För allra första gången i mitt liv har jag gjort Borstj,
har aldrig själv smakat Borstj tidigare men det blev riktigt gott.
Jag fick lägga ihop lite olika recept för hade inte riktigt allt hemma.
Men gissar att de Ryska gummorna gjorde sin Borstj enligt principen, man tager vad man haver.
Det passar mig!!
Det här behöver du:
1 kg skalade rödbetor
400 g morot
40 g rotselleri
60 g majrova
300 g kålrabbi
100 g rödkål
300 g lök
1l kycklingbuljong (kalkonbuljong)
1 kg högrev nöt
300 g bacon
6 vitlöks klyftor
smör
timjan
lagerblad
vitpeppar
salt
Så här gör du:
* Skala rotfrukterna, och strimla dom samt löken tunt eller tärna dom hur du vill.
* Hacka vitlöken
* Tärna köttet och klipp baconet i mindre bitar.
* Fräs köttet i en kastrull eller gjutjärnsgryta.
* Lägg bort köttet i en skål och fräs grönsakerna i samma kastrull/gryta som köttet.
* Lägg i köttet tillbaka och häll över buljongen.
* Tillsätt buljongen och kryddorna.
* Låt koka ca 45 minuter
* Smaka av med ev mer salt och peppar.
* Servera med en klick gräddfil
Smaklig måltid/Gela
2 kommentarer:
Mmmm, rödbetssoppa är så gott. Riktigt mumsig vintermat.
Hej!
Någon borstj var det inte alls :) utan en grönsakssoppa, vilken är god och nyttig för sig. Om man vill laga en borstj, med kött eller utan, måste man ha i den rödbeta, tunn strimlat vitkål, potatis(om man vill kan bytas mot vita bönor)och morötter och gul lök fräst med tomatpuré/tomater. En riktig borstj måste ha en söt-syrlig smak och mörk vinröd färg. Så "ryska gummorna" gjorde sina borstj efter såna regler, sen finns det små variationer hur man gör med rödbetor. Om man tager vad man haver blir det nog en "soljanka" istället, som är också god :)
Skicka en kommentar