Har nyss fått upp ögonen för avenboken. Men hittar ej många häckar i närområdet som är avenbok.
Så får läsa mig till hur de ser ut och uppträder.
Körde runt och köpte upp rätt många krukodlade plantor när det var rea i höstas. Föga ekonomiskt men ville se hur det blev. Och jag tror att det blir en jätte fin häck.
Avenboken tål hård beskäring, men toppa den aldrig före den nått önskad höjd.
Har läst olika råd angående beskäring.
*Fläta in sidogrenarna i sidled utan att beskära,är ett sätt.
* Beskär sidogrenarna nära stammen och sedan skjuter flera grenar ut och beskär sedan dom igen 1/3 av dess längd så att de igen kan förgrenas. Fortsätt så tills häcken får önskad täthet. När du beskär den så kapa av grenen vid ett öga. så växer den bättre.
När den är tillräckligt tät räcker det med att beskära den en gång om året under jas perioden(juli-augusti-september). Det bästa för häcken är att vara bredare nertill än upptill den får mest sol på det viset.
Avenbok häcken kan hållas väldigt smal. Men efter att ha beskurit den hårt är det bra att ge den lite extra gödsel.
När du planterar dina plantor så häll i ordentligt med god jord åt plantorna den trivs i kalk haltig jord. Gropen bör vara ca 50 cm djup. Den tycker om att få lite kompostgödsel på våren eller Algomin.
Krukodlade avenboks plantor kan planteras när som. Men barrotade planteras på våren. Avenboken avmognar så sent därav bättre med vårplantering. Löven kan sitta kvar länge inpå vintern är därav bra som insynsskydd även vintertid.
Avenboken trivs ej där det blåser mycket men är annars ej känslig tål även skugga.
Om toppen av ngn anledning dör så kan man ta en sidogren och göra den till toppgren. Avenboken kan ibland angripas av en svampsjukdom som heter monilia (grentorka) ta då bort den döda toppen under jas perioden.
Den kan också drabbas av rostsvamp som är svår att råda bot på. Klipp bort alla skadade grenar och bränn dom. Du kan ev spruta med svampmedel. Om din avenbok drabbats av rostsvamp är grenarna svart/orange och torra.
Avenboken skall alltid bindas upp mot ex bambukäppar tills den blivit rätt höjd. Mot den kan du också binda upp ny toppgren vb.
1 kommentar:
Skicka en kommentar