Äntligen har jag fått gjort min egen fil!
Är väldigt lätt att göra din egen fil om du bara har något att börja från.
Ta en rågad matsked av filen, lägg i en skål, denna skål jag använder är rätt stor och rymmer 5 dl mjölk. Häll i mjölken.
Sen är det bara till att blanda om och låta skålen stå nåt dygn i rumstemperatur med lock och vips så har du egen fil utan att behöva göra mer.
ALLTSÅ:
1 rågad msk fil
5 dl rödmjölk
Rör om
Låt stå under lock.
Efter 2 dygn har du ny god fil.
Men det kluriga är att få tag i den första filkulturen, åtminstone om man bor i Sverige vilket jag gör.
Jag köppte min fil i Finland, och började min fil med den.
Det komiska är att jag åt Arlas fil i Finland och här i sverige har jag sökt med ljus och lykta efter fil men ej hittat de rätta filbunkarna...
Är inte Arla svenskt???
Fram för filbunkar i affärerna!!!
Ha en fin måndag alla goa/Gela
Oj, det är gott med egen fil! Måste komma ihåg att köpa rödmjölk och börja tillverka. Tack för tipset!
SvaraRaderaKram
Sari från Puumuli
Nej, det kanske är lättare att göra yoghurt för då är det lätt att få tag på startkultur i vilken affär som helst. Bara det är något som innehåller en levande youghurtkultur så funkar det bra.
SvaraRaderaKefirgryn kan hittas på www.alternativ.nu ibland om du vill testa.
Malin
Hej Gela!
SvaraRaderaJag brukar om somrarna göra egen långfil. Det åt jag som barn och som ångermanländska tycker jaag det hör sommaren till. Mycket gott! Så här gör jag: http://morfarshus.blogspot.com/2010/07/kallarsval-langfil.html
Lätt som en plätt precis som du beskriver det.
Inte illa med en egen fil!!!! Du är ju för underbar. kram johanna
SvaraRaderaLåter gott med egen fil :) Köper filbunkar på ICA "Valios" ska testa att göra egen nu ;)
SvaraRaderaÅt alltid hemgjord fil hos mormor i finland på sommrarna när jag var liten!!! Blir lite nostalgisk!!!
Skoj att du hittat till min blogg igen, jag har oxå läst ikap lite här ;) du är ju så duktig med fina bilder både på hus, trädgård, barn och hund
fattar inte att du hinner... Vilken underbar miljö du skapar åt er!!! Blir lika glad som vanligt att läsa och kolla in din blogg!
Kram Gunbritt
Ja så gjorde vi långfil - eller tjockmjölka som det heter på min dialekt - när jag var barn. Mjölken var ju inte lättmjölk så det blev ett sådant där "gott lager grädde" ovanpå.
SvaraRaderaKanel och socker till mums!
Åh vad härligt med egen fil. På somrarna när vi var barn och det var långt till butiken gjorde vi egen fil, men på mjölk hämtad direkt från fähuset. Mmm...minns än hur gott det var.
SvaraRaderaLagar man i portionskålar på ca.2 dl tar det ett dygn. Har testat lite olika:rödfil- rödmjölk/ Lättfil -lättmjölk/ Ekologisk mjölk o.s.v. Tycker det blir bäst med att ha rödfil och sedan slå över lättmjölk. Men det är säkert en smaksak hur gräddig man vill ha den.
SvaraRaderaAntar att man sedan kan fortsätta göra mer fil på den egen gjorda....
SvaraRaderaJo då det är bara att fortsätta spara en liten del av filen nån matsked och tillsätta mjölk sen har du fil om och om igen. MVH Gela
SvaraRaderaHittade denna din sida när kag idag googlade på att göra egen fil. Nu vet jag inte om detta stämmer men vet du hur jag har förstått att Amerikafararna fick med sig sin egen goda filkultur över Atlanten? Jo, de doppade en ren tygnäsduk i fil, torkade duken och packade med den. Sedan fortsatte de tillverka sin egen fil "over there". Så ni som bor i Sverige kan ju be någon vänlig själ i Finland torka en "filnäsduk" och skicka på posten 😀
SvaraRadera