Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

söndag 26 december 2010

Kålrabbi

Denna raritet kommer helt säkert pånytt i min trädgård 2011. Väldigt god.

Kålrabbins ursprung är höljt i dunkel, men den första säkra kålrabbin åts av romarna på 100-talet efter Kristus.



De åt den dock mycket sparsamt, i tron att den gjorde soldaterna oaggresiva och slöa. Den odlas nu allmänt i Europa, i synnerhet i mellan- och östeuropa, där den är minst lika viktig som kålroten är hos oss.



Hos kålrabbin är det den övre stamdelen som svällt till en rund boll med en mild kålsmak. Den är lättodlad, angrips sällan av insekter, går bra att lagra och skulle kunna odlas i mycket större omfattning än nu.



Jorden bör vara en god kåljord och för att inte bli träig skall kålrabbin växa snabbt utan avbrott på grund av torka eller näringsbrist och skördas ung


Superschmelz, ekofrö Brassica oleracea var. gongylodes (Har för första gång 2010)
Sortbeskrivning: Den fula ankungen. Monster. Vulgär. Otrolig.


Omdömen om utseendet på denna stora (upp till 4 kg), spröda, söta, trådfria kålrabbi. Köttet är vitt innanför det något blekgula skalet. Plantavståndet bör vara 50 cm för att få dessa jättar på 20-25 cm i diameter. Mindre avstånd ger mindre knölar. Superschmelz är en delikat kålrabbi som kan lagras över vintern.
Runåbergs(Förkultiveras 2010, 2 april.)

Azur star, ekofrö Brassica oleracea var. gongylodes(Har för första gång 2010)


Sortbeskrivning: Tidig, lite plattrund, violett kålrabbi med ett utsökt milt, mört och vitt kött. Bladen är väl samlade upptill. Den smala stammen håller knölen fri från jorden.


Azur Star är mycket anpassningsbar och frisk och kan odlas från tidigaste vår i växthus, över sommaren på friland och åter under glas på hösten.
Runåbergs(sådd inne 2 april 2010)


Som ni ser går det att plantera lite var som.
Måste i ärlighetens namn säga att detta skall bli en intressant bekantskap. Har aldrig ätit kålrabbi men någon gång skall bli den första.
Få se hur de gror. (2010)
Kan sås på friland
Gror vid lägst 5 grader
Plantavstånd 10-25cm
Radavstånd 35-40 cm
Näringsrik, fuktig och lucker jord.

De grodde bra. Blev på senhösten lite snigelätna men en som får förnyat förtroende helt klart./Gela

4 kommentarer:

Lisa sa...

Vilken massa kul fakta om min favorit ! Superschmelz. Vi älskar den här på vintern råriven, gärna tillsammans med morot. Den är mycket saftigare och godare än vitkålssallad. God i rotsaker i ugnen också. Nästa år ska jag så ännu fler....MÅNGA ! Jag har oxå börjat riva i fröpåsarna, härligt !
Go fortsättning
Lisa/Lisas trädgård

Njut i din trädgård sa...

Så spännande!

God fortsättning!

Unknown sa...

min trädgård är ännu så ung här i lemmobro, knappt två somrar så jag har inte kommit igång med varken det ena eller det andra ännu, men ditt inlägg fick det att klia i 'bläddraifrökatalog'fingrarna! =)
kram
susanne

Anjas Hill sa...

Hejsan!
Kålrabbi har jag använt som råriven, men jag har i övrigt inga kunskaper om den. Kålrot och rova är den rot-/knölkålsorterna som jag använder mest själv.

År 2011 blir ett grönsakernas år. Då kommer säkert mycket matnyttigt att prägla trädgårdsmagasineras sidor. En annan kommer att vara helt passè som vanligt..../Anja

Elegant Rose - Diagonal Resize 2