Som en envis papegoja upprepar jag
KÅLRABBI KÅLRABBI KÅLRABBI
Den fula ankungen, monster, vulgär, otrolig!!!!!!!!!
Brassica oleracea var. gongylodes.
(kyssäkaali på finska, låter inte det härligt)
Kålrabbin fick komma in i min trädgård första gången 2010 och sedan dess har jag varit fast. 2010 hade jag flera sorter planterade men fastnade för sorten Superschmelz.
Det är en läcker kålrabbi, blir väldigt stor men aldrig träig. Har ju bara den nu så vet faktiskt inte hur det är med de andra sorterna. Kanske de är lika bra. Men jag kan definitivt rekommendera denna sort.
Så mycket gott som jag skriver om denna sort så skulle jag väl behöva få gratis frön??????
Eller hur fröfirmor?????
Jag har köppt mina frön från Runåbergs en ypperlig fröfirma! Redan i Februari börjar så ivern,
eller det är inte riktigt sant det kliar i fingrarna långt före det.
Redan i januari så beställs fröna, ja jag försöker hålla mig till det i alla fall....brukar önska pengar till frön av tomten=)
Jag planterade ut plantor flera gånger under sommaren men inser att det är de här första som utvecklades bra.
Inte lönt att så flera gånger under sommaren här hos mig.
Mina kålrabbiplantor får ofta uppleva sin barndom i urtvättade bregottaskar med gladpak med hål över.
Lite kuriosa om den kära kålrabbin:
Kålrabbins utsprung är höljt i dunkel, men den första säkra kålrabbin åts av romarna på 100-talet efter Kristus. De åt den dock mycket sparsamt, i tron att den gjorde soldaterna oagressiva och slöa. Den odlas nu allmänt i Europa, i synnerhet i mellan-och östeuropa, där den är minst lika viktig som kålroten är hos oss.
Lite fakta om kålrabbin
Näringsvärden per 100 g färsk grönsak:
- fibrer 1,8 g
- energi 122 kJ/29 kcl
- kolhydrater 4,4 g
- fett 0,1 g
- C-vitamin 62 mg
- järn 0,4 mg
- vatten 91 g
Användning: Kålrabbi skalas alltid och kan sedan
skivas eller strimlas och kokas i lättsaltat vatten.
Späda exemplar kan strimlas eller skivas och ätas
som råkost, blandas i sallader eller serveras till ost.
Försäljningsperiod: Hela året, svensk och
importerad från olika håll i Europa.
Hållbarhet och förvaring: Kålrabbi förvaras bäst
kallt, vid 2–4oC.
detta fall från Kålrabbigruppen. Det är en tvåårig ört
som i odling skördas under sitt första år. Den
uppsvällda stamdelen på kålrabbin är det som
används som grönsak. Skalet är grönt eller violett
och har tydliga märken efter bladfästen. Fruktköttet
är alltid vitt, och har spröd och knaprig konsistens.
Kålsmaken är mild och fin.
men de flesta blir kring 1 kg och det räcker ju gott för mig.
Jag har planterat dom med ca 35-40 cm plantavstånd det är kanske därför de inte blir såååå jätte stora.
Rekommenderade avståndet är 50 cm för just denna sort.
Men jag skördar ca varannan och lämnar resten i landet för att växa till sig långt in på hösten. Som ni ser i bilden ovan är bladen rätt angripna men det gör ju absolut inget eftersom det är knölen man äter och den klarar sig utan angrepp av skadegörare väldigt bra!!!
Ibland står det att man ska skörda dom unga men med just denna sort så är den lika god om jag skördar den tidigt eller sent.
Är den inte fantastisk???=)
Sen behåller den sin fina krispiga smak vid tillagning.
En gratäng är lika läcker flera dagar efteråt.
Helt otroligt!!
Bilden ovan är en kålrabbigratäng som jag tärnade lite kassler över allt i ett...har inget recept på det, men är urenkelt.
1kg kålrabbi
1 dl grädde
1 nypa salt
peppar
Skala kålrabbin koka den mjuk i lättsaltat vatten,
Häll av, ta fram elvisp eller mixer och häll i grädden,
mixa/vispa tills mosen har lagom koncistens.
Här ovan ser ni min mos den kokade bara 20 min och blev därför lite grynig med visp men det var gott ändå.
Kålrabbiplättar med philadelphia.
200 g kålrabbimos
2 msk philadelphia
1 ägg
Salt
Peppar
Blanda samman allt och stek i smör.
Klart.
Kårabbi med philadelphia receptet på det hittar ni här.
Man kan äta den råriven i en sallad.
Ja man kan använda den kära kålrabbin till mycket.
Om ni inte fått nog av kålrabbi hittar ni mer här=)
Det här var mitt tips på Blommig Fredag som Pilgrim håller i.
Här hittar ni fler tips
Ha en fin fredag/Gela
(Hej till maken i Paris=)
22 kommentarer:
Jag minns att min mamma odlade kålrabbi när jag var liten... sedan dess har jag inte ätit denna kål. Roligt när man hittar "sin" grönsak och det har ju du gjort - tack för din informativa kärleksförklaring till kålrabbi!
Kram
Ler stort i soffan :-) Måste köpa mig en bit och testa. Vem vet kanske lite kålrabbi kommer att växa i vår trädgår nästa år.
Ha en härlig helg!
Kram Hélena
Oj vad gott det där såg ut. Om den bara är lite mera lättodlad än rotselleri så ger jag mig på den till nästa är. Vad tror du?
Och vad roligt att du gillar min blogg. Du är så välkommen så. Din blogg är oerhört inspirerande, så jag hänger på som följare.
Ha en fin helg!
Kålrabbi för det bli nästa år efter ditt inlägg!! Tack för det tipset!!
Ha en underbar helg!!
Kålrabbi är så himla gott - i alla fall enligt dina recept, jag har gjort vartenda av dina recept!
Kram Eva
Jag hade turen att få några små förkultiverade kålrabbiplantor i slutet av mej i år. Av en kompis som liksom du kan det här med att förgro. Det var första gången jag odlade kålrabbi för min del. men inte den sista. De blev fina, går att äta färska som du skriver och goda till gratäng eller ugnsrostade rotfrukter.
Tack för än fler tips som du nu gett mej som läsare av din blogg!
Har aldrig ätit kålrabbi. Kanske det är dags att prova ... :)
Tjingeling
Neimen for et herlig innlegg på kålrabi!
Jeg liker godt den grønsaken..men jeg har ikke dyrket den selv..tar jo mye plass:)
God helg til deg:))
Vilket gott tips.
Kålrabbi har jag aldrig smakat men nu skall jag leta i affären kanske de har.
Trevlig helg
Mums, den är ju så god men vi äter den alldeles för sällan, nu fick jag lust på ditt mos :)
Heja kålrabbin!! Vad mycket fin information, tack:)).
Trevlig helg.
Kram Maria
Hej och välkommen till min lilla blogg! Kålrabbi har jag aldrig smakat men all kål jag äter så ...smakar den som kål så gillar jag nog den också!
Ha en bra dag,Karla.
Kommer att drömma om kålrabbi inatt! Trevliga drömmar!
Ha, ha, underbart inlägg. Självklart ska jag köpa frön. Det går ju inte att låta bli nu. :-)
KÅLRABBI!!! Roligt inlägg!
Haha! Nu vet jag allt det finns att veta om Kålrabbi. Tusen tack!
Kram Tamara
Kålrabbi var en nyhet för mig. Det är något jag aldrig har ätit!
Ha en skön helg!
Nu vattnas det i munnen på mig. Har provat kålrabbi för länge sen och vet att den är GOD! Men då var det nog ngn liten sort och inte förodlade jag heller. Tack för ditt tips, jag ska prova din sort nästa år och förodla.
Ha en fin helg!
Ulrika
Helt klart att man blir sugen efter ett sånt här fint och bra inlägg. Kram
Vad kul med lite kålrabbirecept! Perfekt för mig som äter låg-kalori-kost ! Tack för det!
Jag brukar odla kålrabbi men gjorde inte det i sommar, just för att jag inte riktigt vet vad jag ska göra med den....
Veronica
Tusen takk for et kjempe fint tips. Jeg har aldri prøvd kålrabbi i hagen, men liker veldig godt å bruke den til mat, både kokt og rå.
Ønsker deg en fin søndag, og vil du være med på Helgegleder så er du hjertelig velkommen!
Klem Vivi
För första gången i mitt 65-åriga liv har jag provat kålrabbi. Gjorde din gratäng och blev förälskad!
Hej! Har börjat äta LCHF och har hittat nya fantastiska grönsaker bl.a Kålrabbi. Försöker nu att odla själv.Har förgrodda plantor nu som jag tänkte sätta ut. Nu funderar jag ska jag plantera dom djupt, alltså under de understa bladen. Brukar göra så med tomater och då bildas rötter efter hela stammen eller. Fom har blivit så långa nu och då funderar jag. Fantastisk god kålsort och jag använder den daglingen. MVH Kersti Svensson
Skicka en kommentar