
Inlagd sill i någon eller några former hör ju också julbordet till. Vi nordbor tillsammans med japaner och eskimåer hör till de få som äter fisken rå, om än tillredd på lite olika sätt. Och gärna tillsammans med en nubbe (och ibland med en julnubbevisa enl. nordisk tradition). Vi skall dock komma ihåg att detta är en nordisk sed och kan synas något (milt sagt) barbariskt bland utomnordiska besökare.
Hade själv för ett antal år sedan amerikanskt besök i juletid och introducerade denna för mina gäster. Självklart på frivillig bas. Förståelsen för detta ”vikingabeetende” var efteråt stort sett lika begränsat, om än betydligt mer berusat. När dessa amerikanska vänner skulle återgälda artigheten uteslöt de dock sillen, men med samma minst lika berusande resultat!
Väl, från denna anekdot, till själva höjdpunkten på julbordet, nämligen sillen. Här är ett (norskt) recept som är ganska rakt på utan några krusiduller. Ursprungligen gjord på saltad sill från tunna, men det kräver att man lakar ut den några gånger i vatten några dagar, så jag tycker det är enklast att bara använda t.ex. Abba´s inläggningssill på burk som redan är filéad.
Således,
Sursill

3-4 sillfiléer
2 lökar (gärna rödlök som ger lite vacker färg)
Lagen: (Koka upp och låt därefter svalna)
4½ dl vatten
1¾ dl ättikssprit (12%)
1½ dl socker
2 tsk grovt krossad svartpeppar
Skär sillfilén i ½-1 cm breda bitar. Skiva löken. Varva sill och lök i en glasburk med lock som sluter tätt. Slå på lagen och låt allt stå kyligt i en dag före servering. Svårare än så är det inte. Gott på en bit bröd och ät den gärna tillsammans med löken.
Sillsallad på vårt vis
3-4 sillfiléer
4-5 medelstora kokta, kalla potatisar
5 skivor inlagd rödbeta
1 ättiksgurka
1-2 äpplen (skaladeoch urkärnade)
1-2 msk finhackadlök
4-6 msk rödbetslag
Vitpeppar och socker
Garnering: äggskivor
Skär sill, potatis, rödbetor, gurka och äpplen i små tärningar och blanda försiktigt samtliga ingredienser. Eftersom potatisen är lite känslig, blanda i den till sist. Smaka av med rödbetslagen, vitpeppar och socker. Eventuellt kan man balansera av med mer rödbetor och ättiksgurka.
Fyll en skål med salladen och låt den sedan stå kallt en stund innan den serveras. Vänd upp den på på en tallrik eller severingsfat och garnera med äggskivorna.
Voila! Bon appétit. /E.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar