Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
tisdag 15 december 2009
Sill till jul
Inlagd sill i någon eller några former hör ju också julbordet till. Vi nordbor tillsammans med japaner och eskimåer hör till de få som äter fisken rå, om än tillredd på lite olika sätt. Och gärna tillsammans med en nubbe (och ibland med en julnubbevisa enl. nordisk tradition). Vi skall dock komma ihåg att detta är en nordisk sed och kan synas något (milt sagt) barbariskt bland utomnordiska besökare.
Hade själv för ett antal år sedan amerikanskt besök i juletid och introducerade denna för mina gäster. Självklart på frivillig bas. Förståelsen för detta ”vikingabeetende” var efteråt stort sett lika begränsat, om än betydligt mer berusat. När dessa amerikanska vänner skulle återgälda artigheten uteslöt de dock sillen, men med samma minst lika berusande resultat!
Väl, från denna anekdot, till själva höjdpunkten på julbordet, nämligen sillen. Här är ett (norskt) recept som är ganska rakt på utan några krusiduller. Ursprungligen gjord på saltad sill från tunna, men det kräver att man lakar ut den några gånger i vatten några dagar, så jag tycker det är enklast att bara använda t.ex. Abba´s inläggningssill på burk som redan är filéad.
Således,
Sursill
3-4 sillfiléer
2 lökar (gärna rödlök som ger lite vacker färg)
Lagen: (Koka upp och låt därefter svalna)
4½ dl vatten
1¾ dl ättikssprit (12%)
1½ dl socker
2 tsk grovt krossad svartpeppar
Skär sillfilén i ½-1 cm breda bitar. Skiva löken. Varva sill och lök i en glasburk med lock som sluter tätt. Slå på lagen och låt allt stå kyligt i en dag före servering. Svårare än så är det inte. Gott på en bit bröd och ät den gärna tillsammans med löken.
Sillsallad på vårt vis
3-4 sillfiléer
4-5 medelstora kokta, kalla potatisar
5 skivor inlagd rödbeta
1 ättiksgurka
1-2 äpplen (skaladeoch urkärnade)
1-2 msk finhackadlök
4-6 msk rödbetslag
Vitpeppar och socker
Garnering: äggskivor
Skär sill, potatis, rödbetor, gurka och äpplen i små tärningar och blanda försiktigt samtliga ingredienser. Eftersom potatisen är lite känslig, blanda i den till sist. Smaka av med rödbetslagen, vitpeppar och socker. Eventuellt kan man balansera av med mer rödbetor och ättiksgurka.
Fyll en skål med salladen och låt den sedan stå kallt en stund innan den serveras. Vänd upp den på på en tallrik eller severingsfat och garnera med äggskivorna.
Voila! Bon appétit. /E.
Etiketter:
Gästinlägg,
Julmat,
Recept,
Traditioner
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar