Jag försöker minska mitt socker intag, och därför testar jag att använda Stevia istället i många recept,
här blev smaken väldigt bra.
Originalreceptet hittade jag hos Laila med bloggen
1 kg tomater
400 g syrliga äpplen
175 g gul lök
3 medelstarka chilifrukter
3 dl vitvins eller äppelcidervinäger
1,5 dl Stevia (Hermesetas)
1 msk salt
6-7 finmortlade kryddpepparkorn.
1 kg tomater, jag använder mig av både röda gula och oranga frukter. Skär dom i mindre bitar och lägg i en stor kastrull. Ta även bort stjälkfästena.
Jag skalade löken och delade den i mindre bitar, sen åkte den ner i kastrullen.
Blev både söta och syrliga äpplen.
Jag tar bort kärnhusen och dåliga partier på äpplena innan de läggs i kastrullen. Skalet får vara kvar.
Jag är inte så bra på väldigt starka maträtter inte heller mina barn så det blev 3 chilifrukter av sorten Patricia och Bellingrath Gardens.
Jag sköljde frukterna och skar upp dom i mindre bitar. Jag lät fröna komma med i tomatsåsen också. Jag tog även bort stjälkfästena innan jag lade dom i kastrullen.
Jag använde mig av äppelcidervinäger som jag hällde ner i kastrullen, även saltet stevian och kryddpepparn blandas ner i kastrullen.
Allt ska kokas i ca 1 timme på svag värme, rör om lite då och då. De sista 10 minutrarna utan lock.
Mixa allt när det svalnat av lite. Jag har bara en stavmixer och det fungerar bra.
Häll upp i lagom stora frysförpackningar fryser ner ca 2-3 dl i var portionspåse. Färdig att ta fram till vinterns tillagning av soppor och grytor och annat gott.
Jag häller även upp i gamla vinägerburkar som jag sparat för att kunna använda såsen direkt, istället för ketchup.
Den godaste såsen jag någonsin gjort!
5 kommentarer:
Hjemmelaget tomatsaus så virkelig god ut.
Ønsker deg en fin helg. Klem
Smaskens.
Dette ser så godt ut, må prøves! Når du tar det fram til en middag en mørk og sur novemberdag dufter det sikkert sommer:-)! God helg fra Bergljot.
Låter himlans smarrigt! Supergott att ta fram i vinter och minnas sommaren. Fint att det funkade med stevia. Jag försöker också minska på mitt sockerintag och blir lite vilsen när det ska vara socker i "allt". Inspirerad av dig tror jag att jag ska testa en squash-inläggning med stevia. Har just gjort en med socker, så jag kan jämföra.
Kram från EL
Denne ser virkelig god ut... tenker jeg vil like denne med innslag av epler og chili. Takk for oppskriften!
Skicka en kommentar