Äkta husmanskost: Får i kål
Enklare kan det inte bli.
Försöker ju tänka på hur familjen lever för att ej belasta miljön så mycket. Denna norska rätt passar utmärkt till vår familj oftast kokad på vedspisen. Barnen tycker att det är gott, även vi vuxna.
Till 4 personer.
ca 750 g lammkött med ben eller utan ben.
5 dl vatten
1.5-2 tsk salt
10-15 svartpepparkorn
1 lagerblad
ca 1 kg vitkål
* Lägg köttet i gryta
* Häll på vattnet. Salta och lägg i kryddorna,
* Koka sakta under lock ca 30 min. Använder jag fryst kött direkt i grytan så får det koka längre.
* Skär vitkålen i klyftor under tiden.
* Blanda ner vitkålen i grytan och koka ytterligare ca 20 min.
Servera grytan med kokt potatis och lingonsylt.
Smaklig måltid.
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
söndag 10 januari 2010
Klimatmat, får i kål.
Etiketter:
Byggnadsvård vedspis,
Klimat och miljö,
Miljövänliga tips,
Recept,
Traditioner,
Vedspis
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Hi! Thank you for your comment on my Camera Critters post. I'm glad I figured out the translator gadget. I had to say what language yours was, and was right the first time that it was Swedish. I have some lamb cut up for stew in my freezer that I got on sale. My husband has grilled lamb, but we've not used the stew meat before. I think I'll try this way, and put it in the water frozen, like you do.
Happy 2010!
Har aldrig testat men varför inte?
Härligt att laga på vedspis.
Härligt tänk du har tänk om flera hade det.
ha det gott
Annika
It looks delicious and beautiful!
Hej Gela!
Tack för kommentaren hos mig - och så hittade jag ngt kul här, och nu är du tillagd i samlingen.
Jag har faktiskt aldrig provat får i kål, men lamm har man ju ätit...
Ha en skön vecka!
hälsn
AnnA
Så kul med Får i kål på en svensk blogg! Jag hade ingen aning om denna rätten före jag kom till Norge, men den minner ju lite om kålsoppan faktiskt, fast med lamm i stället för svin. Jag har fått den serverad med fårkött, då smakar den lite för mycket ullkofta för min smak, men med lamm går det, då smakar det gott :)
Har du blivit känd med Får i kålens venner? Om inte så måste detta vara en länk för dig;
http://www.farikal.no/forside.aspx
Ha en fortsatt finfin dag :)
Skicka en kommentar