jag bara säga, ni som kommer över kålrabbi prova på detta lätt och gått.
 
Är ett recept som är både HÄR odlat och som säkert passar som både GI och LCHF!!!

Och ni alla där ute odla kålrabbi om ni bara har möjlighet det är väldigt lätt!!!!

Här kan ni läsa mer om min odling av kålrabbi
Här finns lite mera djupgående information om kålrabbin.
Här hittar ni andra recept jag provat med kålrabbi.

Smaklig måltid /Gela

6 kommentarer:

Vardag och flärd sa...

Jag har tidigare gjort ditt recept på kålrabbi och det var så himla gott så nu ska jag prova gratängen också. Du är en duktig kock tydligen!
Kram Eva

Black Iris sa...

Det här låter ju jättesmaskigt. Det måste provas..

MrsUniversum sa...

Jättetack för receptet! Jag har fyra kålrabbisar i kökslandet. Fick dem som småplantor av en snäll väninna. Nu vet jag hur de ska tas om hand:-)

Malin sa...

Gott recept!
Jag älskar kålrabbi men vet inte varför det inte ens blev sått några i år... Skall köpa några och göra din gratäng som låter gööörgod. Gratänger är så himla gott - oj vad jag blev hungrig nu.
Vi ses
Malin

Lotta sa...

Tack för tipset, det låter och ser supergott ut.
Ha det bäst.
Kram Lotta

Cika sa...

Tack för receptet! Nästa gång ska jag laga kålrabbi i ugn : )
/Cika

Elegant Rose - Diagonal Resize 2