Äntligen har jag fått gjort min egen fil!
Är väldigt lätt att göra din egen fil om du bara har något att börja från.
Ta en rågad matsked av filen, lägg i en skål, denna skål jag använder är rätt stor och rymmer 5 dl mjölk. Häll i mjölken.
Sen är det bara till att blanda om och låta skålen stå nåt dygn i rumstemperatur med lock och vips så har du egen fil utan att behöva göra mer.
ALLTSÅ:
1 rågad msk fil
5 dl rödmjölk
Rör om
Låt stå under lock.
Efter 2 dygn har du ny god fil.
Men det kluriga är att få tag i den första filkulturen, åtminstone om man bor i Sverige vilket jag gör.
Jag köppte min fil i Finland, och började min fil med den.
Det komiska är att jag åt Arlas fil i Finland och här i sverige har jag sökt med ljus och lykta efter fil men ej hittat de rätta filbunkarna...
Är inte Arla svenskt???
Fram för filbunkar i affärerna!!!
Ha en fin måndag alla goa/Gela
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
måndag 15 augusti 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
11 kommentarer:
Oj, det är gott med egen fil! Måste komma ihåg att köpa rödmjölk och börja tillverka. Tack för tipset!
Kram
Sari från Puumuli
Nej, det kanske är lättare att göra yoghurt för då är det lätt att få tag på startkultur i vilken affär som helst. Bara det är något som innehåller en levande youghurtkultur så funkar det bra.
Kefirgryn kan hittas på www.alternativ.nu ibland om du vill testa.
Malin
Hej Gela!
Jag brukar om somrarna göra egen långfil. Det åt jag som barn och som ångermanländska tycker jaag det hör sommaren till. Mycket gott! Så här gör jag: http://morfarshus.blogspot.com/2010/07/kallarsval-langfil.html
Lätt som en plätt precis som du beskriver det.
Inte illa med en egen fil!!!! Du är ju för underbar. kram johanna
Låter gott med egen fil :) Köper filbunkar på ICA "Valios" ska testa att göra egen nu ;)
Åt alltid hemgjord fil hos mormor i finland på sommrarna när jag var liten!!! Blir lite nostalgisk!!!
Skoj att du hittat till min blogg igen, jag har oxå läst ikap lite här ;) du är ju så duktig med fina bilder både på hus, trädgård, barn och hund
fattar inte att du hinner... Vilken underbar miljö du skapar åt er!!! Blir lika glad som vanligt att läsa och kolla in din blogg!
Kram Gunbritt
Ja så gjorde vi långfil - eller tjockmjölka som det heter på min dialekt - när jag var barn. Mjölken var ju inte lättmjölk så det blev ett sådant där "gott lager grädde" ovanpå.
Kanel och socker till mums!
Åh vad härligt med egen fil. På somrarna när vi var barn och det var långt till butiken gjorde vi egen fil, men på mjölk hämtad direkt från fähuset. Mmm...minns än hur gott det var.
Lagar man i portionskålar på ca.2 dl tar det ett dygn. Har testat lite olika:rödfil- rödmjölk/ Lättfil -lättmjölk/ Ekologisk mjölk o.s.v. Tycker det blir bäst med att ha rödfil och sedan slå över lättmjölk. Men det är säkert en smaksak hur gräddig man vill ha den.
Antar att man sedan kan fortsätta göra mer fil på den egen gjorda....
Jo då det är bara att fortsätta spara en liten del av filen nån matsked och tillsätta mjölk sen har du fil om och om igen. MVH Gela
Hittade denna din sida när kag idag googlade på att göra egen fil. Nu vet jag inte om detta stämmer men vet du hur jag har förstått att Amerikafararna fick med sig sin egen goda filkultur över Atlanten? Jo, de doppade en ren tygnäsduk i fil, torkade duken och packade med den. Sedan fortsatte de tillverka sin egen fil "over there". Så ni som bor i Sverige kan ju be någon vänlig själ i Finland torka en "filnäsduk" och skicka på posten 😀
Skicka en kommentar