Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

söndag 21 september 2014

Förbaskade lerjord!!!

Nu sitter jag här igen....samma story och jag undrar samma sak igen, år efter år...
 GÅR DET ATT FÖRBÄTTRA LERJORD???

20/9-14
År efter år gräver jag ner mullämnen tittade på ett inlägg från senaste höst där jag surnat till på min lerjord. 
Inser att jag är en envis typ men det vet alla som känner mig redan=)=) 
Nu måste jag summera ihop lite hur det blev efter senaste års 
vedermödor. 
Jag arbetade ju in massor med gräsklipp och löv i jorden.

Men vet ni, lerjorden blev inte ett dyft bättre av det!! 

Men maskarna stortrivs fortfarande. Jag har faktiskt planterat potatis i den övre bädden även detta år och visst fick jag lite potatis men jorden är så hård att det är svårt att få upp potatisarna....Men som tur är så har jag även planterat potatis på ett annat ställe i upphöjda bänkar som är såååå lätta att gräva i sååå!!! 
Men man får ju gratis träning om man har lerjord det kan jag lova=).
20/9-14
Detta år använder jag mig av hönsens strö som jag sparat under året. Jag har grävt ca 50 cm ner och nederst lägger jag nu hönsströ sen lite lerjord hönsströ och lite lerjord igen, fortsätter så i 4-5 lager och överst ett lager med gräsklipp. Få se hur det ser ut nästa vår...
20/9-14
Skam den som ger sig!! 
Detta år fick jag lite hjälp av maken att gräva, 
det var inte dumt. 
24/10-13
För ett år sen såg det rätt prydligt ut när jag var klar men tyvärr så blev det inte bättre....insåg nog det redan i våras men planterade lite potatis då och kål.
 Kålen hade fiberväv över sig men mördarsniglarna åt upp nästan all kål. Jag var ju bortrest från trädgården i 6 veckor denna sommar. Intressant att se vad som klarade sig och inte. Helt uppenbart klarar sig inte kål i lerjord ens med fiberväv runt. Sniglarna tar sig in mellan lerkokorna. Nu när jag grävt har jag hittat sniglar rätt djupt ner i lerjorden i hålrum de är sluga de små liven. Jag har ju inte strött ut något gift denna sommar när jag varit borta och det märks kan jag lova. 
Har urmycket sniglar!!!
24/10-13
Men det var lerjorden jag skulle skriva om. Men det går att odla potatis i denna jord men ser att skörden blir såklart mindre och den blir angripen av maskar mer än i annan jord. Men det förstår jag, för det är lättare att krypa igenom potatis än den kompakta jorden=)=)
24/10-13
Ser att jag gräver min jord en månad tidigare denna höst.
 Men har slut på stallströ nu så får nu vänta in löv och annat avfall från min och grannars trädgårdar för att kunna fortsätta grävandet...
24/10-13
Här finns mer att läsa om lerjord.
PUH... det är tungt att jobba med lerjord...
Önskar er en fin dag därute/Gela

8 kommentarer:

Annelie Broman sa...

Att du orkar! Men vet du vad... Här finns massor med hästskit och halm så det är bara att hämta. Fick 8 rundbalar av en granne så jag har massor med halm! Bestämde då att hästarna får ha det i sina boxar i vinter. Känns dumt att tacka nej till något som är gratis speciellt som jag är sjukskriven. Hönsen ska också få det med halmpellets i botten så blir det riktigt varmt och gosigt åt dem i vinter. Har inte hunnit med nässlorna än men det kommer, nu går all tid åt till att få stallet klart de dagar jag orkar upp. När kommer du och hälsar på?? Saknar dig!! Kramis

Annelie Broman sa...

Ja om du tror att halm och hästskit hjälper alltså... :-)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Vi har mest berg och småstenar, använder järnspett.

Pysselfarmor sa...

Usch ja lerjord - jag har givit upp! Jag har en slänt som jag förbättrat och förbättrat och åter förbättrat...har jag trott. Samma kompakthet är det ändå, så nu får det vara.

Upprepar usch ja när det gäller mördarsniglarna också! Lika envisa som lerjorden!

Bettina Bäck sa...

Slit och släp, slit och släp. Men du, att maskarna trivs visar ju ändå att du visst har fått en bra jord.
Kan verkligen rekommendera engelsk grävning med hästskit som fyllning. Jag tar färsk hästbajs, alltså obrunnen. Det innehåller ju nästan bara organiskt material och ger mycket fluff i jorden. Har du något stall i närheten?
Och: heja!

Charlotta under boken sa...

Har också lerjord...
1. Skippa potatisen
2. odla rödbetor, karottmorötter, kålrot, ärtor, bönor, målla, trädgårdssyra
3. höstgräv och täck med allt organiskt materioal du kan hitta
4. gör en stör kompostlimpa i träsgårdslandet som du odlar pumpa i nästa år och sedan någon annan gröda i din 4års cykel

Lycka till!

Anonym sa...

Gode Gela! Du imponerer og inspirerer med ditt pågangsmot og din stahet! Før eller siden vil du merke at jorden blir bedre. At markene trives er i alle fall et godt tegn! Da vi bygde huset vårt i 1982, var jorden her ganske så stiv. Gammel "oppbrukt" åkerjord, hard som betong hver gang det hadde regnet. Vi brukte alt vi hadde av grønt avfall, pluss at vi fikk hestemøkk blandet med strø fra en stall, blandet det inn med en jordfreser. Dyrket mest poteter de første årene, vekslende med grønnsaker. Etter noen år var jorden helt fin, men vårt utgangspunkt var ikke lerjord. Nå gleder vi oss over gode avlinger av mange slags grønnsaker:-). Lykke til, du trofaste! Kram fra Bergljot.

an angel at my table sa...

Har också tung lerjord! Jag har hämtat 53 120 l säckar med hästskit som skall spridas ut. Jag skall även köpa trädgårdskvarn så att jag kan lägga mer flis i köksträdgården. Höstgräva är kanske en ide som en annan nämnde i kommentarerna. Jag har alltid grävt på våren!

Elegant Rose - Diagonal Resize 2