Rucola/Roquette är en korsblommig växt i kålsläktet, som använts som salladskrydda sedan urminnes tider. Den härstammar från Sydeuropa och växer vild i södra Frankrike, Italien och Spanien.
Rucola bildar en öppen tuva av mörkgröna, avlånga, mjukt flikiga blad med en kryddig smak.
Den är snabbväxande och får inte sakna vatten. Även stjälkar och blommor kan användas i sallader och olika maträtter.
Rucola går lätt i blom under högsommaren.
Blir bäst under vår och höst.
SÅDD: Rucola växer snabbt och bör sås i omgångar från tidig vår. Så 0,5 cm djupt. Vattna gärna i såraden. Den kan även sås inomhus under hela året.
Rucolan kan även sås i lätt skugga. Kan sås i raderna mellan andra mera långsamma grönisar.
Hos mig:Jag hade fullt krig mot jordlopporna senaste sommar. Vet ej riktigt än, vem som vann. Aska från vedspisen användes flitigt. Hjälpte väl sådär...
Hålen efter jordlopporna är ju ej farliga, bara förargliga. Rucolan smakar ju ej annorlunda.
(Rucolan är de gröna bladen som syns till höger i bild.)
Vild (italiensk) rucola, ekofrö
Sortbeskrivning: Gror långsammare, växer saktare, har mindre, smalare, flikigare, mörkare blad och går i blom betydligt senare än vanlig Rucola. Däremot mera sting i smaken. Kan skäras ner flera gånger och klarar ofta övervintring under täckning. 4500 frö/g.
(Runåbergs)För första gången 2010. Skall se om jag kan få den att övervintra. Om jag nu kommer ihåg det till hösten.
Plocksallad "Amerikanischer brauner"
Lactuca sativa l.
Välkänd plocksallads sort med krusiga lätt rödkantade blad. Snabbväxande lättodlad och rikgivande. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum för att ha tillgång till frächa spröda sallatsblad hela sommaren. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas och skörda sedan blad efter hand. Kan även odlas i kruka på tex balkong. Trivs bäst i en mullhaltig fuktighetshållande och väldrenerad jord. Vattna regelbundet.
Så så snart jorden går att bruka till juli. Vattna i såfåran innan sådd. Viktigt att hålla sådden fuktig. Salladsfrön gror dåligt i hög värme. Gror ej vid temp över 20 grader. Kan förodlas för tidigare skörd. 3-4 v innan utplantering. 25 cm plantavstånd. 30 cm radavstånd.
Hos mig: 2009 Hann ej gallringsskörda som jag borde. Blev rätt bra ändå. Växte rätt skuggigt.
Fedco Lettuce Mix
Sortbeskrivning: En fin blandning av sallater. Black Seeded Simpson, Salad Bowl, Red Salad Bowl, Cracoviensis, Strela Green, Antares, Really Red Deer Tongue, Devil’s Ear, Royal Oakleaf, Hyper Red Rumpled, Rossimo, Flashy Butter Oak, Italienisher, Speckled Amish, Nancy, Jericho, Anuenue. Portion ca. 250 frön. MOFGA-certifierat frö
Hos mig:Planterades 2009. Många olika salladssorter. Sår gärna igen. Enda nackdelen är att jag ej vet vad som är vad i salladen. Intressant. Runåbergs.
Plock sallad Dalad Bowl Lactuca sativa L
Vacker ljusgrön sort av plocksallat med eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum, för att ha tillgång till frächa spröda sallatsblad hela sommaren. Sorten är tålig både för värme och kyla. Lämplig för odling hela säsongen. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas och skörda sedan blad efter hand. Trivs bäst i mullhaltig fuktighetshållande och väldrenerad jord. Vattna regelbundet.
Så tidigt så snart jorden går att bruka-juli. Vattna i såfåran innan sådd. Viktigt att hålla sådden fuktig. Salladsfrön gror dåligt i värme, inte alls i värme över 20 grader.
Bra sort. Nelsons frö.
Hos mig: Planterades lite skuggigt hos mig. Stocklöpte i slutet av sommaren. Gick att äta ändå.
Isbergssallad. Vienna. Lactuca sativa var.capitata crispum
Frö från runåbergs.
Hos mig: Planterades 2009. Små huvuden fick alldeles för lite kärlek.
Fedco Green Mix
Sortbeskrivning: Ovanlig och spännande mix av bet- och mangoldblad, rucola, körvel, krasse, flera asiatiska blad, cikoria, röd-och vit grönkål. Portion ca. 250 frön. MOFGA-certifierat frö
(Runåbergs) För första gången 2010
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
torsdag 29 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
mmmmm dina foton på salladen ser så fräscht å gott ut.
Har ju köpt en hel del sallads frön jag med,
Pak Choi, Lambs Lettuce och Rocket Mix...
får se hur jag lyckas med det, men du har ju så bra tips på din sida att jag borde lyckas...
å sallad kan man väl ej misslyckas med???
Eller??
=)
Förmodligen tillhör jag en av dom ytterst få som inte gillar ruccola - och som dessutom är skitsur att det blivit så populärt. Man kan inte ta in en sallad nu för tiden på krogen utan att uttryckligen säga till om att det inte får vara ruccola i den. Ofta har det t.ex. hänt att någon "matlagare" (OBS! Ej kock!!)tycker att grekisk sallad ska piggas upp med ruccola och hela salladen blir förstörd.Det räcker med ett blad i en sallad för att smaken ska ta över.
Annars är jag en stor älskare av dom flesta rotfrukter, grönsaker, chili och sallad!
Coola bäddar med takpannorna(?) Och så grönt du har det;-)
Trevlig Valborg!
Skicka en kommentar