Är ju med i Harvest monday,på Daphne´s blogg. Här hos mig i trädgården finns ej mycket kvar att skörda. MEN lite är kvar.
(purpurkål, baltisk röd )
Grönkålen blir ju bara bättre efter en frostknäpp.
Och det har de nog minsann fått nu, täckta av snö som dom är. Har aldrig gjort något med grönkål tidigare, men har fått ett recept av en god vän som skall provas.
Tänkte dela med mig.
1,5 kg grönkål
1 l vatten, buljong eller skinkspad
3 msk smör
2 dl grädde eller gräddfil
svartpeppar och kryddpeppar
salt
socker, farin eller sirap
ättika
Så här gör du:
* Skölj grönkålen mycket noga i flera vatten.
* Repa bladen och ta bort grova stjälkar och nerver.
* Lägg ner kålen i vätska och koka den i 20-30 minuter.
* Låt den kallna i spadet.
* Forma sedan handstora bollar av grönkålen och krama ur så mycket som möjligt av vätskan, lägg dem i plastpåsar och frys in.
* Iställlet för bollar kan man platta ut grönkålen i påsarna, då tinar de fortare.
* Vid tillagning tar man upp önskad mängd kål, låter den nätt och jämnt tina och hackar den grovt eller fint. En del föredrar att mala kålen.
* Bryn grönkålen försiktigt i smöret.
* Späd efterhand med grädde, gräddfil eller buljong till lämplig konsistens.
* Smaksätt länge och omsorgsfullt med svartpeppar och kryddpeppar, salt, socker, farin eller sirap och ättika efter eget tycke.
Själv föredrar jag kombinationen skinkspad, grädde, sirap och en liten liten gnutta ättika
Nu blir det till att skörda grönkålen innan rådjuren gör det.
(Grönkål Westland Winter tryck på texten och läs mer om grönkålen)
Önskar er en fin måndagkväll och lycka till/Gela
Det lät riktigt gott! Jag har också en del grönkål kvar i landet. Dags att ta hand om den, som sagt. Tack för tips!
SvaraRaderaKram, Anna-Karin
Det här var ett nytt recept som jag absolut måste pröva! Vi brukar mest göra grönkålssoppa och spagetti med grönkålssås (jättegott!, även barnbarnen gillar det) men det är alltid roligt med variation.
SvaraRaderaHa det gott!/Laila
Vilken härlig kål du har, det är en fantastisk grönsak och receptet låter urgott! Tack för det.
SvaraRaderaAgneta kram
Låter gott och med smör, grädde - ska pröva. Imponerande viktnedgång - vad är det för metod du använder. /Vänligen Ulla Laiho
SvaraRaderaMmmm gott, det är väl det som kallas långkål ? Vi brukar ha det till skinkan på julafton, fast jag brukar inte ha socker och ättika, jag tar vitlök istället. Får prova ditt recept oxå.
SvaraRaderaFina kålbäddar du har.
Lisa/Lisas trädgård
Åh vad fin den är, grönkålen! Nu fick jag lust att damma av mitt favvojulrecept på grönkålssallad! Kanske kommer det ett recept så småningom - fast jag får förstås gå och köpa min grönkål, då...:(
SvaraRaderaMmm....både vackert och gott ;)
SvaraRaderaHow do I translate the text so I can read your wonderful blog? Thanks!
SvaraRaderaVery beautiful pictures...thanks for sharing them with us!
SvaraRaderaTror jag är ensam att odla grönkål på min
SvaraRaderakolonilott. Förstår inte varför. De som är så
lättodlade och nyttiga. Jag sköljer bara och fryser in. Om du får besvär med magen, som man
kan få om man äter mycket kål kan man droppa
olivolja över. Hjälper faktiskt har prövat.
...att jag åt något liknande för några vintrar sen och det var väldans gott. Men det är konstig tnog inte något jag själv brukar laga till jul, men alla har ju sina olika traditioner och i min ingår inte grönkål tyvärr. Kanske ska införa det.....
SvaraRaderaSuch beautiful kale. Sadly I don't have any this year. Moving really puts a cramp in the gardening, but next year I want a good patch for the winter.
SvaraRaderaKale is one of our reliable winter crops that I think is highly underrated by most people. I love it stir fried with sliced onions - cooked until soft and slightly carmelized and the kale tender in a little olive oil. Toss in some chunks of feta cheese and serve immediately! Delicious!
SvaraRaderaGrönkål har jag aldrig testat på att äta men hoppas din blev god och säkert hälsosam är den.
SvaraRaderaVintern har kommit hos dig också. Här har vi dessutom kallt...brrr.
Ha det bra
Lotta
Tack för tipset av grönkålen , lät gott.
SvaraRaderaHa en fin kväll
kramar @nette
Mmmm...det här receptet måste jag testa! Tusen tack! Nu är det så mycket snö i trädgården att man inte ens kan ta sig ner till köksträdgården. Just nu prioriteras infarterna. I morgon kanske jag kan ta mig ner till växthuset.
SvaraRaderaSköt om dig!
Kram Randi