Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

fredag 20 augusti 2010

Mangold recept

Har ju planterat mangold detta år. Försöker nu hitta olika recept som är goda.
Detta hittade jag på Lotta Brincks blogg.

 

Det här behövs till 6 portioner ca: 20 ganska små dolmar: 20 st handflatsstora mangoldblad. Fyllning: 400 g nöttfärs, ½ röd lök, 2 vitlöksklyftor, 2 små ägg, 2 msk finklippt färsk oregano, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 tsk spiskummin, ½ citron, 1 msk potatismjöl. Sås: 1 msk soja, 1 dl grädde, ½ liter förvälld svamp, ev. svampbuljong

1.Gör så här: Börja med att blanda till färsen: Mixa snabbt färsen med finhackad rödlök, pressad vitlök, ägg, kryddor, pressad citron och potatismjöl.(Jag anv. vanlig gul lök som jag hade hemma)

2.Dags för mangold. Skölj dem noga. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten. Häll på 1 dl kokande vatten.(Kokade upp lite vatten i botten av kastrullen,lade i bladen sen hällde jag över hett vatten.)

3.Låt bladen mjukna i het värme och med locket på kastrullen någon minut.

4.Låt bladen svalna något. Spar kokspadet!
 

5.Bred ut ett blad. Lägg på en halv ”tumme” färs. Slå in färsen som när du gör paket.

6.Täck bottnen i en traktörpanna med någon deciliter mangoldspad. Lägg i dolmarna allteftersom de blir klar. Lägg dem med skarven nedåt.

7.Häll på grädde och stänk över soja.
 

8.Koka nu upp och låt dolmarna sjuda några minuter i gräddsåsen och under lock.

9.Häll över den förvälda svampen – det går bra med konserverad svamp också. Lägg på lock och låt puttra försiktigt tills svampen är varm. Då brukar också dolmarna vara genomstekta.(Jag smulade över svampbuljong när jag ej hade svamp hemma, en tärning.Småkokade på vedspisen ca 15 min.)
 

10.Servera med, ja antingen på svensk vis med kokta morötter och sockerärter, kokt nypotatis och lingonsylt. Eller varför inte på medelhavsvis med kokt bulgur, stekt zucchini med persilja och citronklyftor. En klick yoghurt smaksatt tahini eller kanske ännu hellre baba Ghanoush (puré av grillad aubergine) smakar minst lika bra.

11.Att det är frågan om festmat behöver jag vill inte säga…

Blev väldigt gott.

1 kommentar:

Madame C sa...

Jisses, vad gott det ser ut!!! Det vattnas i munnen. Måste testas - tack snälla för recept:)
Ha en trevlig helg,
Charlotta

Elegant Rose - Diagonal Resize 2