Egna inlagda rödbetor är ej så svårt att göra som man kan tro.
Sedan blir det en helt annan klass på smaken, samtidigt som du vet vad du äter.
Härligt om du odlat dom själv men inte dumt att köpa heller.
Du kan förvara de färdiga burkarna i kylen eller jordkällaren om du har en sådan.
Så här gör du:
* Nyskördade rödbetor borstas försiktigt av, var rädd om skal och rötter.
* Om du skadar skalet så sipprar saften ut och rödbetan kan få dålig färg efter kokningen även smaken kan försämras.
* Jag lämnar kvar en bit av blasten som får koka med, som ni ser på den nedre bilden.
* Vattnet skall knappt täcka rödbetorna när de kokas.
* De kokas tills de är nästan mjuka, du kan använda en gaffel och känna efter. Olika tid beroende på storlek av rödbetan. ( ca 1/2 timme, drygt)
* När de är klara spola dom i kallt vatten.
* Skalet lossnar väldigt lätt genom att du kramar om rödbetan med handen då slinker skalet av.
* När du skalat dina rödbetor skär du dom i bitar eller skivor beroende på hur du vill äta dom.
Undertiden de kokar gör du lagen:
5 dl vatten
1,5 dl ättiksprit
1.5 dl socker
7 kryddnejlikor
Detta blandas om i en kastrull och kokas upp.
Du kan blanda i 1 tsk natriumbensoat när det kokat klart. Skall ej kokas med!!
Du kan även skära lite pepparrot och lägga ner i burken. Ger både lite smak och ökar hållbarheten.
* De skivade rödbetorna lägger du tillsammans med pepparroten i en väl rengjord glasburk, sen häller du den varma lagen på.
* Förslut glasburkarna medans lagen är varm.
Jag brukar hetta upp mina rengjorda glas i ugnen innan jag häller på rödbetor och lag.
* Låt svalna med locket tillslutet.
Dagen därpå är de klara.
Kan förvaras kallt en längre tid.
Här kan du läsa mer om hur du odlar dom själv.
Ät och njut/Gela
3 kommentarer:
Säger bara: Mums.
Anje
Hej
Jag åt upp alla våra så jag han inte lägga in några men nästa år kanske det räcker till några inläggningar.
Ha en skön kväll
Tjusiga bilder! Jag fick inte så bra skörd av rödbetor detta år utan allt gick åt...
Skicka en kommentar