Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

måndag 23 november 2009

Sommarstugan ett ännu äldre hus


Skall skriva några ord om vår sommarstuga. En underbar plats som ger ro och frid i själen.
Det stora huser är byggt någon gång i början av 1800 talet. Finns inristade årtal uppe vid loftgången.
Stugan är flyttad till sin nuvarande plats av de forna ägarna någongång på 1960-1980 talet.
Vi blev de lyckliga ägarna till detta ställe år 2000.
Men det är också ett stort ansvar att ha fått förvärva ett så gammalt hus. Glasen är munblåsta, spåntak skall hållas tätt och vi har till och med nävertak på en byggnad.
När man köper ett sådant ställe krävs det tålamod och vördnad för gammal byggteknik.
Vi har fått god hjälp av en äldre man och hans familj i en närbelägen by. De är kunniga i gammal byggteknik. Känner att jag skulle vilja insupa all kunskap de har så den ej går förlorad.
För gäster på besök finns bastukammaren som också är flyttad dit av den förra ägaren. I bastun fins en äkta vedäldad bastukamin. I kammaren finns en kamin (porinmatti) som är otroligt bra och värmer upp rummet på några timmar även vintertid.
Om ekorren, som har byggt bo undertaket inte har flyttat till skorstenen vill säga. Det finns andra som tycker om vår lilla bastukammare också...
Det är alltid roligt att se vad jag hittar när jag kommer dit.

Vi trodde en gång att vi hade en mus i väggen i stora huset. Och försökte få bort den. Kära maken tänkte få hjärtsnörp, när det kom nåt farande pipande ur hålet. Vi förstod sedan att vi hade en fladdermus som huserade där. Jag tyckte att den var mindre söt när den kom in i vårt sovrum på övrevåningen när jag gått och lagt mig med minsta barnet. Plötsligt kommer nåt flaxande i taket. Gömde mig under täcket som vilket barn som helst och ropade på maken att han skulle rädda mig och barnet.
Karl som han är fick han så småningom ut livet genom fönstret och frun kunde andas ut.
Skall bli intressant och se vad vi hittar nästa gång när vi åker dit.

När man har bott i sommarstugan några veckor och sedan kommer hem till civilisationen så har man lärt sig uppskatta lyxen med rinnande vatten och en tvättmaskin.
Men det finns viss tjusning med att värma snö för att få vatten att tvätta och diska i eller att samla regnvatten. Dricks vatten får man ta någon stans ifrån i stora dunkar.

Men det är mindre roligt att plumsa genom halvmeter tjock snö i totalmörker till utedasset. Om man vet var det är ser man det skymta bakom furorna långt borta på bilden.
Ja, ja, jag förstår att ni ej ser det, det gör knappt jag heller men man ser ett litet mörkare område i mitten och har man varit där så vet man att det är utedasset. Det lilla huset har nävertak och är enormt exentriskt och fint. Bakom det lilla hemlighuset breder skogen och myren ut sig och den goa ormen har sitt eget bo i en stensamling en bit bort.

Barnen har också en lekstuga som är flyttad till stället för många år sedan, ej lika gammal som de övriga husen, den har tidigare använts som arbetarbostad vid en industri på orten. Kan även användas som extra sovplats på sommaren.Men bäst är den att leka butik i och busa i för barna.
Det finns också en gammal förråds och vedbyggnad på bortresidan av tomten detta har ett pärttak(spåntak) som rätt snart behöver översyn. Alla hus är byggda som på ett gårdstun. Makens dröm är att vi skall kunna ha en äng i mitten men därom tvistar dom visa. Är rätt bra som det är ingen insyn och lugn och ro.
Vi bor annars nära en storstad och det är hela tiden ljud, så kontrasten är stor när man kommer till sommarhuset och dess lugn. Det är så tyst och på vinternatten kan man se stjärnorna glimra och om man har tur kan man även se norrsken. Helt underbart.
Men det behövs mycket ved för att värma dessa hus och som tur är så har vi ju det. Lite för mycket till och med. Men efter inspiration från en bok bestämde vi oss att stapla veden som de gjorde förut, men mycket jobb var det!!!! Synd att det är så långt bort att det ej är praktiskt att forsla hit lite av veden till storstan.
Vi har med hjälp av en äldre man, i en by nära till fått assistans med att flytta en "lada" till tomten för att förvara ved i lite närmare huset. Så vi kan också flytta byggnader...Mycket ved rymms i ladan som tidigare huserade hö åt bonden. Vi bytte lite stockar som var ruttna och vände de befintliga ut och in, så nu skall den väl stå många år än.. Finns så många gamla fina "lador" som ruttnar bort oanvända ute i bygden.Men denna ruttnade ej bort med hjälp av släkt och vänner står den nu och pryder sin plats


Och sist men inte minst har vi stranden. Dit går man på en liten slingrande stig genom skogen. Inte alls långt bort. Så där lagom långt bort för att man skall få vara ifred. Stranden är väldigt frindfull klippor och sand avlöser varandra. Delar av stranden är väldigt långgrund så det är idealiskt för småbarna. Och det är sån frid att blicka ut över det oändliga havet. Vad mer kan man begära.

Inga kommentarer:

Elegant Rose - Diagonal Resize 2