Det här är mina nostalgibröd.
Jag tillbringade mycket tid med min farmor när jag var liten och det hände ofta att jag var med henne när hon bakade bröd.
Ofta fick jag ett bröd med mig när jag gick hem.
Jag var ju så liten då och min kära farmor lever inte längre så jag har inget recept.
Så det här blir mitt alldeles egna recept och jag må säga att det är familjens favoritbröd just nu.
Det här behöver du:
1 l äppelmust
1 msk salt
50 g jäst
18 dl rågskikt
8 dl vetemjöl
Men du kan ju såklart köpa i affären med. Och har du inte det så använd vatten men lägg då i en tsk. socker.
Så här gör du:
*Värm vätskan/äppelmusten tills den är fingerljummen.
*Smula jästen i degbunken.
*Låt matberedaren blanda ihop jästen och äppelmusten.
*Tillsätt 1 liter rågskikt låt maskinen jobba.
*Tillsätt saltet.
*Lägg i det sista rågskikten och vetemjölet.
*Knåda degen i matberedaren i ca 8 min.
*Du kan ju självklart knåda degen för hand men jag är lite lat och har lyckan att äga en matberedare.
*Låt nu degen jäsa över kanten på degbunken, ja till ca dubbel storlek.
*Nu har jag tänt min vedspis där bröden bakas så rummet blir sådär mysigt varmt och det sprakar i spisen.
Då jäser bröden snabbare. Är det kallare i rummet tar det längre tid men låt dom jäsa upp tills dom är klara.
*Ni som inte använder vedspis så lägg på ugnen så den hinner bli varm 175 grader.
*När degen jäst klartlägger du ut den på mjölat bord, som du ser i den andra bilden uppifrån.
*Sen är det bara att ta en degbit i taget och kavla ut.
*När du är klar gör du hålet med valfritt föremål=) och naggar sen bröden med gaffel.
*När du är klar gör du hålet med valfritt föremål=) och naggar sen bröden med gaffel.
Jag minns sen jag var liten att det fanns formar med hål i och som gjorde bröden jämnrunda men någon sådan har inte jag.
Så jag kavlar ut min degbit så den blir ungefär rund och sedan tar jag en äggkopp och gör hålet i mitten=)
*Nu är det till att låta bröden jäsa upp igen under bakduk
*Jag bakar ut alla bröd samtidigt och låter dom jäsa på bakplåtspapper under tiden jag gräddar.
Jag gräddar mina i vedspis men det går självklart att grädda dom i vanlig ugn med.
Om jag använde mig av vanlig ugn så skulle jag ha den på 175 grader och sen får man hålla koll på bröden och ta ut dom när de är klara.
I vedspisen har jag eldat med liten ved, inga storavedträn nu eftersom jag vill ha upp god värme i ugnen.
Eldar man med stora vedträn så blir ugnen inte lika varm snabbt.
*In med plåtarn en och en sen håller du koll på att de inte bränns.
Bröden blir oftast snabbare klara ju längre du håller på när ugnen blir varmare.
*Så håll koll!!!
Nu har du fått jätte goda bröd avnjut gärna direkt med smält smör på...mums.
Mer behövs inte.
När bröden blivit kalla kan man lägga dom 10 sek i mikron och de blir som nya på nytt.
Lycka till/Gela
6 kommentarer:
Men, snyft, just det här brödet bakade jag också med min farmor. Känner lukten av det nybakade när jag läser ditt recept. :-)
Oh, vad gott det låter! Tack för receptet, passar ju bra så här i mustningstider! Själv bakade jag mest kakor eller lagade mat med min mormor (min farmor var inte huslig alls!)! Ha en fortsatt trevlig helg! :) Kram /Mia
höst + bakning = SANT
Liknar väldigt mycket brödet mamma bakade när jag var barn, ibland i vedspisen och ibland i el-ugn. Finns inget så gott som hembakat, speciellt när det luktar hembak också.
Kram Eva
Hej Gela!
Vilket härligt brödbak, och vilken go´tolkning av fredagsblomningen!
Ha en skön vecka!
hälsn
AnnA
Men, vad du suktas Gela! Jag som är så hungrig just nu ;)
Ser supergott ut och man nästan kan känna doften!
Ha det gott!
//Veronica
Skicka en kommentar