Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

måndag 10 januari 2011

Varning långt trädgårdsinlägg....

Just nu är det nog många som sitter och planerar vad vi skall så denna vår i våra trädgårdar. Jag har insett att jag får vänta en tid på Runåbergs fröer än har spännt väntat på den 10/1 när deras sida skulle öppnas men än hålls jag på halster.




Men planera kan jag ju göra ändå. Detta år blir ett bön och rotfruktsår hos mig. Även kål lär nog planteras. Hittar ej blomkålen Cheddar vid någon fröfirma tyvärr. Annars skulle den ha fått komma in igen i min trädgård. Bäddarna i övrebilden har jag tömt med jord senaste höst. Planterade potatis där och skall nu fylla dom med ny jord också ett sätt att ha växelbruk.
Kanske vågar jag sätta dit några Amandine (potatis) och andra godingar. Har ej kommit dit i planeringen än. Kanske dax att börja skissa upp det hela lite.





Har ju fått frågan hur stor köksträdgård jag har. Vet ej, Men det är bäddarna ni ser på bilden och sen mina potager bilden under.




Senaste sommar blev det odlingslådor kring gränsen på delar av sidorna där jag tog bort sibiriska ärtbusken. Blev lite kalt utan den. Nu är ju avenboken planterad och ser fram emot att den växer sig lite större.

I odlingslådorna längs gränsen så planterade jag högväxande tomater och några Blue hubbard (Squash) fick också plats även Red Turban trängdes i en liten bänk. Men gick ju bra att odla på höjden och ta tillvara utrymmet.


Lådorna gjorde jag av spillvirke från bygget. Gamla fasadplankor från förra fasaden. Pinnarna är från den gamla sibiriska ärtbusken. Fick nytt liv på detta sätt.



Vår villatomt är bara drygt 1300m2 men jag odlar ätbart lite här och där. Mitt i perennrabatten växer uppstammade krusbärsbuskar. Sallad och mangold växer i nyanlagd rabatt längs uppfarten i väntan på att kantnepetan växer till sig.



Många nya äppelträd är planterade för att äppelmusten skall räcka längre. Vill kunna njuta av egna äpplen länge länge.
Vinbärs och krusbärsbuskar växer i blomster och vårdträds ängen. Där syrenbersån håller på att växa till sig.
Ser så fram emot att kunna sitta där och njuta av syrendoften på våren skyddad från omvärden av lagomhöga syrener.
Tror att det blir ett helt eget hörn utan insyn. mmm.

Så här såg det ut till en början eller det var inte riktigt sant till en början var det skog här. Sparade några stubbar här och där som fina sittplatser mitt i trädgårdslandet och längs gräsmattan. Första året plockades det sten där gräsmattan skulle ligga och potatis planterades för att nån gräsmatta orkade vi ej med det året. Men potatis blev det. Var riktigt hård hård lera...

Leran är fortfarande kvar men berarbetar den stadigt till att bli bättre jord. Kålen trivs i alla fall.


Hos mig odlas det i allt möjligt. Korgarna köppte jag billigt skall plantera i dom för tredje året nu. De har hållit bra. Har dom som staket kring pooldäcket tills mitt frukt träds staket växt till sig.
Ja ni hör det är inte brist på ide´r.
Hörni, det är ju bara fantasin som sätter gränser. Var ej rädd att prova. Det kan ju bara bli fel och då får man rätta till det till nästa år.

Många tagetes har blivit planterade här hos mig. Även detta år skall det planteras många sådana skall vara mer aktiv med att plantera dom i trädgårdslandet bland ex. kålplantor.


Men det finns även plats för blomsterfröjd i trädgården, dofter tycker jag är såååå viktigt. Dra handen genom en tuva lavendel. Gå längs uppfarten trampandes på små timjanplantor mellan stenarna känna doften undra var den kommer ifrån ända tills du tittar ner och ser de små timjanplantorna mellan dina fötter.



MMMM inte dumt va.



Som sagt det är bara fantasin som sätter gränser. En uttjänt skottkärra med hål i går ypperligt att ha som mobil odling...

Squash kan som här hos mig planteras bland rosor och rosorna bland tomater...

ÅÅÅÅ vad jag längtar... nu skall jag se om jag kommer in till Runåbergs....
Ha en fin kväll/Gela

20 kommentarer:

slottsträdgårdsmästaren sa...

Härligt långt inlägg. Väntar på flera långa inlägg. Ha en fin kväll du också!

Lena/isklockan sa...

Roligt att läsa om dina planer. Och det skulle vara väldigt kul att gå på upptäcksfärd där :-)Några frågor...Är det takpannor ( heter det så måntro ) du har runt potagerna ?? Tar tagetes även bort larver i kål?? Kram

Gela sa...

Jo då det är takpannor eller betongpannor som jag har kring potagen. När vi bytte tak så blev de sådana över och jag tyckte de passade där. Var lite rädd första året att de skulle spricka men de klarade förra vintern och nu är det så mycket snö så jag tror nog att de klarar denna vinter med. Återvinning är ju ej så dumt.
Jag har läst om att tagetes kan ha positiv effekt på larver i kål. Tror jag läste det i boken Din Trädgård av Karin Berglund sen friskade Laila med bloggen Fagerdala trädgård upp mitt minne för en tid sen.
Såå nu skall jag prova om det hjälper. Har ju tagetes bland rödkålplantorna i korgarna och de kålplantorna är helt klart mindre påverkade. Vad det nu sen beror på. Har dom ej täckt på något sätt när jag planterar i korgar det skall ju vara vackert och det tycker jag ej fiberväv är... Kram Gela

Mia sa...

För två somrar sen fick jag ju 450 tagetes plantor.Satt dom runt om i trädgården för jag hade hört det samma, hoppas du inte har sniglar;) Men vackert är det, jag älskar tagetes, både färgen och doften, den doftar av min barndoms somrar. Jag njöt varje bit av ditt inlägg, inte var det sååå långt. Härligt med sommarplaner och färgrika bilder :)

Annika Christensen sa...

Tack för detta Gela... helt undrbart tycker jag.
Gillar din takpannekanter eller vad är det?
Jag skall också beställa på Runåbergs och det är grönkål i första hand.Har gjort en modell kläder till dem av täckduk, ja bara en modell i huvuet.
Skall sy så att inga otäckingar kommer och äter av den. Nu jäklar... om man nu får säga så.
Annika

Sophia Callmer sa...

Väntar också på Runåbergs, fast i dag beställde jag chilifröer hos Örtagården.
Blir inspirerad av ditt inlägg, vackert och kul att du utnyttjar din trädgård på ett bra sätt, du får ut mycket på relativt lite plats.
ha det gott/Sophia

Snäckskalsdalen. sa...

Ack ja, även fast jag ganska ofta förespråkar vintern när den är kall och har massor av snö så är det fantastiskt med vår och sommar och dina bilder fick mig att minnas mina odlingsmödor och det är verkligen något att se fram emot. Underbara och inspirerande bilder, jag tar ett varv till!
Agneta kram

Unknown sa...

otroligt mycket som du fått in på en liten tomt!! du e duktig, du!
kram
susanne

Steekjes en Stygn sa...

Oh, vad jag börjar längta när jag ser dina bilder och läser om dina planer.I slutet på mars sommarflytar vi till Frankrike och då får jag sätta igång.Ser fram emot det och suger åt mig alla ideer som blogvännerna ger.
Kram
Anje

Carola sa...

Så inspirerande att se. Jag gillar din återvinning av grenarna från den sibiriska ärtbusken. Det blev jättesnyggt. Jag som tycker det är lite svårt att bygga snygga stöd.

LindaLunda sa...

WOW! Ett underbart inlägg!!!!
Så härligt och roligt att läsa om dina planer och hur du tänkt!
TACK!

Anjas Hill sa...

hejsan Ingela!
Du har ju en riktig "inneträdgård" för i år - då köksträdgården kommer att uppmärksammas extra.
Du ser ut att vara nästan självförsörjande när det gäller grödor?!/Anja

Christina sa...

Vad du är duktig, som lägger ned så mycket jobb på dina planteringar! Tänk så mycket ätbart du odlar, det är härligt att kunna gå ut och hämta det man behöver. Just nu ligger min köksträdgård i träda, men kanske jag kan komma igång lite i år och mer näst år!
Ha det gott!
Christina

Autumn Belle sa...

Spring will come soon. You are good at recycling the used items and kind to Mother Earth.

Anonym sa...

Hejsan Gela !!
ja vi håller också på att titta lite i våra frökataloger, Men fortfarande ligger snön djup här utanför vårt hus. Lite kan man ju änndå få drömma och längta efter kommande vår.
Jag brukar även anskaffa en del som pluggplantor eftersom frösodden oftast blir så stor ivårt växthus änndå.
önskar dig en rtrevlig fortsättning på veckan
hälsar gör Kristina

Lisa sa...

Jag väntar också på Runåbergs...Vilket härligt inlägg, mmm ! Och vad fiffigt du hade gjort med lådorna och gamla ärtbusken, snyggt ! Ha det gott
Lisa/Lisas trädgård

Sabina sa...

Hej! Hur går det med väven? vet du när du får den? Jag har beställt perlit och vermicultie. Skulle egentligen inte ha något annat, men det blev en liten blandning med frön också =) Jag frågade lite om hur yrkesodlarna gör för att lyckas med kålodlingar. Hon som jag pratade med sa att de använder sig av frön som är behandlade, vilket ger ett skydd i ca 6-8 veckor. De besprutar även plantorna sedan, för att slippa kållarverna. Vi får kämpa hårt denna säsongen, och lyckas ändå, med våra kålsorter! =)
/Sabina

Maggi sa...

Hej! Åh, vad glad jag blev av ditt inlägg, som en varm vind mitt i vinterkylan :) Fick sådan längtan efter vår och sommar...Tittar jag ut så ser jag att mina snödroppar är i tryggt förvar under två meter packad snö - men de finns där! M.

Unknown sa...

Ditt inlägg andas ren och skär odlarglädje! Härligt! Det behövs sannerligen just nu:) Tack för alla fina fröer som kom idag! Dina är också postade och bör vara hos dig imorgon:)
Ha det fint,
Charlotta

Martina sa...

Härlig med alla fina bilder, nu längtar man verkligen så det nästan värker ;-)

Elegant Rose - Diagonal Resize 2