Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

fredag 3 februari 2012

Kålrabbi ny god bekantskap för mig.

Ny bekantskap för mig är kålrabbin.
 (kyssäkaali på finska, låter inte det härligt)
Den måste jag helt klart försöka få flera att få upp ögonen för!
Krispigt god...
 hittar ni ett recept på vad ni kan göra med den.

Den är så lätt att odla,
 kräver så lite men blir så god.
Jag har kvar av sommarens skörd ännu i kylen.
kan ni läsa mer om hur man odlar kålrabbin.
Snart ser det ju ut såhär hos mig,
 har ju börjat så smått med chilisarna och paprikorna förkultivera alltså.
 Härligt med nytt odlingsår.
Jag förkultiverar ju även kålrabbin,
 ja sår den i bregottaskar med plast över inne.Planterar ut dom efter sista frosten, så de får en liten kick start.
I bilden ovan har jag nyss planterat ut mina kålrabbin, så nu är det till att hålla tummarna och att ha koll på frosten och kålfjärilar.

I mitten av juni så har de små plantorna börjat spira, men än är de inte stora. De stora kålplantorna som synns i bädden är brysselkål, de är lite snabbare.
Men med lite tålamod så ser de ut såhär  i mitten av juli nu börjar det hända saker vill jag lova.
Det bästa med kålrabbi är att den angrips ju av kålfjärilar, men det är ju inte bladen man äter utan den runda knölen som bladen utgår från.
Då är det inte sådan panik om bladen är lite maskätna.
Min favoritsort är Supersmeltz.
Har odlat den två år nu här hos mig och den kommer absolut pånytt.
Den går väldigt bra att förvara en längre tid har som sagt kvar kålrabbi från höstens skörd ännu i kylen.

För tips för flera nya bekantskaper gå in till Katarina
 Här.
Önskar er alla en fin fin fredag/Gela

22 kommentarer:

ulla laiho sa...

Kikade på receptet - verkade mycket gott, så det har jag skrivit ut. Svårigheten för mig är att variera tillagningen av rotsaker, som jag inte är så van vid.

Hélena sa...

Mm, vilken trevlig bekantskap! Ser verkligen god ut. Måste spanas in lite mer.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Gunilla sa...

Kålrabbi den är en helt ny bekantskap för mig. Den har jag inte ätit.


Ha en riktigt fin helg
Gunilla

Lotta sa...

Wow vilka härliga bilder du visar och vad det växer hos dig!!!!Nu blev jag väldigt sugen på kålrabbi oxå. Min mail adress är lotta.birgersson@aries.vokby.se
Skicka din adress så sänder jag några chili/paprika frön till dig.
Ha en bra helg.
/Lotta

IreneL sa...

Den var en ny bekantskap för mig! Spännande!
Ha en fin dag!

Kerstin sa...

Jag blir alltid lika förvånad över att många inte har provat kålrabbi. För jag håller med dig, den är helt underbar! För mig är det ett av de starkaste sommarminnen från barndomen. Kålrabbi var nog nåt av det första jag odlade som barn och så brukade min mamma skala och skiva den på en filt på gräsmattan och vi åt den direkt. Numera tycker jag om den tillagad också, men det är fortfarande inget som slår rå kålrabbi! Den förlorar mycket smak när den lagas tycker jag.
Grönsaker är väl inte det jag har helst i min trädgård, men utan kålrabbi klarar jag mig inte lätt. Kul att fler får upp ögonen för den. :-)
Ha en trevlig dag!

Vardag och flärd sa...

Du är så fantastisk som delar med dig av recept och tips, du är fin! Nu måste jag köpa kålrabbi ikväll och pröva ditt recept i helgen!
Ha en härlig helg!
Kram Eva

Humlans Lott sa...

Kålrabbin är en gammal och trevlig bekantskap. Har dock inte odlat den på länge... men snart så. Har en röd variant som jag ska ge mig på. Vad den heter minns jag inte, men den är säkert lika god som den gröna.

Ha en skön helg!

Unknown sa...

Åh, ja, och tack vare dig odlade jag också denna goda grönsak för första gången i fjor. Den ska definitivt odlas igen i år:)
Kram!

Elin sa...

Låter som en bra grönsak värd att testa.

Trevlig helg!

Ingmarie We sa...

Håller med Elin ovan. Kålrabbi verkar spännande. Och inte visste jag att man kan äta den rå. Har sparat ditt recept. Ha en fin weekend.

Snäckskalsdalen. sa...

Oj, vilka härliga bilder!
Fastän rotsaker är bland det godaste jag vet så har jag inte, vad jag vet eller kan minnas, nånsin ätit just kålrabbi. Men nu ska jag göra det. Och receptet låter jättegott!
Agneta kram

Berit sa...

oj det var länge sen jag hade den, tack för du påminde mig om att den finns:)
Ha en alldeles underbar helg!!

Sabelhagens Olivlund sa...

Vad mycket somriga härliga bilder! Kålrabbi har jag aldrig provat, verkar gott. Trevligt med nya bekantskaper.
Ha det gott.
Kram Maria

Merja sa...

Det var en ny bekantskap för mig också. Själv är jag dålig på att odla ätbara saker utan har mest hållt mig till blommor. Fast det slinker ner några ätbara fröpåsar för varje år:)
Jätte fina bilder på dina odlingar!!
Trevlig helg!

Anjas Hill sa...

Kålrabbi (kyssäkaali på finska;)!)
är inte ny för mig, men väl ditt recept. Det måste jag prova!/Anja

Mias Trädgård sa...

Vilket härligt inlägg, Gela! Tack, det receptet ska jag prova på denna rova! :) Kör med GI/LCHF själv nu igen! Har bara ätit den på förra jobbet, där vi ofta hade den i buffén! Måste nog testa att odla den här med och du - har du möjligtvis ett par fröer till Suyu long (stavning?) kvar till på onsdag skulle jag bli jätteglad?!? Det ska bli så himla kul att ses! Ha en riktigt trevlig helg! :) Mia

Cika sa...

Härligt! jag köpte frön till kålrabbi efter att ha läst recept på din blogg tidigare : ) Ska bli spännande att prova i vår!
/Cika

Anette sa...

Du är så duktig med dina grönsaksodlingar! Önskar jag vore det, men jag har gett upp efter ett antal försök. Jag håller mig till mina blommor! /Anette

Helens trädgård sa...

Kålrabbin var en ny bekantskap även för mig.
Kul att pröva nyheter från frön fast för mig blir det oftast bara oätliga växter.

Trevlig helg!

Katarina sa...

Kålrabbi odlade jag förra sommaren och det är en grönsak som jag gillar. Ditt recept låter jättegott!

Kristina i Umeå sa...

Älskar kårabbi och har försökt odla den i många år men det går inge bra, de blir ej färdiga innan vi får vinter. Bor i zon 5 I år tänkte jag nu är det sista gg, förgrodde dom och satte dem i helt nya pallkragar med bra jord . De har fått jättefina blad, stora men bar hälften har bildat knölar , de övriga får bara en lång stam. Vad gör jag för fel? Hur mkt gödslar du? Jag skulle kunna leva på rå kålrabbi så gott är det. Du har jättefin sida som jag ofta går in på.Tack att du delar med dig

Elegant Rose - Diagonal Resize 2