Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

söndag 24 april 2011

Min trogne följeslagare.

Min ständige följeslagare : Divyx Akillez Af Fledder


Någon bättre hund har jag aldrig ägt. Han följer mig vart jag går. Underbar med barnen och lättlärd.

Visst har han olater men i det stora hela så ligger det i dessa fall hos mig att jag tränat momenten för lite.
Får ju ibland frågan vad han är för ras.


Det är en Belgisk Vallhund Tervueren
Här kan ni läsa mer om rasen.
Texten nedan är tagen från Rasklubben för belgiska vallhundars sida.Belgaren är en frisk, medelstor hund med ungefär samma mankhöjd som en Schäfer. En hane är ca 62 cm och en tik ca 58 cm. Längden skall vara densamma som mankhöjden. Normalvikt för en hane är ca 25 - 28 kg och för en tik ca 20 - 22 kg, alltså mycket lättare än en Schäfer.Belgarnas förfäder är vall- och vakthundar som har använts i Europa i många år. Även i Belgien fanns dessa vallhundar i olika varianter men år 1891 samlades en grupp belgarägare utanför Bryssel och bildade den Belgiska Vallhundsklubben. Det beslutades om en rasstandard och rasen delades upp i tre olika hårlagsvarianter; långhår, korthår och strävhår. Den standarden har sedan ändrats ett antal gånger tills man kommit fram till de fyra varianter som erkänns idag.Tervueren


Groenendael var den första Belgaren som kom till Sverige i början av 50-talet. Tervueren kom några år senare medan den första Malinois togs in 1974 och landets första Laekenois kom 1984
Varför just en Belgisk Vallhund ??
Belgaren är inte en hund som passar alla människor. Den är glad, livlig, alert och intelligent och i rätta händer är den en utmärkt allroundhund men man skall också vara kritisk mot sig själv innan man skaffar sig en Belgare (eller kanske en hund över huvud taget).


Belgaren kräver att få vara en del av familjen. Det duger inte att arbeta heltid och låta någon rasta den någon gång mitt på dagen. Det kan leda till katastrof framför allt vad beträffar en olycklig och ensam hund som saknar sin flock och vantrivs men också vad den i sin ensamhet kan förvandla möblerna i hemmet till. Om Du inte aktiverar den så tar den initiativet och gör det själv.
Puberteten är ett stadium då det kan uppstå problem. Då den växande valpen har blivit tonåring och hormonerna fullkomligt sprutar i kroppen då gäller det att ha befäst sitt ledarskap redan från första början.

"Nej" och "varsågod" är två viktiga ord i den unga hundens liv. Sätt regler i tillvaron genom att t.ex. varje gång den skall gå ut genom dörren, hoppa ur bilen, börja äta, hälsa på en annan hund o.s.v. först ge den tillåtelse genom att låta den sitta ned och vänta tills Du säger "varsågod", så får Du redan där ett naturligt ledarskap.

Man behöver sällan ta till handgripliga metoder men med fasthet och konsekvens och med en självklar inre styrka från Dig får hunden klart för sig vem det är som bestämmer och behöver inte ifrågasätta detta senare i livet.Ett väluppfostrat barn, som från början har fått lära sig var gränserna går och respektera äldre och erfarna personer blir sällan en "värsting", som slår ned gamla tanter på stan. Det är samma sak med en Belgarvalp. Med rätt uppfostran och mycket engagemang och kärlek under första året lägger Du grunden till en härlig familjemedlem.Belgaren är född till skådespelare. Skäller man på den så spelar den upp hela sitt register för att man ska tro att den har förstått. I nästa sekund, då man vänt ryggen till, så gör den samma dumhet som om ingenting har hänt. Det gäller alltså att vara smartare än sin hund vilket inte är det lättaste då man har med denna ras att göra.
Många skaffar en Belgare för att tävla i bruks och där är den mycket framgångsrik i flera grenar. Att låta hunden utveckla nosen genom att träna spår, sök etc. är inte fel.Alla behöver naturligtvis inte tävla med sin hund för att aktivera den men något bör man hitta på för att hunden skall trivas. Man kan träna lydnad, agility, flyball och mycket annat för att hunden skall få använda sin hjärna.
Belgarens livliga intellekt gör att den fattar snabbt. Man brukar säga att tanke och handling är ett och detta gör att vissa människor inte passar som Belgarägare. Det gäller att ha klart för sig att detta inte är en hund som trivs med att bara ligga i soffan och göra ingenting.
Här krävs dock en balansgång eftersom det kan vara bra att lära sin valp att ta det lugnt också.
Socialträning och miljöträning är ett måste men minst lika viktigt är att hunden blir harmonisk. Tag gärna med den till vänner och bekanta och lär den att ligga still och koppla av.Ställ krav på Din hund i vardagen och du får en härlig kompis i många år framöver - i nöd och lust, i vått och torrt.Jo då denna hund har gett mig mycket glädje, vi har nu ägt den i lite över ett år. Vi har väl varit igenom puberteten hoppas jag, eller så är vi mitt i den?!

Jag har inga stängsel kring gården den håller sig lös hos mig ändå.

Han går dit jag går i de allra flesta fall.Det bästa jag gjort på länge var att köpa denna hund, gosigare vän kan jag ej hitta.

Vi köppte den härifrån. Divyx kennel.

Önskar er alla en fin söndag/Gela

12 kommentarer:

Ann-Mari sa...

Kloka ord, Gela! Så många borde läsa just sådant här innan de skaffar hund, för du beskriver så bra hur det är att vara med hund :)
Skrattade när jag läste stycket om skådespeleri :))
Ha en finfin söndag!

Snäckskalsdalen. sa...

Åh, vilken fin hund!
Han ser så snäll ut på ögonen.
Kram

Mon jardin en ik sa...

Vilken härlig hund du har och så många fina bilder du visar på honom.
Du har så rätt med det du säger om att skaffa hund.Vi har på båda sidorna grannar med hund.Den ena är lika väl uppfostrat som din och den andra är fin men dem har ingen hand med henne alls. Det är verkligen synd om den hunden.
Ha en fin fortsättning på påskhelgen.
Anje

Emelie Viklund Hermansson sa...

Så fin :)

Mammasblommor sa...

Vilken härlig hund du har! Så bra du skriver om vad det innebär att ha hund! Visst är det ett stort ansvar att skaffa hund och tyvärr finns det många som gör det alldeles för lättvindigt. När jag bodde i Jeppis hade jag mellanschnauzrar under många år, skulle gärna ha hund igen men vi är borta alldeles för mycket på dagarna så därför passar det bättre med en katt för oss just nu!
Ha en fin fortsättning på påskhelgen!
Kram Margot

Marina sa...

Hundar är underbara vänner!

Kram!

Marieberg sa...

Vilket trevligt inlägg och tillika en varm och utförlig presentation av rasen.
Många kloka ord och ytterst charmerande, fina och talande bilder. Roligt.

Flitiga Lisa sa...

Vilken trevlig hund du har. Han verkar helt klart passa dig och din familj. Vi har själva en border collie till våra får och de verkar helt klart vara lite lika varandra. Det har ju sina sidor att ha en smart och allert hund....
Trevlig fortsättning på påsken.

Suss o Kai sa...

Vad kul att få lite info om din goa livskamrat :) Kram Suss

Anonym sa...

Ja, sâ är det. Din hund ser ut att ha blivit den familjemedlemmen du ville ha och att den stormtrivs ser man ju. Det är en sân glädje med en bra hund och vän att det inte kan beskrivas i ord. Men jag tackar för dina kloka ord som jag skall lägga pâ minnet.

Gammelmor i Paris

C. Tvillingmamma sa...

Jag är så glad för vår hund med...även om han inte alltid får den stimulans han behöver,och kan bli en buse som rymmer... Men han är så kärleksull..och det är så tryggt att veta att han finns...

Galtholmen sa...

Härligt med hundar! Vi har två stycken - en jakthund o en sällskapshund. Båda är korsningar men inte mindre underbara för det. Vi jobbar båda två o då är det skönt att dem får vara tillsammans. Men lyckan går inte att beskriva när man kommer hem från jobbet o båda hundarna formligen slingrar sig omkring oss av glädje att återigen få vara i vårt sällskap.
Kram Ulrika

Elegant Rose - Diagonal Resize 2