Att den var vanlig hos romarna, det vet vi. Det var självaste Julius Caesar som förde både den röda och den vita huvudkålen med sig på sina härjningståg i nordvästra Europa.
Kålen spreds snabbt och vid slutet av 1500-talet finns minst 15 olika sorter namngivna. I synnerhet för den fattiga befolkningen har vitkål varit en mycket viktig föda.
Än idag är det ej fy skam. Lite recept på vad ni kan göra med kålen finns här: pizzasallad, får i kål, och mustig höst gryta.
Möjligheten att förädla och förvara den som surkål har räddat många undan bristsjukdomar och svält. Surkålen kom troligen först till östra Europa med Djingis Khan. I Asien har man sedan urminnes tider använt syrning och inläggning som metoder för att spara olika grönsaker.
Stonehead F1 Brassica oleracea var. alba (Hade 2009) (Har 2010)
Kom fina huvuden senaste sommar. Men man bör ha fiberväv över vid odling i land.
Annars blir de lätt maskätna.
Huvudena spricker efter en stund, rätt snabbt men går ju att äta ändå.Fick ej så mycket kärlek av mig.
Fick ett bra tips på var jag kan köpa bra fiberväv från Sabina med bloggen Trädgården i Fokus.
Hon har berättat för mig att hon har fiberväv som t.o.m hennes barn kan springa över!!!! Den fiberväven vill jag ha detta år om det går, ej Plantagens.
(Sådd ínne 2 april 2010 utplanterades under fiberväv 19/5-10,fiberväven blev till intet likaså mycket av kålen...)
Har även fått tips att det finns andra sätt att bekämpa dessa små kål marodörer. Här kan du hitta mer rolig inspiration när det gäller bekämpning av ohyra och mycket annat. Lena har också en blogg som är läsvärd den hittar ni här.
Sen är det ju ej att förglömmas att det går faktiskt att odla i krukor då blir det mindre kålmarodörer av någon anledning. Jag täcker ej mina korgar när jag odlar rödkål i dom och det går bra ändå.
Sen kan man ju ha till hobby att klämma sönder dom små kålmarodörerna det är effektivt, jag lovar.
Marner Lagerweiss, ekofrö
(Har ej haft före 2010) Bassica oleracea var capitata
Sortbeskrivning: Sen sort som går utmärkt att lagra länge. Hinner sällan bli färdig och hårt knuten i zon 3 och uppåt. Huvudet är runt och väger kring 2 kg. Har få ytterblad som behöver putsas bort och håller sig grönt länge i lagret. De är ovanligt enhetliga för att vara en standardsort.
(Runåbergs)(Sådd inne 2 april 2010) Måste ärligt säga att jag tappade bort mig bland kålplantorna senaste vår och blandade ihop vitkålen vilken som var vilken.
Vad lärde jag mig av det då...jo märk dina plantor ordentligt så du vet vad du sår.
Har kvar av dessa frön så kommer att plantera dom, men tar gärna emot tips på bra sorter!!!
Förkultiveras
Gror vid lägst 5 grader.
Plantavstånd 35-55 cm.
Radavstånd 50-70 cm.
Gela, You cabbages look fabulous . . . I am sure they are delicious no matter the name. ;>) Good to know a bit of the history too. Wishing you a Happy New Year! May this year bring you the happiest gardening year ever. Kram Carol
SvaraRadera