måndag 9 november 2015

Het tomatsoppa av frysta hela tomater.

Jag odlar ju tomater varje år på friland. 
Med varierat resultat, denna sommar var ingen lyckad tomatsommar för mig. 
MEN det hindrar mig inte från att njuta av mina tomater.
 För några år sen fick jag en enormt stor skörd,
 som jag brukar med det som jag har för mycket av så fryser jag in det. 
Nu behövs platsen i frysen till annat så då passar det bra att göra soppa. 
Jag har planterat lite basilika som börjar bli överväxta och tråkiga så jag klippte till dom lite och de hamnade också i soppan. Allt utom saltet är från min egna trädgård.

 Och JA jag känner mig stolt!!

Jag gör ju alltid stora portioner för att kunna ha fler måltider ur samma kok, därav de stora mängderna. 
Denna soppa räcker till måååånga måltider framöver. 
Men fryser in igen för att ta fram vid behov.


 Tomaterna fryser jag in hela som de är och tar fram hela och lägger i gjutjärns grytan.
 Köttbuljongen tog jag bort för jag ville verkligen göra en soppa som jag har tagit ur egen trädgård från grunden.
 Om någon undrar över varför den är med i bilden nedan.


 Det här behöver du:

2 kg frysta tomater
vitlök enl. smak
5 små gula lökar
Basilika efter smak
5 dl vatten
1,5 msk salt
chili flakes enl. smak.
smör att steka i



 Så här gör du:

Hacka löken och vitlöken 
lägg hacket i grytan och låt det fräsa lite. 
Sätt de frysta tomaterna i grytan.
Tillsätt vattnet, saltet
Låt koka tills tomaterna mjuknat

 

 Under tiden tar du basilikan och plockar av bladen.



När alla tomater är tinade i soppan tar du en stavmixer och mixar hela soppan.
Innan du mixar lägger du i chiliflakesen och basilikan.





Sen är det bara att äta, jag lade rätt mycket vitlök och chiliflakes för jag ville ha en het soppa såhär på hösten.
 Jag äter denna med lite cremefraiche och ev en brödbit till.

Här hittar ni lite andra tomatrecept vid intresse.





Smaklig måltid/Gela

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!