Gjorde mitt livs första nässelsoppa för några dagar sedan.
Den blev väldigt god.
Kan knappt bli mer närodlat när det bara är att gå ut i nässelruggen som jag har i trädgården.
Jag gjorde den på klassiskt vis med hårdkokta ägghalvor och nybakt bröd.
Nässlor lär ju innehålla mycket nyttigt. Måste erkänna att jag var lite skeptisk.
Ingredienser jag använde:
- ca 2 liter nässlor, ca 300 gram
- 0,5 tsk salt
- 8 dl vatten
- 1 st gul lök
- 0,5 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja eller smör
- 2 tsk mjöl
- Salt och vitpeppar
- Hårdkokta ägg.
Jag gjorde som så:
1. Jag tog på handskar och tog med mig saxen sen klippte jag de övre bladen av nässlorna ner i en bunke.
2. Sköljde nässlorna noga.
3. Koka upp vatten i en kastrull tillsätt lite salt ca 1 tsk.
4. Sänk ner nässlorna i det kokande vattnet.
5. Låt koka i 5 minuter.
6. Häll över de kokta nässlorna i ett durkslag skölj med kallt vatten. Nu bränns ej nässlorna mer. Hacka dom.
7. Skala och hacka lök och vitlök fint.
8. Fräs i smör eller olivolja några minuter. Häll i nässlorna och fräs en stund till.
9. Pudra lite mjöl över nässlorna och löken. Rör om.
10.Spä med vatten ev. grädde eller creme fraiche samt vitt vin(1 dl ca)
11.Smula i en halv grönsaksbuljongtärning.
12.Koka upp
13.Smaka av med salt och vitpeppar.
14.Under tiden du kokar soppan så hårdkokar du äggen.
15.Nu är det bara att skala ägget och göra ägghalvor.
Smaklig måltid.
Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
9 kommentarer:
Hrm.. jag är fortfarande lite skeptisk =) Behöver nog bli bjuden på soppan för att bli övertygad om att det kan smaka bra. Men å andra sidan har jag inget nässelbestånd att plocka av heller "ler" Ha en fin kväll / kram gittan
Nässelsoppa är gott, det blir tyvärr sällan av göra den!
Väldigt vackra tulpaner i ditt förra inlägg!
Ha det gott!
/Margot
Jag är nog som du var innan, skeptisk. Men när man läser receptet så låter det gott. fast jag brukar göra så som du gjorde fast med spenat. skiljer det mycket i smak?
Ha en bra kväll.
Kram Pella
Nässelsoppa har jag inte ätit sedan min uppväxt. Min mamma tillagade diverse nyttigheter, bl a nässelsoppa. Vi åt den med ägghalvor och mjukt bröd - som du gjorde. Gott minns jag att det var. Har inte gjort soppan själv som vuxen. Har inget bra nässelställe heller tyvärr...
Ha' det bra!
/Charlotte
Haloj har inte ätit nässelsoppa men borde kanske testa...Har ju oxå nässlor i trädgården...Fast jag brukar riva upp dom och slänga dom i "komposten"
Var oxå ute och fotade några blommor i trädgården :) bilderna kommer i bloggen sen...
Kram Gunbritt
Å va härligt med ett gediget recept på nässelsoppa. Jag var orolig att nässlorna försvunnit här på gården då vi byggt nytt uthus, men se nässlor finns kvar. De hör ihop med en f.d. bondgård, nu finns de nära platsen för gödselstacken där vi nu har kompost.
I förrgår såg jag fjärilen påfågelöga, den lägger ägg på nässelblad (enbart tror jag).
Länge leve brännässlorna!!!
Varje vår när man ser de spröda nässlorna tänker jag på om man skulle göra nässelsoppa, men nån gång ska jag prova.
Jag lägger till mig hos dig också.
Kram Anette
Trevligt recept, tack! Skulle vilja prova göra nässelsoppa, hittade ett bra nässelställe när jag var ute och motionerade. Har ätit nässelpannkaka en gång när jag gick i lågstadiet. Minns inte hur det smakade men rädd för det blev jag inte! :)
Det smakar som spenat och jag tycker det är jättegott och enormt nyttigt. Nyttigare än spenat faktiskt.
Jag plockar mina blad och förväller dem innan jag fryser in sma kvantiteter; Dessa använder jag i fiskpastejer, som mellanlägg med räkor, kräftfärs eller räkpinnar. Själva fiskfärsen mal jag med lite dill, grädde och en massa ägg sedan varvar jag färsen med mellanlägget fast sista lagret mâste vara fiskfärs i den smörade formen. Sen sätter jag in den i vattenbad 175° en liten timma och äter den kall nästa dag. Jättegott men glöm inte att salta färsen.
Nässlor är skogens drottning.
Gammlemor i Paris
Skicka en kommentar