Nu är det hög tid att göra egen jordgubbssylt här hos mig.
Jag gör som alla år tar ca:
1,5 kg jordgubbar
1 kg syltsocker
Så här gör du:
*Plocka dina jordgubbar innan någon annan gör det (skator, sniglar...)
*Eller gå till affären och köp.
*Knipsa bort fästena och skär bort ev dåliga partier på jordgubben.
*Lägg jordgubbarna i en sil och skölj dom.
*Mät upp rätt mängd jordgubbar, jag följer den gyllene medelvägen och gör en halvsöt sylt. En kompromiss här i familjen=).
*Jag tar en äldre potatispress och mosar jordgubbarna i den tjockbottnade kastrullen.(Mosa med det du har hemma)
*Sen är det dax att hälla i ett paket med syltsocker och låta jordgubbarna och sockret koka upp.
*Jag gör ju min sylt på vedspis så då gäller det att elda upp med mycket småved för att snabbt få upp värmen...
*Rör om sockret i de mosade jordgubbarna och vänta tills det kokar upp.
*Rör om då och då.
*Låt koka någon minut
*Skumma av om det behövs.
*Vips så var den egna sylten klar.
*Häll upp sylten på väl rengjorda burkar.
*Jag fryser ner min sylt därför häller jag upp sylten i plastburkar.
Lycka till/Gela
5 kommentarer:
Låter gott. Gillar dina fotoserier :) du kommer att få väldigt fina gardiner till ert charmiga torn!
Kram
Ann-Mari
Lät gott - men numera är det endast färska osockrade - hela eller krossade - som gäller för mig! Men
det är gudagott det med!!
That looks delicious! I can't wait till summer when I can make jam from my strawberries. They are sleeping through winter at the moment.
Sluuurp och smask vilka härliga bilder du delar med dig av...
Själv kokade jag rabarber- och fikonmarmelad igår... också gott vill jag lova.
Takk for hyggelig kommentar på bloggen min. Må si du har nydelige bilder både av blomster og jordbær her inne. Fikk lyst på vaffler med jordbær når jeg så dette.
God helg til deg og dine :))
Skicka en kommentar