Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

söndag 13 oktober 2013

Förbättra lerjord, går det???

Förbättra lerjord. 
Hos mig är det otroligt lerigt i köksträdgården bakom huset.  Absolut inte bästa odlings förhållanden... 
Den köksträdgården ligger i en norrsluttning, under en stor tall i skuggan av hus och pooldäck. 
Jag undrar ibland hur jag får något att växa där överhuvudtaget.


Den jorden har jag kämpat med i flera år, köksträdgården bakom huset var den första köksträdgården jag gjorde innan jag anlade den främre köksträdgården med upphöjda bäddar.


Tidigare var bäddarna omgärdade av betongplattor från vårt tidigare tak. 
Men det ligger i en rejäl sluttning så de var för klena och lutade neråt varje vår av marktrycket. 
Så denna vår tog jag bort takplattorna och gjorde gångstigar av stockar som vi måste få bort flyttade från ett annat ställe. 


Samtidigt försökte jag än en gång förbättra förutsättningarna för mina växter.
 Detta år skulle det planteras potatis i alla bäddar på baksidan. Tanken var att bli självförsörjande på potatis.


Jag hade turen att få trädgårdsrens av grannarna=) 
jag har inte tillräckligt med material i min egen trädgård..


Leran är tuff, 
jag har under åren marktäckt med gräsklipp och haft i massor med material ändå är det kompakt lera i bäddarna.
 Men det jag märkt är att jag ingenstans i trädgården har så mycket mask som här i denna jord. De trivs i alla fall.
Men nu skulle det växa potatis här...


Så här gör jag:

Jag gräver en grop i bädden, den blir så djup så när jag står i den så är den knädjup.


Jag fyller på med ett rejält lager trädgårdsrens ... i våras blev det gamla löv, gammalt gräs, vissnade perenner jag allt som jag hittar i närområdet.


Sen fyller jag gropen med lite lerjord och sen ytterligare lager med trädgårdsrens. 
Så håller jag på och gräver tills landen är klara.


Här i bilden ovan är potatisen planterad och jag tyckte att jag lyckades bra, nöjd.




Det växte på bra under sommaren, det enda problemet var återigen leran...
jorden var fortfarande svår att hantera när jag skulle kupa upp kring potatisen. 
Jorden hade blivit rätt hård och svår att jobba med,igen. 


Men det växte och växte i leran=)
 Nu i oktober har blasten vissnat ner och det var hög tid att få in potatisen.
 Jag har ju skattat mina potatisar under sommaren och speciellt sorten Amandine har varit en eftertraktad potatis på sommarens matbord. 
Men som sagt nu var det dax att få upp resten. 

Det blev en lerig historia...

Vad har jag nu lärt mig av detta? 
Plantera potatisen med längre mellanrum mellan raderna. 
 Jag planterade bönor mellan potatisen och det fungerade inte alls här hos mig...
Det gör jag inte om. 


På grund av lerjorden så var det svårt att kupa på potatisen och det blev en del gröna potatisar som jag måste slänga.
 Sen är jorden så otroligt kompakt så den är väldigt tunggrävd även nu, trots att jag jobbade med den och tillförde trädgårdsmaterial på våren. Materialet som jag lade i under våren har bara försvunnit=). Men leran är kvar....
Många potatisar är svåra att få upp hela när jorden är så tungarbetad,
 många potatisar blir halverade eller spetsade av grepen....




Vad gör jag åt eländet då... jo jag fortsätter att fylla på med mullämnen när jag tar upp potatisen.
 Nu klipper jag mina gräsmattor och det blir en blandning av gräsklipp och löv, samt gamla perenner och trädgårdsrens som jag får av ytterligare en snäll granne=).
Jag gräver ner trädgårdsrenset så djupt så jag får en grop som blir knädjup. Där fyller jag återigen med mera trädgårdsavfall. lägger lite lera över och sen trädgårdsavfall igen. 
Skam den som ger sig!!!




Mycket grävande blir det men jag när ett stilla hopp om att jag så småningom får en mera lättarbetad jord, och här hos mig blir det ingen trädgårdskompost för jag gräver ner allt jag hittar direkt, Blir lättare så.
Nu när jag skaffat höns så skall jag även strö ut deras brunna gödsel över den leriga köksträdgården till våren och hoppas att det mjukar upp jorden ytterligare.
 Hönsens strö är ju en blandning av spån, halmpellets och halm.


Ni undrar säkert varför jag lägger all denna tid på dålig jord,
 men jag vill verkligen odla och jag är en envis typ, så det ska gå...=). 
Och det går men jag får välja lite vad jag planterar i mina lerbäddar, potatisen gick bra trots leran vi lär ha egna potatisar hela vintern och det var ju så jag ville ha det. 
Nästa vår ska jag plantera kål i bäddarna för kål gillar ju lite lerjord. 
Men jag har lärt mig rätt mycket av årets kålodling med, men det kommer i ett annat inlägg=).

Jag när en stilla förhoppning om att min lerjord sakta men säkert blir bättre, och vissa går på gym jag jobbar med min lerjord=).
Jag vill ju jobba så ekologiskt som möjligt därför väljer jag att använda trädgårdsrens från närområdet istället för att köpa ny jord som skulle vara betydligt dyrare. 

Lev väl/Gela

8 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Blanda i alla höstlöv och egen kompost.

Rosor och ruiner sa...

Oj, ja du var mig en envis en =) Jag hade nog gett upp jag...men härligt att vara självförsörjande på potatis!
Och vilka söta höns ni har skaffat!
Kram Gunilla

Tant Otteskrufv sa...

Känner SÅ igen mig i kampen med leran!!! Småkvist som blåser ner ur björkarna och sönderklippt granris är ett tips.Det bryts inte ner så fort. Blandas med trädgårdsrenset och grävs ner med det. Jag funderar på att ha en pallkragelåda "tom" i odlingsföljden och lägga komposten direkt däri så det blir lagom till nästa säsong. Och sedan gräva över jorden från lådan intill när det är dags att så. Då blir den lådan tom och så roterar det år från år. Undrar om det skulle fungera? :)

Bland blommor och buskar sa...

Oj vad du sliter! Jag har fått lära mig om lerjord att det bästa är att blanda upp med grus för att få in luft i den, inte sand utan grus. Lycka till!
Ha en skön kommande vecka
Kram Madde

Anonym sa...

Du är en kämpe du :-)
Kram Marie J

Anonym sa...

Du kan være stolt av din utholdenhet! Vi har ikke lerjord, men da vi begynte vår hage, var det sliten åkerjord her. Veldig nedbrutt, og når den tørket etter regn, ble den som betong. Vi fikk tak i hestegjødsel som inneholdt mye strøflis, og det ga etterhvert bedre jordstruktur. Nå er den riktig fin! Vi blander også inn kompostert hageavfall.Ikke gi deg, du kommer til å få lønn for strevet! Lykke til:-). Klem fra Bergljot.

Pysselfarmor sa...

Jisses vilket arbete du har lagt och lägger ner. Med den envisheten måste du ju bara lyckas. Har själv en eländig lerslänt som jag bara inte orkar med!

David sa...

Jag förstår helt och hållet hur du har det, är uppvuxen i jordbruk på tegelbruksjord. Saknar faktiskt lerjorden för när man väl får den i bra kondition så har den oslagbara egenskaper såsom näringsrik och vattenhållande. Besök närmsta ridskola och ta halmblandad gödsel. Gröngödsla med växter som har djupgående rötter.
Läs gärna vad jag sysslar med på www.postannelund.chilipeppar.com

Elegant Rose - Diagonal Resize 2