fredag 20 augusti 2010

Mangold recept

Har ju planterat mangold detta år. Försöker nu hitta olika recept som är goda.
Detta hittade jag på Lotta Brincks blogg.

 

Det här behövs till 6 portioner ca: 20 ganska små dolmar: 20 st handflatsstora mangoldblad. Fyllning: 400 g nöttfärs, ½ röd lök, 2 vitlöksklyftor, 2 små ägg, 2 msk finklippt färsk oregano, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 tsk spiskummin, ½ citron, 1 msk potatismjöl. Sås: 1 msk soja, 1 dl grädde, ½ liter förvälld svamp, ev. svampbuljong

1.Gör så här: Börja med att blanda till färsen: Mixa snabbt färsen med finhackad rödlök, pressad vitlök, ägg, kryddor, pressad citron och potatismjöl.(Jag anv. vanlig gul lök som jag hade hemma)

2.Dags för mangold. Skölj dem noga. Lägg dem i en kastrull med en bottenskyla vatten. Häll på 1 dl kokande vatten.(Kokade upp lite vatten i botten av kastrullen,lade i bladen sen hällde jag över hett vatten.)

3.Låt bladen mjukna i het värme och med locket på kastrullen någon minut.

4.Låt bladen svalna något. Spar kokspadet!
 

5.Bred ut ett blad. Lägg på en halv ”tumme” färs. Slå in färsen som när du gör paket.

6.Täck bottnen i en traktörpanna med någon deciliter mangoldspad. Lägg i dolmarna allteftersom de blir klar. Lägg dem med skarven nedåt.

7.Häll på grädde och stänk över soja.
 

8.Koka nu upp och låt dolmarna sjuda några minuter i gräddsåsen och under lock.

9.Häll över den förvälda svampen – det går bra med konserverad svamp också. Lägg på lock och låt puttra försiktigt tills svampen är varm. Då brukar också dolmarna vara genomstekta.(Jag smulade över svampbuljong när jag ej hade svamp hemma, en tärning.Småkokade på vedspisen ca 15 min.)
 

10.Servera med, ja antingen på svensk vis med kokta morötter och sockerärter, kokt nypotatis och lingonsylt. Eller varför inte på medelhavsvis med kokt bulgur, stekt zucchini med persilja och citronklyftor. En klick yoghurt smaksatt tahini eller kanske ännu hellre baba Ghanoush (puré av grillad aubergine) smakar minst lika bra.

11.Att det är frågan om festmat behöver jag vill inte säga…

Blev väldigt gott.

1 kommentar:

  1. Jisses, vad gott det ser ut!!! Det vattnas i munnen. Måste testas - tack snälla för recept:)
    Ha en trevlig helg,
    Charlotta

    SvaraRadera

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!