Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

fredag 16 augusti 2013

Odla tomater på friland så här gör jag.

Vilken tomatsommar det blir!
 Hittills är nästan 30 olika tomater betygsatta och provade, för kommande tomatprovningsinlägg, 
så jag ska komma ihåg vilka jag tycker om=).


Denna sommar har jag försökt göra lite annorlunda med mina tomater som jag odlar på friland.


Jag har under alla år utom det första drabbats hårt av potatisbladmögel på tomaterna,
 denna sommar har jag försökt att verkligen tjuva mina tomater, sen har jag också planterat tomaterna med längre mellanrum, i bilden ovan ser ni att jag bl.a planterar tomatplantorna stående i jordsäckar i mitt söderhörn. 
Jag lägger en planta / säck. Säckarna har jag då stående bredvid varandra med så den bredaste sidan kommer utåt, då blir det lagom avstånd mellan plantorna sen binder jag upp tomatplantorna längs väggen. 
Såhär långt ser det bra ut. Jag undviker också att vattna sena kvällar, jag vattnar inte heller på bladen just för att undvika möglet.
 Men nu blir det värre när det regnar så mycket... vi får se hur det går.


Sen har jag plockat bort många blad för att göra det luftigt nu är nästan alla plantor kala förutom på tomater och har bladen längst upp kvar. 


(Vildtomat)
Jag har aldrig tidigare låtit så lite blad vara kvar på mina tomatplantor.
 Men än så länge ser det ut att gå bra. Ni lär märka om det går mindre bra då skriver jag säkert ett besviket inlägg på bloggen....
I bilden under ser ni min tomatställning gjord på gamla fasadbrädor, inte så vacker men funktionell.

(30/6-13)

När jag planterade ut tomaterna täckte jag denna ställning med fiberväv som jag sen tog bort gradvis för att avhärda plantorna


Här är tomatplantorna planterade i upphöjda bäddar bakom vår avenbokshäck som är rätt hög,
 häcken skymmer rätt bra men det ser ut att komma tomater ändå. Jag planterar dom också med rätt långt mellanrum just för att de ska få luftigt för att undvika sjukdomar. Lök är planterad kring tomaternas fötter men bara de lökar som är planterade längst ut mot gången och längst bort från häcken har blivit fina. De andra lökarna har fått för mörkt för att trivas, då vet jag det till nästa gång.
 Kanske ska jag prova på sallad nästa gång de går ju att odla i lite skugga. 
Jag byter även jorden här till nästa gång jag odlar tomater här för att inte föra sjukdomar vidare.

(8/6-13)
Jag har två tomatodlingar bredvid varandra på gamla garageuppfarten. 
Denna som jag gjort av fönster bågar får lite mera sol, fasadbrädorna tog slut så jag fick hitta på annat.
 Jag hade denna bädd täckt uppifrån av fönsterbågar klädda med fiberväv en tid. 
För att plantorna skulle skyddas mot väder och vind, lärde mig från förra året när mycket förstördes av hagel,
 det fungerar bra här under i bild ser ni lite av tomatskörden i den bädden. I bilden nedan ser ni hur det såg ut  den 28/5,
 bilden ovan är tagen för några dagar sedan.


Jag gillar ju verkligen återanvändning så då passar det ju bra att ta gamla bågar som vi glasat ut och lägga nät i och göra tomatställning av. 
Nu klättrar det även luktärtor upp för gallret riktigt fint men har ingen bild på dom tyvärr.

(20/7-13)
Nedanför fönsterbågarna och framför tomatrabatten har jag planterat plocksallat och aubergine. Vid solsidans hörn finns även tomater odlade i upphöjda bäddar som ni ser i bilden ovan. Jag har varit duktigare detta år med att gödsla med nässelvatten och lagt på gräsklipp.
Hos mig fungerar det riktigt bra. 
Sen har vi också haft en kanon sommar med mycket sol och värme så det har ju också hjälpt till att få tomaterna på friland att trivas.


I bilden ovan ser ni, om ni är observanta att tomaterna har betydligt mera blad på sig detta kort är taget den 20/7.
Jag plockar av bladen när de börjar se hängiga ut och skymmer tomatklasarna. Samtidigt som jag tjuvar plantorna.

(20/7-13)
 Det jag ska tänka på till nästa år med tomatodlingen är att jag skall vara noga med uppbindningen, det krävs stark tråd till att hålla plantorna uppe när de får så mycket tomater.
  Det är flera plantor som rasade när jag var borta på semester för att de blev för tunga. 
Nu är de uppbundna med extra tjockt jutegarn.


 Jag börjar ju med att förodla plantorna inomhus redan i februari / mars jag har även bytt till lysrör denna vår för att de ska få fin belysning och inte bli så rangliga. 
Det fungerar uppenbarligen bra.
 Jag har bara gödslat mina tomater med egen gjord nässelvatten gödning samt gräsklipp från vår och grannens gräsmatta(Tack!).
Vatten har tomaterna fått när de behövt jag har mest vattnat på morgonen och använt mig av regnvatten när jag kunnat. 


Jag börjar få några favoriter här i bilden ovan är en av dom.
 Vilka härliga tomater!!!
/Gela

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej det var länge sen. Saknar dig!
Det ser ut som om du och familjen får äta mycket tomater fram över. :-) Tur att det är så gott! Och nyttigt!
Hoppas att din sommar varit fantastisk, själv är jag på G igen efter semestern.
Må gott, hälsa alla. Kram Marie J

Katarina sa...

Imponerande odling!
Själv har jag i år bara odlat tre olika sorter - och jag har fått en bra skörd tack vare det fina vädret.

Anonym sa...

Du. er virkelig kreativ i din tomatodling! Takk for tipset om å fjerne blader. Jeg har bare to planter iår, og den ene, som er en busk, er aldeles for tett.Det blir mange små tomater på den, men de trenger nok mer lys for å få fart på modningen. Skal gå ut og fikse det når det slutter å regne:-). God helg til deg og dine! Klem fra Bergljot.

Bettina Bäck sa...

Galet kul att se dina tomatodlingar. Och längtar som sagt till din provning. Jag tycker det är riktigt intressant det där du testat med att odla i påsar mot södervägg. Det tror jag att jag ska våga mig på till nästa år.

Inger Marie sa...

For et flott innlegg om tomater!
Du har virkelig satset stort her...og mange gode sorter..mmm deilig:)
Så fint du forteller fra A-Å om hvordan du gjør det:)
Ønsker deg en fin ny uke:))

Fröken Dill sa...

Härligt med alla tomater. Mina mognar långsamt. Jag tycker jag har glesat ur bladverket, men när jag ser dina bilder inser jag att ännu mer ska väck. Tack för tips!

Elegant Rose - Diagonal Resize 2