Grönkålen har odlats mycket länge. I de Egyptiska pyramiderna har gjorts fynd som visar att grönkålen var högt värderad både som föda och till dekoration. Hos oss här i Norden är den troligen en av de äldsta odlade köksväxterna. Grönkålen knyter sig inte till ett huvud och bladen är mer eller mindre krusiga. Vitamin och mineralinnehållet är mycket högt och det gör grönkålen till viktig höst- och vintermat för både människor och djur. Den delas efter höjden upp i låga, halvhöga och höga sorter, som kan variera mellan 10 till 150 cm. Grönkålen kan odlas på de flesta jordar, men trivs bäst i en näringsrik och fuktighetshållande jord med bra tillgång på fosfor och kalium.
Westland Winter, ekofrö Brassica oleracea var. sabellica (Har för första gången 2010)
Sortbeskrivning: En av de tåligaste grönkålsorterna.De vackra, 50-60 cm. höga och stadiga plantorna ger en stor skörd av mörkgröna, finkrusiga blad med en smak bland de bästa. Bladen blir alltmer krusiga och mörkare, nästan blågröna, efter några frostnätter. Westland Winter är en västeuropeisk grönkål som ofta kan skördas hela vintern fram till mars.
(Runåbergs)(Sådd inne 2 april 2010)(Bild tagen från Lindbloms)
PURPURKÅL
Går under grönkål.
Baltisk röd Brassica oleracea var. sabellica (Har första gången 2010)
Sortbeskrivning: Denna gamla sort kommer ursprungligen från Baltikum. Hela plantan är kraftigt mörkviolett, ända ut i bladspetsarna. Stammen är 50-60 cm. och stadigt rotad i jorden. Bladen är medelstora och fint krusiga. Baltisk röd är mycket ståtlig, vacker och köldtålig och ger en bra skörd som blir mörkgrön vid kokning. Eget odlat frö.(Sådd 2 april 2010)(Bild från allt om trädgård)
(Runåbergs)
Intressant och se hur detta blir. Gillar tanken att kunna skörda även vintertid. Få se hur det går.
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
fredag 2 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Mmm... så gott det är,men våga sig på att odla de gör jag inte... Min vit och rödkål blev uppäten av alla utom oss när jag hade dom ett år...
Skicka en kommentar