tisdag 19 oktober 2010

Gelas mustiga höst gryta.

Denna gång blev den riktigt god, tur att jag skrev upp ingredienserna.

Mina barn älskar grytorna som jag gör på hösten. Ställer ut grytan på verandan(där det är svalt på hösten) till nästa dag, då är den nästan ännu godare.
Lite nybakt bröd med smältande smör är ej så dumt till grytan, recept hittar du här eller här. Gärna en god ostbit på smörgåsen.
Någon annan än jag som blir hungrig???!!!


Här är receptet:
1 liter vatten
200 g kålrot
100 g palsternacka
1 kg potatis
500 g kålrabbi
600 g vitkål
500 g fläskkött
25 g torkade trattkantareller
7 dl hemmagjord tomatsås
10 st kryddpepparkorn
2 msk salt
1 tärning svampbuljong
.


Så här gör du:
* Ta fram en 5 liters kastrull, häll i vatten och sätt på spisen.
* Skala grönsakerna (börja med kålroten, brukar lägga i den först så den får koka längst.)Tärna den och lägg i kastrullen med det kokande vattnet.


* Sen är det kålrabbins tur samma procedur.


* Palsternackan och potatisen läggs i näst efter att ha tärnat den.


* Tar ju en liten stund att skala och tärna så därför skall vi lägga i det som skall koka en kort stund sist.


*Vitkålen behöver ej kokas jätte länge. Om du tar med "stocken" så skall den kokas längre.


* Köttet som är skuret i mindre bitar brynes i stekpanna.
* Nu läggs köttet och kryddorna samt svampen ner i kastrullen, även tomatsåsen (recept på tomatsåsen hittar du här)
När alla grönisar är genomkokta, smaka av och grytan är färdig.

Denna mustiga gryta räcker till många personer. Bra att frysa in så du kan ta fram någon dag då du har brottom.
Smaklig måltid/Gela

12 kommentarer:

  1. Läckert! Vilken tur att jag precis har ätit....!/Anja

    SvaraRadera
  2. Tack för detta mustiga recept skall testas. Men jag har ätit upp min egna tomater för jag hade inte så stor skörd som du inte.
    Förstår att barnen gill den.
    Ha det gott och glöm inte mejla mig
    annika@naturligating.se
    Annika

    SvaraRadera
  3. Så mycket fina grönsaker! Ser jättegott ut! :)

    SvaraRadera
  4. Det här receptet måste jag testa, men jag tar nog vildsvin i stället för fläskkött. Efter alla reportage om grisuppfödning har jag lite svårt för fläskkött... Är det dina egenodlade grönsaker?
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  5. mm, det låter väldigt gott - tack för recept, det får jag nog prova!

    SvaraRadera
  6. Gryta är gott...och bra att göra mycket av så man har mat i flera dagar ;) eftersom den bara blir godare dagen efter.

    SvaraRadera
  7. Mums, mustiga grytor är toppen, tips också, din ser ju bara smaskens ut. Synd det är frukost på menyen nu, men vi ska väl ha middag en gång också.
    Ha en fin dag :)

    SvaraRadera
  8. Här står jag som var hungrig redan innan jag började läsa =) Grytor tillhör favoriterna vintertid och visst är de godare dagen efter / gittan

    SvaraRadera
  9. Så gott det ser ut, jag älskar grytor! Tack för dessa recept, de ska jag absolut prova :))

    /maja på färgtrappan

    SvaraRadera
  10. Mmmmm, grytor är så höstligt och mumsigt! Och med nybakat bröd till! var ute och plockade svamp till att kunna ha i grytor. Tack för receptet.
    Kram Pella

    SvaraRadera
  11. Hej.
    I am happy in what I was able to consider Swedish various beauty.
    The appetizing food.
    The luxurious flowers.
    The solemn scenery. . .

    It seems to be a far-off dreamlike country..

    Tack.
    From Far East, Japan.
    ruma

    SvaraRadera

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!