Nu när hösten kommit och vintern snart är här.
Finns det något bättre än att koka marmelad på äpplen och att använda skal och kärnhus till god must.
Det bästa för att stressa av är att göra marmeladen på vedspis. Då tar det längre tid. Går ej att få det att koka upp så fort. Man måste ge det tid.
Det sprakar så härligt i vedspisen, är det en dag som idag när det är kring noll ute så är det ännu bättre, vedspisen värmer så skönt.
Men det går så klart att göra marmeladen på vanlig spis också.
Kanske har en granne äpplen över eller snälla svärföräldrar som vill dela med sig av sina äpplen. Går mycket äpplen till spillo här i vårt avlånga land mer kan du läsa här.
Men hur gör man då??
Jo, du skalar äpplena tar bort kärnhuset och delar äpplena i mindre bitar.
Du kan med fördel använda skalet och kärnhusen som blir över till att göra must av. Recept på must hittar du här.
Jag lägger äppel bitarna i kallt vatten under tiden jag skalar hela mängden, så ej äppelskivorna blir så bruna.
Men det är smaksak du behöver ej göra det. När du skalat ca. 1.4 kg så lägger du allt i en kastrull. (5 l)
Var noga med att röra om så marmeladen ej bränner i botten.
Nu skall äpplena koka tills de är mjuka och går lätt att mosa med en gammal potatispress(eller ny). Ju mindre äppelbitar du gör från början, ju fortare blir de mjuka när du skall koka dom.
Nu är det dax för syltsockret.
Till 1.4 kg äpplen behöver du ca. 1 kg syltsocker.
Nu skall marmeladen koka upp en gång till med syltsockret i.
Efter att det kokat upp så lägger du i vaniljsocker enligt smak.
I en så stor sats som denna så lägger jag ca. 2,5 tsk vaniljsocker.
Rör ner vaniljsockret sist och sen är det bara att lägga på burk.
Ett bra sätt att förvara har jag fått tips på från Lotta Brincks matblogg.
Mer om det kan ni läsa här.
RECEPT:
1,4 kg äpplen
1 kg syltsocker
2,5 tsk vaniljsocker
Lätt som en plätt!!!
Tänk att något så här fint kan bli så gott!!!
Men nu kära vänner har vi höst, njut av den.
Vill ni ha mycket fakta om äpplena så gå in till Lotta Brinck och läs här.
Lycka till med äppelmarmeladen. Ursprungliga receptet kommer från kära maken./Gela
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
torsdag 21 oktober 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
10 kommentarer:
Lovely photos - from tree to plate all in one post!
Oj, vad mycket gott du delar med dig av! Härliga bilder och underbara recept. Det vattnas i munnen och jag morrar inombords över alla rönnbärsmal som förstörde våra äpplen i år...
Syltsocker är en bra produkt....
Gillar bilden på vedspisen, just en sådan vill jag ha i vår stuga vid havet :)
Jag har provat att göra marmelad med hälften äpple och hälften tomater (visst överskott :) och lite ingefära, riktigt gott blev det :)
Äppletider fick mig till denna sida! många fina recept på must och marmeladTack!
Samma här...
men jag undrar om man kan/ska göra must eller annat med äpplena när det är helt mogna eller kan man även ta de lite innan.
Annki
Drack en äppelmust hos en kompis i helgen och fick för mig att jag skulle göra egen, det är ju synd att bara låta alla fina goda äpplen bli förstörda. När jag sökte recept på must så hamnade jag här på din sida. Ditt recept lät så plättlätt så stack iväg och köpte 3 hinkar och saftsil mm och inom loppet av 4 timmar har jag nu 3 hinkar med 1 sats i varje med förhoppningsvis jättegod äppelmust inom 1 vecka. Du har verkligen en trevlig och lärorik blogg att bläddra runt på. Tack mvh Anki
Vilken fin blogg! Det är min svärfar som tipsat mig, då han testat både Din marmelad och saft!
Ha en fin helg!
//Postgårdsromantik
Fråga! ska man ha vatten när man kokar? hur mycket?
Tack för trevliga tips! :)
Vad roligt att ni gillar recepten är väldigt glad över att äpplen här i vårt avlånga land används.
Jag fick ju en fråga om det skall vara vatten i när man kokar marmeladen, så här gör vi hos oss: kokar jag marmelad så lägger jag i 1-2 dl.
Om maken kokar marmeladen så tillsätter han inget vatten.
Men var noga och rör om så det ej bränner i bottnen.
Lycka till / Gela
Skicka en kommentar