Nu när hösten kommit och vintern snart är här.
Finns det något bättre än att koka marmelad på äpplen och att använda skal och kärnhus till god must.
Det bästa för att stressa av är att göra marmeladen på vedspis. Då tar det längre tid. Går ej att få det att koka upp så fort. Man måste ge det tid.
Det sprakar så härligt i vedspisen, är det en dag som idag när det är kring noll ute så är det ännu bättre, vedspisen värmer så skönt.
Men det går så klart att göra marmeladen på vanlig spis också.
Kanske har en granne äpplen över eller snälla svärföräldrar som vill dela med sig av sina äpplen. Går mycket äpplen till spillo här i vårt avlånga land mer kan du läsa här.
Men hur gör man då??
Jo, du skalar äpplena tar bort kärnhuset och delar äpplena i mindre bitar.
Du kan med fördel använda skalet och kärnhusen som blir över till att göra must av. Recept på must hittar du här.
Jag lägger äppel bitarna i kallt vatten under tiden jag skalar hela mängden, så ej äppelskivorna blir så bruna.
Men det är smaksak du behöver ej göra det. När du skalat ca. 1.4 kg så lägger du allt i en kastrull. (5 l)
Var noga med att röra om så marmeladen ej bränner i botten.
Nu skall äpplena koka tills de är mjuka och går lätt att mosa med en gammal potatispress(eller ny). Ju mindre äppelbitar du gör från början, ju fortare blir de mjuka när du skall koka dom.
Nu är det dax för syltsockret.
Till 1.4 kg äpplen behöver du ca. 1 kg syltsocker.
Nu skall marmeladen koka upp en gång till med syltsockret i.
Efter att det kokat upp så lägger du i vaniljsocker enligt smak.
I en så stor sats som denna så lägger jag ca. 2,5 tsk vaniljsocker.
Rör ner vaniljsockret sist och sen är det bara att lägga på burk.
Ett bra sätt att förvara har jag fått tips på från Lotta Brincks matblogg.
Mer om det kan ni läsa här.
RECEPT:
1,4 kg äpplen
1 kg syltsocker
2,5 tsk vaniljsocker
Lätt som en plätt!!!
Tänk att något så här fint kan bli så gott!!!
Men nu kära vänner har vi höst, njut av den.
Vill ni ha mycket fakta om äpplena så gå in till Lotta Brinck och läs här.
Lycka till med äppelmarmeladen. Ursprungliga receptet kommer från kära maken./Gela
Lovely photos - from tree to plate all in one post!
SvaraRaderaOj, vad mycket gott du delar med dig av! Härliga bilder och underbara recept. Det vattnas i munnen och jag morrar inombords över alla rönnbärsmal som förstörde våra äpplen i år...
SvaraRaderaSyltsocker är en bra produkt....
SvaraRaderaGillar bilden på vedspisen, just en sådan vill jag ha i vår stuga vid havet :)
SvaraRaderaJag har provat att göra marmelad med hälften äpple och hälften tomater (visst överskott :) och lite ingefära, riktigt gott blev det :)
Äppletider fick mig till denna sida! många fina recept på must och marmeladTack!
SvaraRaderaSamma här...
SvaraRaderamen jag undrar om man kan/ska göra must eller annat med äpplena när det är helt mogna eller kan man även ta de lite innan.
Annki
Drack en äppelmust hos en kompis i helgen och fick för mig att jag skulle göra egen, det är ju synd att bara låta alla fina goda äpplen bli förstörda. När jag sökte recept på must så hamnade jag här på din sida. Ditt recept lät så plättlätt så stack iväg och köpte 3 hinkar och saftsil mm och inom loppet av 4 timmar har jag nu 3 hinkar med 1 sats i varje med förhoppningsvis jättegod äppelmust inom 1 vecka. Du har verkligen en trevlig och lärorik blogg att bläddra runt på. Tack mvh Anki
SvaraRaderaVilken fin blogg! Det är min svärfar som tipsat mig, då han testat både Din marmelad och saft!
SvaraRaderaHa en fin helg!
//Postgårdsromantik
Fråga! ska man ha vatten när man kokar? hur mycket?
SvaraRaderaTack för trevliga tips! :)
Vad roligt att ni gillar recepten är väldigt glad över att äpplen här i vårt avlånga land används.
SvaraRaderaJag fick ju en fråga om det skall vara vatten i när man kokar marmeladen, så här gör vi hos oss: kokar jag marmelad så lägger jag i 1-2 dl.
Om maken kokar marmeladen så tillsätter han inget vatten.
Men var noga och rör om så det ej bränner i bottnen.
Lycka till / Gela