Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

måndag 17 maj 2010

Nässelsoppa

Gjorde mitt livs första nässelsoppa för några dagar sedan.
Den blev väldigt god.
Kan knappt bli mer närodlat när det bara är att gå ut i nässelruggen som jag har i trädgården.

Jag gjorde den på klassiskt vis med hårdkokta ägghalvor och nybakt bröd.
Nässlor lär ju innehålla mycket nyttigt. Måste erkänna att jag var lite skeptisk.

Ingredienser jag använde:

- ca 2 liter nässlor, ca 300 gram
- 0,5 tsk salt
- 8 dl vatten
- 1 st gul lök
- 0,5 klyfta vitlök
- 2 msk olivolja eller smör
- 2 tsk mjöl
- Salt och vitpeppar
- Hårdkokta ägg.

Jag gjorde som så:

1. Jag tog på handskar och tog med mig saxen sen klippte jag de övre bladen av nässlorna ner i en bunke.
2. Sköljde nässlorna noga.
3. Koka upp vatten i en kastrull tillsätt lite salt ca 1 tsk.
4. Sänk ner nässlorna i det kokande vattnet.
5. Låt koka i 5 minuter.
6. Häll över de kokta nässlorna i ett durkslag skölj med kallt vatten. Nu bränns ej nässlorna mer. Hacka dom.
7. Skala och hacka lök och vitlök fint.
8. Fräs i smör eller olivolja några minuter. Häll i nässlorna och fräs en stund till.
9. Pudra lite mjöl över nässlorna och löken. Rör om.
10.Spä med vatten ev. grädde eller creme fraiche samt vitt vin(1 dl ca)
11.Smula i en halv grönsaksbuljongtärning.
12.Koka upp
13.Smaka av med salt och vitpeppar.
14.Under tiden du kokar soppan så hårdkokar du äggen.
15.Nu är det bara att skala ägget och göra ägghalvor.

Smaklig måltid.
Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.

9 kommentarer:

gittan sa...

Hrm.. jag är fortfarande lite skeptisk =) Behöver nog bli bjuden på soppan för att bli övertygad om att det kan smaka bra. Men å andra sidan har jag inget nässelbestånd att plocka av heller "ler" Ha en fin kväll / kram gittan

Mammasblommor sa...

Nässelsoppa är gott, det blir tyvärr sällan av göra den!
Väldigt vackra tulpaner i ditt förra inlägg!
Ha det gott!
/Margot

Möllebacken sa...

Jag är nog som du var innan, skeptisk. Men när man läser receptet så låter det gott. fast jag brukar göra så som du gjorde fast med spenat. skiljer det mycket i smak?
Ha en bra kväll.
Kram Pella

Charlotte sa...

Nässelsoppa har jag inte ätit sedan min uppväxt. Min mamma tillagade diverse nyttigheter, bl a nässelsoppa. Vi åt den med ägghalvor och mjukt bröd - som du gjorde. Gott minns jag att det var. Har inte gjort soppan själv som vuxen. Har inget bra nässelställe heller tyvärr...

Ha' det bra!
/Charlotte

Gunbritt sa...

Haloj har inte ätit nässelsoppa men borde kanske testa...Har ju oxå nässlor i trädgården...Fast jag brukar riva upp dom och slänga dom i "komposten"

Var oxå ute och fotade några blommor i trädgården :) bilderna kommer i bloggen sen...

Kram Gunbritt

MrsUniversum sa...

Å va härligt med ett gediget recept på nässelsoppa. Jag var orolig att nässlorna försvunnit här på gården då vi byggt nytt uthus, men se nässlor finns kvar. De hör ihop med en f.d. bondgård, nu finns de nära platsen för gödselstacken där vi nu har kompost.

I förrgår såg jag fjärilen påfågelöga, den lägger ägg på nässelblad (enbart tror jag).

Länge leve brännässlorna!!!

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Varje vår när man ser de spröda nässlorna tänker jag på om man skulle göra nässelsoppa, men nån gång ska jag prova.
Jag lägger till mig hos dig också.
Kram Anette

Anonym sa...

Trevligt recept, tack! Skulle vilja prova göra nässelsoppa, hittade ett bra nässelställe när jag var ute och motionerade. Har ätit nässelpannkaka en gång när jag gick i lågstadiet. Minns inte hur det smakade men rädd för det blev jag inte! :)

Anonym sa...

Det smakar som spenat och jag tycker det är jättegott och enormt nyttigt. Nyttigare än spenat faktiskt.
Jag plockar mina blad och förväller dem innan jag fryser in sma kvantiteter; Dessa använder jag i fiskpastejer, som mellanlägg med räkor, kräftfärs eller räkpinnar. Själva fiskfärsen mal jag med lite dill, grädde och en massa ägg sedan varvar jag färsen med mellanlägget fast sista lagret mâste vara fiskfärs i den smörade formen. Sen sätter jag in den i vattenbad 175° en liten timma och äter den kall nästa dag. Jättegott men glöm inte att salta färsen.
Nässlor är skogens drottning.

Gammlemor i Paris

Elegant Rose - Diagonal Resize 2