måndag 29 november 2010

Harvest monday, Grönkål

Är ju med i Harvest monday,på Daphne´s blogg. Här hos mig i trädgården finns ej mycket kvar att skörda. MEN lite är kvar.

(purpurkål, baltisk röd )

Grönkålen blir ju bara bättre efter en frostknäpp.

Och det har de nog minsann fått nu, täckta av snö som dom är. Har aldrig gjort något med grönkål tidigare, men har fått ett recept av en god vän som skall provas.
Tänkte dela med mig.

1,5 kg grönkål
1 l vatten, buljong eller skinkspad
3 msk smör
2 dl grädde eller gräddfil
svartpeppar och kryddpeppar
salt
socker, farin eller sirap
ättika


Så här gör du:

* Skölj grönkålen mycket noga i flera vatten.
* Repa bladen och ta bort grova stjälkar och nerver.
* Lägg ner kålen i vätska och koka den i 20-30 minuter.
* Låt den kallna i spadet.
* Forma sedan handstora bollar av grönkålen och krama ur så mycket som möjligt av vätskan, lägg dem i plastpåsar och frys in.
* Iställlet för bollar kan man platta ut grönkålen i påsarna, då tinar de fortare.


* Vid tillagning tar man upp önskad mängd kål, låter den nätt och jämnt tina och hackar den grovt eller fint. En del föredrar att mala kålen.
* Bryn grönkålen försiktigt i smöret.
* Späd efterhand med grädde, gräddfil eller buljong till lämplig konsistens.
* Smaksätt länge och omsorgsfullt med svartpeppar och kryddpeppar, salt, socker, farin eller sirap och ättika efter eget tycke.


Själv föredrar jag kombinationen skinkspad, grädde, sirap och en liten liten gnutta ättika



Nu blir det till att skörda grönkålen innan rådjuren gör det.


(Grönkål Westland Winter tryck på texten och läs mer om grönkålen)

Önskar er en fin måndagkväll och lycka till/Gela

16 kommentarer:

  1. Det lät riktigt gott! Jag har också en del grönkål kvar i landet. Dags att ta hand om den, som sagt. Tack för tips!
    Kram, Anna-Karin

    SvaraRadera
  2. Det här var ett nytt recept som jag absolut måste pröva! Vi brukar mest göra grönkålssoppa och spagetti med grönkålssås (jättegott!, även barnbarnen gillar det) men det är alltid roligt med variation.
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  3. Vilken härlig kål du har, det är en fantastisk grönsak och receptet låter urgott! Tack för det.
    Agneta kram

    SvaraRadera
  4. Låter gott och med smör, grädde - ska pröva. Imponerande viktnedgång - vad är det för metod du använder. /Vänligen Ulla Laiho

    SvaraRadera
  5. Mmmm gott, det är väl det som kallas långkål ? Vi brukar ha det till skinkan på julafton, fast jag brukar inte ha socker och ättika, jag tar vitlök istället. Får prova ditt recept oxå.
    Fina kålbäddar du har.
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  6. Åh vad fin den är, grönkålen! Nu fick jag lust att damma av mitt favvojulrecept på grönkålssallad! Kanske kommer det ett recept så småningom - fast jag får förstås gå och köpa min grönkål, då...:(

    SvaraRadera
  7. How do I translate the text so I can read your wonderful blog? Thanks!

    SvaraRadera
  8. Very beautiful pictures...thanks for sharing them with us!

    SvaraRadera
  9. Tror jag är ensam att odla grönkål på min
    kolonilott. Förstår inte varför. De som är så
    lättodlade och nyttiga. Jag sköljer bara och fryser in. Om du får besvär med magen, som man
    kan få om man äter mycket kål kan man droppa
    olivolja över. Hjälper faktiskt har prövat.

    SvaraRadera
  10. ...att jag åt något liknande för några vintrar sen och det var väldans gott. Men det är konstig tnog inte något jag själv brukar laga till jul, men alla har ju sina olika traditioner och i min ingår inte grönkål tyvärr. Kanske ska införa det.....

    SvaraRadera
  11. Such beautiful kale. Sadly I don't have any this year. Moving really puts a cramp in the gardening, but next year I want a good patch for the winter.

    SvaraRadera
  12. Kale is one of our reliable winter crops that I think is highly underrated by most people. I love it stir fried with sliced onions - cooked until soft and slightly carmelized and the kale tender in a little olive oil. Toss in some chunks of feta cheese and serve immediately! Delicious!

    SvaraRadera
  13. Grönkål har jag aldrig testat på att äta men hoppas din blev god och säkert hälsosam är den.
    Vintern har kommit hos dig också. Här har vi dessutom kallt...brrr.
    Ha det bra
    Lotta

    SvaraRadera
  14. Tack för tipset av grönkålen , lät gott.

    Ha en fin kväll

    kramar @nette

    SvaraRadera
  15. Mmmm...det här receptet måste jag testa! Tusen tack! Nu är det så mycket snö i trädgården att man inte ens kan ta sig ner till köksträdgården. Just nu prioriteras infarterna. I morgon kanske jag kan ta mig ner till växthuset.
    Sköt om dig!
    Kram Randi

    SvaraRadera

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!