Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

lördag 30 januari 2010

Rosinventering

Dags att göra en ros inventering här hos mig. Känner att jag har en hel del rosor jag ej kan namnet på.

Som denna Finska ros.

Som jag skrivit lite om tidigare.

Busken jag har kommer ursprungligen, så långt tillbaka jag vet, från en liten by i Österbotten som heter Staraby(Pedersöre). Från min farmor och farfars granne Hemgårds flyttade den till min mors hus och därifrån hit till mig. Åtminstone en del av den. Rätta mig om jag kommer ihåg fel.

Så här står det i POM

Veckans växt v. 33
Rosa (Alba-Gruppen) 'Minette'
Denna säregna albaros är en av de mest spridda gammaldagsrosorna i Sverige. 'Minette' uppfattades länge som en ros av genuint svenskt eller nordiskt ursprung. Den har under lång tid gått under namnet "Svearnas ros" och hade till och med sitt eget latinska namn - Rosa x suionum . På 1980-talet fann man till sist att den lanserats av rosfiman Vibert i Frankrike 1819. 'Minette' har tack vare sin härdighet spridits över stora delar av Sverige och är en uppskattad ros i trakter med ett strängare klimat. Den är härdig till zon 7 och klarar sig bra även på magrare jordar och i lägen med mindre sol.

'Minette' skijer sig på flera punkter från de typiska albarosorna genom sitt ljusare bladverk med småblad som ofta är påfallade buckliga och skedformade. Blombottens form påminner om ett ekollon.

Blomman är fylld till tätt fylld och i allmänhet rosa till ljust rosa. Den kan blekas till i det närmaste vit. Doften är medelstark och säregen. Växtsättet är kraftigt, tätt och med bågböjda grenar. En mycket typisk egenskap är att knopparna lätt klibbar ihop vid fuktig väderlek och ruttnar.

Tack alla goa blogvänner för tips om vilken ros det skulle kunna vara. Skall ta bättre bilder denna sommar om rosen ej regnar bort...


Eller är det en
Rosa pimpinellifolia "Poppius".
Poppius' är en "finlandssvensk" ros som har ett mycket kraftigt växtsätt, upp till 3 m i södra Sverige. Den är frisk, skuggtålig och vacker. De nickande, skålformade, halvfyllda blommorna är härligt ljusrosa. Rosen är härdig, upp till zon 8, där den dock förblir lägre Texten kommer från odla.nu
Pimpinellros, Rosa Pimpinellifolia hybrid 'POPPIUS'

Pimpinellrosen blir en bred buske med böjda grenar och kan bli över två meter hög. Busken skjuter rikligt med rotskott. Skotten är rödbruna, taggiga vid roten men topparna är nästan utan taggar. I slutet av juni är busken täckt av karminrosa sammansatta blommor och i allmänhet finns det rikligt av dem. De mörkt rödbruna nyponen är avlånga. Bladen får ofta mörka fläckar i slutet av sommaren. Pimpinellrosen är mer krävande än Finlands vita ros gällande växtplatsen: bäst klarar den sig på en solig plats i näringsrik mulljord. Pimpinellrosen lämpar sig både i enskild plantering och i grupperingar och är tålig även i Norra Finland.(text från MTT Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi Finland)

Ja ni det får sommaren utvisa. Skall studera den närmare då. Men jag blir så glad för alla goa tips. Tack så jätte mycket./Gela

Har fått så många fina tips om vilken ros det kan vara. Tack alla.
Här kommer ett till alternativ som också låter bra. Skrivit av efter tips från POM.
Den liknar mycket bilden på deras sida.
Veckans växt v. 24
Rosa majalis 'Foecundissima'
- fylld kanelros
Kanelros - Rosa majalis har gett upphov till flera kloner med fyllda blommor. De sammanförs oftast under namnet 'Foecundissima'. Detta är en mycket gammal ros (i kultur före 1597) som varit mycket odlad över hela landet. Ett äldre svenskt namn på rosen är bukettros. Dess enastående tålighet för dåliga växtförhållande har gjort att den spridits sig från gamla trädgårdar och ofta återfinns längs vägkanter, i beteshagar och längs stengärdesgårdar. Härdigheten är bästa tänkbara - 'Foecundissima' växer ända upp till zon 8.

Växtsättet är glest med upprätta till bågböjda grenar. 'Foecundissima' har liksom ursprungsarten smala, blågröna matta blad på rödbruna skott. Det är skottens färg som gett kanelrosen dess namn. Äldre grenar och årsskott är tätt taggiga, Blommande grenar har endast ett fåtal taggar, parvis placerade under bladfästena.

Blommorna är till skillnad mot arten i allmänhet mycket tätt fyllda. Variationer i blomform finns mellan de olika klonerna. Även plantans höjd varierar beroende på klon och växtplats och kan vara mellan en och två meter. Ännu högre exemplar spaljerade mot husväggar är kända.

Blommorna kan variera i fyllnadsgrad och kan vara flata till välvda. Vanligen är de inte större än 4- 5 cm . Ibland bildar första varvet kronblad en krans kring övriga men i allmänhet är blommorna mera "knapplika". En i Norrland vanlig klon går under namnet 'Tornedal' eller "Tornedalsros" och kännetecknas av bland annat sina mera fransiga kronblad.

I ett särskilt projekt arbetar POM tillsammans med SLU Balsgård för att klargöra den genetiska variationen bland fyllda kanelrosor. Materialet som samlats från hela Sverige analyseras både med hjälp av DNA-teknik och morfologiska studier i fält.

9 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Jag kan tyvärr inte hjälpa dig. Jag har tyvärr inte mycket rosor men snart är det dags att göra en rosträdgård.
Skulle vilja ha det där jag har växthuset men där år så himla blåsigt.
Vi får väl se vad som blir i år när det gäller trädgårdsprojekt.
Ha en skön kväll
annika

Luna sa...

Hi Gela.....I've got many roses....(and a blog http://rosenweltluna.blogspot.com/)
What a wonderful hirstorical rose!
But i can't say whats her name is...
Have you in Sweden a Rosarium?

I wish you a nice sunday....Luna

Mia sa...

Namn är aldrig enkelt, och rätt namn till rätt ros är inget undantag. Jag har givit upp för länge sen.. Hoppas du finner ut av det, oansett så är rosen vacker :)

Med fingrarna i (j)orden sa...

Jag tror inte det är Poppius i alla fall. Hos mig är de rosorna små och lite nickande - ett tips är att ta med ett exemplar till någon av de rosinventeringar som brukar göras under sommaren, oftast i början av juli.
Kanske ska du kolla med Inger på Kärleksstigen - hon kan massor om rosor.
Lycka till!
Eva

STENLYCKA sa...

Hej Gela
vilken vacker blogg du har. Roligt att du besökte mig så jag hittade till dig. Ja tänk om det vore sommar så man kunde njuta av sina rosor i trädgården men idag har vi -19 grader, så kallt var det väldigt många år sedan vi hade i dessa trakter. Än dröjer det till våren och sommaren så vi får titta på foton av blommor, läsa trädgårdstidningar och vänta.
Ha en bra fortsättning på söndagen!
Kram

Lantliv i Norregård sa...

God morgon!!
Vilken vacker ros!!
Så härliga bilder;o)
Ha en bra måndag!

Kram Kram Malin

Glädjekällan sa...

Kan inte hjälpa dig jag heller men söt är den.
Ha det gott
Birgitta

Lillebeth sa...

Tror inte längre på Poppius. Rosen är för tät, men fråga Inger du. OM det är en Minette så är den bra mycket mörkare än mina.

Gela sa...

Tack alla goa för hjälp. Är nu ej så viktigt att veta exakt vilen ros det är men skulle vara roligt. Ha det riktigt bra alla. Njuter av mina rosor både med och utan namn. Kram alla

Elegant Rose - Diagonal Resize 2