Är ju med i Harvest monday,på Daphne´s blogg. Här hos mig i trädgården finns ej mycket kvar att skörda. MEN lite är kvar.
(purpurkål, baltisk röd )
Grönkålen blir ju bara bättre efter en frostknäpp.
Och det har de nog minsann fått nu, täckta av snö som dom är. Har aldrig gjort något med grönkål tidigare, men har fått ett recept av en god vän som skall provas.
Tänkte dela med mig.
1,5 kg grönkål
1 l vatten, buljong eller skinkspad
3 msk smör
2 dl grädde eller gräddfil
svartpeppar och kryddpeppar
salt
socker, farin eller sirap
ättika
Så här gör du:
* Skölj grönkålen mycket noga i flera vatten.
* Repa bladen och ta bort grova stjälkar och nerver.
* Lägg ner kålen i vätska och koka den i 20-30 minuter.
* Låt den kallna i spadet.
* Forma sedan handstora bollar av grönkålen och krama ur så mycket som möjligt av vätskan, lägg dem i plastpåsar och frys in.
* Iställlet för bollar kan man platta ut grönkålen i påsarna, då tinar de fortare.
* Vid tillagning tar man upp önskad mängd kål, låter den nätt och jämnt tina och hackar den grovt eller fint. En del föredrar att mala kålen.
* Bryn grönkålen försiktigt i smöret.
* Späd efterhand med grädde, gräddfil eller buljong till lämplig konsistens.
* Smaksätt länge och omsorgsfullt med svartpeppar och kryddpeppar, salt, socker, farin eller sirap och ättika efter eget tycke.
Själv föredrar jag kombinationen skinkspad, grädde, sirap och en liten liten gnutta ättika
Nu blir det till att skörda grönkålen innan rådjuren gör det.
(Grönkål Westland Winter tryck på texten och läs mer om grönkålen)
Önskar er en fin måndagkväll och lycka till/Gela
Etiketter
Trädgård
Blommig fredag
Recept
Syförening
Tomater
Hund
Köksträdgård
Nya lärdomar
Virkning
Traditioner
tomatprovning
husbygge
Hus och trädgård
Turf
Värt att se
Höns
Våra djur
Övrigt
Byggnadsvård fönster
Klimat och miljö
byggnadsvård
Fåglar
LCHF recept.
Rosor
Stickat
Klematis
Mina rosor
Morot
Vårtecken
Julblommor
Katt
Miljövänliga tips
kål
trädgårdsmässa
viktminskning
Gästinlägg
Hos mig 2011
Våra duvor
Fäboda
gurka
morotsprovning
Fototriss
Squash
kålrabbi
Korgodling
Natur
Pumpa
Utflykt
Vedspis
Byggnadsvård vedspis
Gelas tips
Gurkprovning
damm trädgård
duvor
vår
Bröd
Chili
Helgglädje
Härodlat recept
Jul
Sallad
Saturday Show Off
Trädgårdstips
bladkaktus
tips
Award
Byggnadsvård papptak
Golv
Julmat
Majs
Perenner i Gelas trädgård
Recept tomater
Resor
Rödbetor
Symaskin
Tävling
brysselkål
grönkål
kanin
tulpaner
Ettåriga blommor
Hos mig 2012
Hönshus
Lök
Mangold
Snickarglädje
damm
hem och villa
kyckling recept
mat på vedspis
rödkål
vaktel
Hos mig 2013
Kålrabbi recept
Lillajul
Månad för månad hos mig
Paprika
Planteringsskyltar
broccoli
danskläder
fiskar
liljor
linolje målning
musik
sömnad
ved
vitkål
Äpple
Akleja
Avenbok
Barnrum
Björnbärshallon
Blek taggborre
Bokrecension
Fruktträd
Fuchsia
Gryta
Gräs
Halloween
Haverrot
Hos mig 2016
Januari göromål
Jordgubbar
Krusbär
Känguruäpple
Köttfärs recept
Lerjord
Limfärg
Livets irrvägar
Nässlor
Päron
Påsk
Recept drycker
Rotfrukts recept
Sandhamn
Skrattduva Undulat
Svartrot
Tomatodling på friland
Torn
Vävning
badrum
blomkål
byggnadsvård lada
cherimoya
clivia
efterrät
faverolle höns
fisk
foto
gamla hus
hörnjärn
kaktus
krukväxter
körsbär
lamm recept
macro
melon
plommon
soppa
såpbubblor
tazetter
tro hopp och kärlek
tryckkitt
trädgårds video
trädgårdsgång
vaktelbur
vaktelskötsel
Äggkläckare
16 kommentarer:
Det lät riktigt gott! Jag har också en del grönkål kvar i landet. Dags att ta hand om den, som sagt. Tack för tips!
Kram, Anna-Karin
Det här var ett nytt recept som jag absolut måste pröva! Vi brukar mest göra grönkålssoppa och spagetti med grönkålssås (jättegott!, även barnbarnen gillar det) men det är alltid roligt med variation.
Ha det gott!/Laila
Vilken härlig kål du har, det är en fantastisk grönsak och receptet låter urgott! Tack för det.
Agneta kram
Låter gott och med smör, grädde - ska pröva. Imponerande viktnedgång - vad är det för metod du använder. /Vänligen Ulla Laiho
Mmmm gott, det är väl det som kallas långkål ? Vi brukar ha det till skinkan på julafton, fast jag brukar inte ha socker och ättika, jag tar vitlök istället. Får prova ditt recept oxå.
Fina kålbäddar du har.
Lisa/Lisas trädgård
Åh vad fin den är, grönkålen! Nu fick jag lust att damma av mitt favvojulrecept på grönkålssallad! Kanske kommer det ett recept så småningom - fast jag får förstås gå och köpa min grönkål, då...:(
Mmm....både vackert och gott ;)
How do I translate the text so I can read your wonderful blog? Thanks!
Very beautiful pictures...thanks for sharing them with us!
Tror jag är ensam att odla grönkål på min
kolonilott. Förstår inte varför. De som är så
lättodlade och nyttiga. Jag sköljer bara och fryser in. Om du får besvär med magen, som man
kan få om man äter mycket kål kan man droppa
olivolja över. Hjälper faktiskt har prövat.
...att jag åt något liknande för några vintrar sen och det var väldans gott. Men det är konstig tnog inte något jag själv brukar laga till jul, men alla har ju sina olika traditioner och i min ingår inte grönkål tyvärr. Kanske ska införa det.....
Such beautiful kale. Sadly I don't have any this year. Moving really puts a cramp in the gardening, but next year I want a good patch for the winter.
Kale is one of our reliable winter crops that I think is highly underrated by most people. I love it stir fried with sliced onions - cooked until soft and slightly carmelized and the kale tender in a little olive oil. Toss in some chunks of feta cheese and serve immediately! Delicious!
Grönkål har jag aldrig testat på att äta men hoppas din blev god och säkert hälsosam är den.
Vintern har kommit hos dig också. Här har vi dessutom kallt...brrr.
Ha det bra
Lotta
Tack för tipset av grönkålen , lät gott.
Ha en fin kväll
kramar @nette
Mmmm...det här receptet måste jag testa! Tusen tack! Nu är det så mycket snö i trädgården att man inte ens kan ta sig ner till köksträdgården. Just nu prioriteras infarterna. I morgon kanske jag kan ta mig ner till växthuset.
Sköt om dig!
Kram Randi
Skicka en kommentar