Har ju planterat mangold detta år. Försöker nu hitta olika recept som är goda.
Detta hittade jag på Lotta Brincks blogg.
Det här behövs till 6 portioner ca: 20 ganska små dolmar: 20 st handflatsstora mangoldblad. Fyllning: 400 g nöttfärs, ½ röd lök, 2 vitlöksklyftor, 2 små ägg, 2 msk finklippt färsk oregano, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 tsk spiskummin, ½ citron, 1 msk potatismjöl. Sås: 1 msk soja, 1 dl grädde, ½ liter förvälld svamp, ev. svampbuljong
1.Gör så här: Börja med att blanda till färsen: Mixa snabbt färsen med finhackad rödlök, pressad vitlök, ägg, kryddor, pressad citron och potatismjöl.(Jag anv. vanlig gul lök som jag hade hemma)
2.Dags för mangold. Skölj dem noga. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten. Häll på 1 dl kokande vatten.(Kokade upp lite vatten i botten av kastrullen,lade i bladen sen hällde jag över hett vatten.)
3.Låt bladen mjukna i het värme och med locket på kastrullen någon minut.
4.Låt bladen svalna något. Spar kokspadet!
5.Bred ut ett blad. Lägg på en halv ”tumme” färs. Slå in färsen som när du gör paket.
6.Täck bottnen i en traktörpanna med någon deciliter mangoldspad. Lägg i dolmarna allteftersom de blir klar. Lägg dem med skarven nedåt.
7.Häll på grädde och stänk över soja.
8.Koka nu upp och låt dolmarna sjuda några minuter i gräddsåsen och under lock.
9.Häll över den förvälda svampen – det går bra med konserverad svamp också. Lägg på lock och låt puttra försiktigt tills svampen är varm. Då brukar också dolmarna vara genomstekta.(Jag smulade över svampbuljong när jag ej hade svamp hemma, en tärning.Småkokade på vedspisen ca 15 min.)
10.Servera med, ja antingen på svensk vis med kokta morötter och sockerärter, kokt nypotatis och lingonsylt. Eller varför inte på medelhavsvis med kokt bulgur, stekt zucchini med persilja och citronklyftor. En klick yoghurt smaksatt tahini eller kanske ännu hellre baba Ghanoush (puré av grillad aubergine) smakar minst lika bra.
11.Att det är frågan om festmat behöver jag vill inte säga…
Blev väldigt gott.
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
1 kommentar:
Jisses, vad gott det ser ut!!! Det vattnas i munnen. Måste testas - tack snälla för recept:)
Ha en trevlig helg,
Charlotta
Skicka en kommentar