Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

fredag 28 september 2012

Tro Hopp och Kärlek

 

Tron Hoppet och KärlekenDet är för mig nostalgiska symboler med historia från min hembyggd

 Jakobstad i Finland.

Korset Ankaret och Hjärtat.

(lånad bild från nätet) 
Dessa symboler hänger i många fönster kring julen också i mitt. När jag ser dom i något fönster så vet jag att människorna som bor där har anknytning till min hemtrakt. 
 
 När jag försöker forska lite mer i hur symbolerna kom till,
 så går svaren lite isär

 
Tron hör ju kyrkan till och Jakobstad med omnejd är ju en stad i
" Finska bibelbältet" men som jag läser det, så är det inte att överskattas den religiösa betydelsen av symbolerna.

Men där symbolerna varje jul hänger över storgatan i Jakobsad där hänger alltid TRON närmast Jakobstads kyrka.

Jakobstad är en rätt liten stad så man överväldigas alltid av synen av dessa symboler vid jultid längs huvudgatan.

“Nu består tron, hoppet och kärleken, dessa tre, men störst av dem är kärleken.” (1 Kor 13:13)
Skall man få uppleva symbolernas innersta väsen, bör man börja med korset. Där uppenbaras Guds kärlek för oss. Tror vi på korsets kraft, har vi också hopp och kan fyllas av den sanna kärleken. Det sista var skrivet av:
(Karleby kyrkliga sammfällighet) När jag läser vidare kan jag komma fram till att symbolerna förmodligen blev så starkt förankrade i denna region pga.  att  Jakobstad är en sjöfartsstad som saknade många av sina söner, fäder och bröder under jultid ,när de var ute på haven och därför sattes dessa symboler upp kring jultid, då julen är en familjehögtid.

"Att man i sjö- och stapelstaden Jakobstad ville uppsätta ett hoppets ankare är ju naturligt. Huru mången son av vår stad var ej ute på villande hav! Huru gärna ville man ej att hans ankargrund skulle vara säker, hans hopp fast."(skrivet 1930)Kuriosa=)
Även visan Byssan Lull(1919) Skriven av Evert Taube för tankarna till dessa symboler.
Femte versen, låter ju såhär:
"…byssan lull, koka kittelen full, sjökistan har trenne figurer. Den första är vår tro, den andra är vårt hopp, den tredje är kärleken den röda".
(Blogg av Calle Hård)

(lånad bild från nätet)
Det finns belägg för att de första symbolerna hängde över storgatan i Jakobstad redan på 1850 talet. Men då utgjordes symbolerna av två kors med ett ankare mellan sig.
Men långt före det så var dessa symboler populära, de återfinns på möbler, sigill och bilder/tavlor gavs ofta som bröllopsgåva, födelsedagspresent och Nyårshälsning redan på 1600 talet.(Kimtuote)

(lånad bild från nätet) 
Dessa symboler hängs alltid upp inför julen,
 det har man i Jakobstad gjort i över ett sekel nu.
 
1906-1907 försökte staden ersätta denna tradition med en gran på torget men det föll inte i god jord.
Idag finns både gran och symboler=).

Fortfarande finns starka åsikter om hur symbolerna skall se ut bland "folket", om de ser tillräckligt äkta ut.
 
I början av 1900 talet upplysets symbolerna av levande ljus över storgatan, men det är först 1913( när elektrisk belysning infördes )som man med säkerhet vet att symbolen hjärtat, hängdes upp.

De hade svårt att få till hjärtat innehållande levande brinnande ljus.

(Lånad bild från nätet)
Detta hittar jag Här

I tidningen Pedersöre nr 12 av år 1930 skriver signaturen S.E i en artikel kallad Julen i Trons, Hoppets och Kärlekens tecken "I början av 1800-talet minns en gammal Jakobstadsdam, att hon första gången såg de vackra juldekorationerna, som nu varje jul brinna på Storgatan. Det var då ett lysande rött ankare i torghörnet vid ervastska gården och två kors, ett vid blomströmska gården och ett vid malmska gården. Att symbolerna redan från början varit de tre nuvarande är inte otänkbart. I ovannämnda artikel står det nämligen: "År 1913 ersattes det södra julkorset mellan Schaumanska och Finneska gårdarna av ett i stil med korset och ankaret gående hjärta. Här påstås att i gamla tider ett hjärta skulle funnits men ersatts med ett kors. De stora gammalmodiga lyktorna voro alltför oviga att tvingas in i den runda hjärtformen. För de elektriska lamporna bereder det däremot ingen svårighet att bilda ett formfulländat hjärta."
Resonemanget ger vid handen att ifall hjärtat varit med från början, skulle det ha ersatts med ett kors redan före 1850.


 
Tidigare hängdes symbolerna upp på julaftonen och togs ner efter trettondagen.
Numera tänds de vackra symbolerna redan den 13/12,
då stadens traditionella luciatåg drar fram.

Julen 1973 utgjorde dock ett undantag på grund av energikrisen. Det året släcktes symbolerna redan den 28 december.

Under krigstidens mörkläggning hängdes inte heller symbolerna upp.

(Lånad från nätet)
 
Till en början bekostades symbolerna av enskilda handelshus längs med storgatan, men detta blev ibland så kostsamt så någon symbol uteblev. Men efter 1913 och elens införande tog staden över ansvaret att få upp symbolerna.

Dessa symboler brann ofta upp när de innehöll levande ljus och måste då ersättas. Nu är det ibland höga bilar ex. virkesbilar som kan få en eller annan symbol med sig.

Men oftast är det värsta som händer med dom att en och annan lampa måste bytas.

(Lånad från nätet) 
De miniatyrer som idag saluförs görs ofta av privatpersoner.
 Här till exempel kan ni köpa
 
Tro Hopp och Kärlek

vid intresse!

Även hos en av mina bloggkompisar hittade jag skrivet lite om tro hopp och kärlek. Hennes makes morbror och moster tillverkat symbolerna på 1980 talet.
Gå in på bloggen Trappsittarfolk där hittar ni mycket trevligt!

(Kanske det är samma personer som gjorde dom....?)

Symbolerna har även en egen Facebook sida den hittar ni HÄR

Japp kära läsare eftersom jag kommer därifrån som jag kommer kändes det självklart att skriva om lite historia trots att det är
 BLOMMIG
fredag.
Mera blommiga bidrag hittar ni HÄR hos Pilgrim.
 
 

21 kommentarer:

Ruben sa...

Vad intressant att läsa om detta. Tänk ändå, vad man kan stöta på fina inlägg bland bloggarna emellanåt!
Vilken trevlig tradition! Jag nappade på det du skrev om kopplingen till sjömännen. De hade ju ofta tatueringar föreställande tro, hopp och kärlek, och säkert fanns symbolerna målade i locket av sjömanskistorna också!!
Tack, fantastiska du, för detta inlägg!

/Ruben

Anna Vattenkanna sa...

Ett sånt intressant inlägg - tänk att en stad har en egen juleljustradition. Och att den lever kvar och frodas ännu i våra dagar. Intressant!

Kram

Snäckskalsdalen. sa...

När jag gick i småskolan hade jag en klasskamrat vars föräldrar kom från Finland och till jul hade dom alltid dessa tre lyktor uppsatta, men det var aldrig någon som förklarade något. Min kamrats pappa kom från Jakobstad och sen jag börjat läsa bloggar har jag äntligen fått reda på det och nu fick jag ännu mer information! Kul!
Agneta kram

Cika sa...

Jag hade också känslan av jul och symbolerna för tro hopp och kärlek i tankarna när jag skulle göra mitt inlägg idag : )Intressant läsning!
/Cika

Katarina sa...

Tack för detta fina inlägg, Gela!!! Det var verkligen DITT tema denna vecka.
Ha en bra helg
//katarina

Sabelhagens Olivlund sa...

Vilket fint inlägg. Trevligt att läsa.
Ha det gott.
Kram Maria

Leena sa...

Så kul att läsa om detta. Jag är ju född och uppvuxen i Finland men på den finska delen, och då hade vi inte alls dessa traditioner.
Vackra bilder dessutom, blir lite julsugen nu!
Ha det gott!

Bettina Bäck sa...

Jättefin och superambitiös tolkning! Trevlig helg.

Veronica sa...

Vad häftigt att kliva in i en blogg och tro att man kommer att mötas av blommor och trädgård och hamnar i detta härliga informativa inlägg om ämnet...... Härlig och bra tolkning!

Må gott i helgen!

Anja sa...

Moi Ingela!
Det jag har fått lära mig ang dessa symboler är att de tillhörde just sjöfolket.
Ditt inlägg är en trevlig läsning - en riktig folkbildninginlägg.
/Anja
ps
...och jag beundrar ditt vackra hus!
ds

Gunilla sa...

Dagens bästa inlägg en fantastisk tolkning och fin information.

Trevlig helg

Pilgrim sa...

Men så mycket man inte har en aning om! Helt underbart, tusen tack för ditt inlägg.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Berit sa...

ÅÅ vilket intressant inlägg.
Ha en underbar helg!!

Ing-Mari sa...

Vilken härlig tolkning och intressant läsning.
Säga vad man vill men man lär sig mycket här i blogg världen..
Kram Ing-Mari

Mias Trädgård sa...

Det var den absolut intressantaste tolkningen jag läst! Spännande! När jag började fundera tänkte jag lite på gamla sjömän, precis som Ruben, men sedan började jag spåna om växter och då vet man ju hur det går... Ha en fin helg! Kram!

Helens trädgård sa...

Helt fantastisk tolkning av veckans tema. Mitt i prick både i ord och bild.
Intressant att läsa.

Trevlig helg!

Anki sa...

Vilken fin tolkning!
Tänk så mycket man får lära sig... mycket intressant!
Tack för det!
Ha det gott!

carinaon sa...

Det var jättespännande och intressant att läsa ditt inlägg. Så roligt det är med kultur, och skillnader och likheter mellan olika kulturer. Tack för att du delade med dig av detta!
Kram Carina

Vivian Tisting sa...

Åh så intressant, sjöfolkssymboler. Vad bra inlägg.
Ha en fortsatt bra helg
Vivian

Tua sa...

Tusen takk for hyggelig kommentar hos meg, jeg la meg til hos deg også :)
For et flott innlegg om tro håp og kjærlighet.
Takk.
Finfin mandag til deg.

Nettisen sa...

Mina egna tro-hopp-kärlek sitter nu uppe året runt, men som dekorativ belysning i ett annars mörkt hörn. En allerstädes närvarande påminnelse om vad som är viktigt i livet, året runt!
Lustigt nog har jag en arbetskamrat som beställde ett eget exemplar av dessa fönsterlampor efter att idag ha beundrat mina örhängen med dessa symboler. :-)
Tusen tack för din fina blogg!

Elegant Rose - Diagonal Resize 2