Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

tisdag 23 mars 2010

Fasadmålning med linoljefärg.

Om man söker fakta om linoljefärg inser man snabbt att det finns många, många olika skolor och alla har de lika rätt...?!

TRASOR INDRÄNKTA MED LINOLJA ELLER LINOLJEFÄRG KAN SJÄLVANTÄNDA. HÄNG DOM SLÄTT OCH LUFTIGT SÅ DE KAN TORKA. ELLER DRÄNK DOM I VATTEN EFTER ANVÄNDANDET.

OM DU BRYTER FÄRGEN SKRIV UPP % NOGA FÖR ATT FÅ SAMMA KULÖR NÄR DU SKALL MÅLA OM.

Vi har valt att gå tillväga såhär:

Ytan på fasaden är trären hyvlad yta.

Eftersom vi byter fasad så målar vi plankorna innan vi lägger upp dom. Då är det också lätt att måla ändträn på fasaden.

1. Utomhusgrund Eftersom vi har en rätt ljus kulör på fasaden så grundar vi med utomhusgrundfärg.

Vi har valt att använda oss av Gysinges färg till fasaden.
Den består av kallpressad, kokt linolja, zinkvitt pigment och lösningsmedel som ger ett effektivt skydd (enl. dom) mot blånader och algangrepp.
Vi har valt att ej bryta grundfärgen i väggens nyans. Eftersom vi har olika nyanser.

2. Sen skall färgen torka. Det tar upp till några dygn beroende på väderförhållanden. Du testar om det är torrt genom att med tex tummen trycka och vrida till mot den målade ytan. Händer inget så är det torrt. Får du mål på fingrarna måste du ha ytterligare tålamod och vänta.

3.Mellanstrykning 1 med slutstrykningsfärgen.

Vi har gjort så att vi blandar ut slutstrykningsfärgen med 10% balsamterpentin.
Måla tunt tunt. Om färgen rinner på plankorna så vet du med säkerhet att du har aldeles för mycket färg.

4.Mellanstrykning 2 med slutstrykningsfärgen utbladat med 5% balsamterpentin. Måla även denna gång väldigt tunt.

5.Nu är plankorna färdiga att läggas på fasaden efter att de torkat. (Gör tumtestet)

6.Vi slutstryker fasaden när den är på plats med oförtunnad fasadfärg.(Detta är ej gjort ännu. Men skall så småningom göras)Du kan stryka lite lite tjockare denna gång.

Penslar: Vi har satsat på bra penslar. De är "jätte dyra" men håller bra. Linoljefärgen skall ju arbetas in och är rätt tunn. Med en bra pensel så droppar det ej lika mycket färg överallt.

Goda råd:

Vid målning skall temperaturen vara över +10.

Måla ej i direkt solsken.

Måla ej på smutsigt eller fuktigt underlag.

Hyvlat underlag är bäst till linoljefärg.

Du kan måla med linoljefärg på annan färg tex plastfärg, men det blir aldrig riktigt bra.

Om färgen ej vill ta fast på underliggande yta är förmodligen ytan för fet. Tillsätt några droppar ammoniak i färgen så släpper motståndet.

Om du vet att du skall måla snart igen kan du lägga penseln i en plastpåse som du försluter.

Om du vet att det är en stund till nästa målning kan du lägga penseln i en burk med linolja. Då håller de i flera månader.

Om du har slarvat och hittar en gömma med ihoptorkade penslar är det bara att lägga dom i en burk med linoljesåpa någon dag och sedan tvätta ur dom så blir de som nya igen. Låt dom dock ej stå längre än nödvändigt i såpan.

Vänta med att lägga de målade brädorna på varandra tills dom är riktigt torra annars klibbar de ihop.

Rör ut färgen väldigt noga innan målning.

Rör även om i färgburken ofta under tiden du målar.

Har det bildats hinna på färgen så ta loss den via kanterna med spik eller liknande för att sedan lyfta ur den ur burken när den runnit av.

Sätt ej färgen i glasburkar och tro att du kan få upp locket sen om det kommit färg längs kanten. Krävs rätt mycket jobb innan du får upp burken om det torkat...

Vi använder oss ofta av plastburkar när vi har mindre mängd färg. Ex gamla lingonsyltburkar med plastlock. Kom ihåg att skriva på vad du har i burken!!!

Du kan frächa upp din linoljemålade fasad med en blandning av 50% bra linolja och 50% terpentin.

Om fasaden trots grundning med utomhusfärg drabbas för svamp eller algangrepp så tvätta då fasaden med kallt vatten och en panelborste. (peppar peppar det har vi ej behövt göra än...)

Låt ej huset stå för länge med bara grundfärgen (däremot kan det stå omålat om det är gjort av bra virke) grundfärgen kan då bli för hård och glansig för att nästa fätglager skall fästa.

Vi har ej schellackerat utomhus på fasaden trots ljus kulör. Har ännu inga kvistgenomslag(peppar peppar...)

När du tunnar färgen för mellanstrykningen och ej målar på en tid så avdunstar balsamterpentinen. Det gör att du efter att ha tagit bort hinnan ur burken när du skall måla igen,ev måste späda färgen lite till för att få den tex 10% el 5%.

Vi har ej varit så väldigt noga att färgen är exakt 10% och 5% när man målar mycket känner man på färgen när den är bra.

Om linoljefärgen blir fläckig när den torkar så beror det på att underlaget suger ojämt, efter att du målat några gånger tunt tunt så försvinner oftast flammigheten.
Viktigt att du låter varje lager torka ordentligt för ett bra resultat.

Om du målar med vit linoljefärg så kan du bryta den med tex 1-2% grön linoljefärg så får du en mera mättad vit färg.

(Bilden tagen i en vattentunna)
Du är färdig målad när du själv tycker att du har en bra täckning.
Första varvet skall ej täcka.

Du bör måla tunt och när du målar tunt så skall du måla ännu lite tunnare.
Förr i tiden sa målarmästarna till sina lärlingar att det skulle finnas mer färg i burken efter avslutat arbete än innan.


Nedanstående information är tagen från stockholms läns museum
Linoljefärgsmålning utomhus

Linoljefärgsmålning av trä utomhus
Utvändigt bör kallpressad linolja användas eftersom den har bäst inträngningsförmåga i träet. Förr användes blyvitt i linoljefärgen både vid in- och utvändig målning. Blyvitt har flera fördelar, dels får färgen en god täckförmåga även vid tunna lager, dels skyddar den mot svamp- och mögelangrepp. Nackdelen är att pigmentet är giftigt, vilket har gjort att det förbjudits. Vid grundning av trärena ytor utomhus bör man istället tillsätta någon annan form av mögelhämmande ämne såsom pigmentet zinkvitt.

Målning av plåt och järn utomhus
Traditionellt har plåttak och övriga plåtarbeten på hus målats med linoljefärg. Först vid mitten av 1900-talet gjorde oljealkydfärgerna intrång, mycket på grund av de kortare torktiderna.

Linoljefärg är det bästa alternativet för järn och äldre tiders svartplåt. Först grundas tunt med linoljebaserad blymönja. Efter tre veckor då grundfärgen har torkat målas med oförtunnad linoljefärg i önskad kulör. Vid rostangrepp flagnar färgen och järnet kan borstas rent från rost och underhållsmålas. När galvaniserad plåt skall målas bör den först förbli omålad i minst tre år för att färgen skall fästa alternativt betas med syra (fosforsyra). Därefter rengörs taket noggrant exempelvis med högtrycksspruta och med syra varefter det sköljs grundligt.

Det är lätt att underhållsmåla ett plåttak som tidigare målats med linoljefärg. Vi vet att färgen fäster bra och att den inte "reser" äldre färgskikt. Vi vet även hur linoljefärg åldras.

Köpa eller blanda linoljefärg
I dag finns det flera fabrikat av både ut- och invändig linoljefärg i handeln. Kvaliteten är växlande men de ingredienser som skall ingå är kokt linolja, ett eller flera pigment och eventuellt lite zickativ.
Om du ska blanda din egen färg vilket inte är svårt ska du tänka på att linoljan bör vara ljus, tunnflytande och ha goda torkegenskaper. En färg baserad på en bra linolja behöver inte förtunnas med lösningsmedel. Sämre oljor kan behöva tunnas. Späd dock aldrig med mer än 10 % balsamterpentin.

Recept på linoljefärg
Receptet på linoljefärg är enkelt. Man blandar 1 del kokt kallpressad linolja med 2 delar torrpigment upplöst i lite kokt linolja.

Grundningen kan utföras med 10 delar färg, utspädd med en del balsamterpentin, mellanstrykningen med 10 delar färg eventuellt utspädd med lite balsamterpentin, och färdigstrykningen utförs med outspädd oljefärg. Om färdigfärgen är för tjock förtunnas den med kallpressad kokt linolja. Tork tiden varierar beroende på oljans kvalitet och hur tunt man har målat.

Tänk på att
Bästa målningsperioden är maj - augusti. Målning bör ske vid varm och torr väderlek. Träets fukthalt bör inte vara högre än ca 15 %. Undvik att måla i direkt solsken. Bäst är att följa solens gång och stryka fasader som redan varit solbelysta. Linoljefärg fäster på de allra flesta underlag, de ska dock vara rena.

Det viktigaste att tänka på är att man stryker på färgen tunt, den ska inte täcka efter första strykningen. Färgen skall arbetas in i underlaget "tryckas in" då torkar den fort. Penseln är viktig, se under redskap. Minst tre lager behövs för att täcka. Förr i tiden sa målarmästarna till sina lärlingar att det skulle finnas mer färg i burken efter avslutat arbete än innan.

Den normala arbetsgången vid nymålning är: grundning, mellanstrykning och slutstrykning.

Terpentinen kan orsaka allergiska besvär. Lacknafta bör inte användas då den vid sidan av sina hälsorisker även försämrar färgens kvalitet.

Tänk på att trasor med linolja utgör en stor brandrisk, förvara dem i tät plastpåse och lämna sedan in dem tillsammans med färgrester och annat till en miljöstation.

Under fuktiga somrar kan mögel uppstå på linoljefärgsmålade fasader, speciellt norrfasader och andra ytor där solens strålar inte torkar upp drabbas. Mögelprickarna kan vara svarta, vita eller röda. Möglet är endast estetiskt störande och påverkar inte underlaget. För att avlägsna mögelprickarna tvättas fasaderna med mjuk skurborste och såpvatten. Man kan vid tvätten använda sig av mögelhämmande kemikalier vilket även motverkar uppkomst av mögel. Nackdelen är att kemikalierna är giftiga varför man bör vara försiktig om man har odlingar i närheten.

Redskap och verktyg
Det är aldrig värt att spara in genom att köpa billigare penslar, tvärtom är det värt att skaffa riktigt bra penslar. Till målning med linoljefärg bör naturhårspenslar användas. De ska vara täta och kraftiga, kunna "hålla mycket färg". Två eller tre olika storlekar av penslar behövs beroende på vad som skall målas. Om budgeten är liten så är det bättre att köpa färre och bättre penslar. Det är redskapen som skiljer amatören från proffsen!

Penslar av god kvalitet skall man vara rädd om, de blir bara bättre och bättre ju mer man använder dem, förutsatt att de rengörs. Penslar som använts till linoljefärgsmålning är lätta att rengöra. Efter att överflödig färg har torkats av rengörs de bara med såpa och vatten. Penslar kan ställas i vatten eller läggas i en plastpåse mellan strykningarna.

Lycka till med målningen/Gela

Inkommande goda tips om målning från bloggvärlden:

Ett tips som jag tror att du inte har med är att skölja nya penslar i lite vatten före användning, då tappar de alla eventuellt lösa strån. Tack Gittan med bloggen Livets glädjeämnen-Joy of live

7 kommentarer:

gittan sa...

Amen! Som färghandlare kan jag ju bara säga att du verkar vara väldigt påläst =) Ett tips som jag tror att du inte har med är att skölja nya penslar i lite vatten före användning, då tappar de alla eventuellt lösa strån. Ert hus är så vackert. Ha en bra dag / gittan

Gela sa...

Jätte bra tips. Nu blev jag nervös färghandlare. Jag är bara en glad amatör...
Har haft en del problem med penslar som tappar strån. Såååå irriterande med dessa strån när man målar. Ha en fin dag/Gela

Annika Christensen sa...

Jag älskar ert hus... färgen är super fin och hela huset fönster ja allt är så fint...
Duktiga är ni.
Ärligt talat har jag inte läst hela inlägget men en ska är säkert NI VET VAD NI GÖR och jag återkommer hit till detta när jag behöver det..

Annika

C. Tvillingmamma sa...

HJÄLP,en hel vetenskap,nej de där var för svårt för mig i dagsläge kände jag... Duktiga ni är!!! Och jag har sagt de förut och säger de igen,älskar ert hus!

Gela sa...

Kära ni som orkat läsa hit. Vissa saker på bloggen är, bra att ha saker. Som man tar fram när man behöver det.
Detta är just ett sånt. Mitt minne är så bra men ofta kort så det är bra att ha allt skrivet någonstans så är det lätt att hitta sen.
Har ju gått åt rätt mycket tid att läsa in sig inom området. Så dumt att ej samla det någonstans. Likaså med alla växter i trädgården som jag planterar och läser om men lika fort glömmer.
Kanske någon annan har nytta av mina skriverier någon gång.
Ha en fin dag alla goa/Gela

Mia sa...

Huset vårt är nog laserat så oljemålningen kan jag glömma, men terpentinblandningen kan jag ju lite om och linoljan också, men då handlar det mer om småskaligt, som med pensel och palett..Huset ditt är ju bara vackert :)

Hans G sa...

Tack för ett användbart inlägg. Du kan mer om fasadmålningen och linoljefärg än vissa målare.

Elegant Rose - Diagonal Resize 2