fredag 2 april 2010

Vitkål

Det är osäkert var och när den första vitkålen såg dagens ljus. Att den var vanlig hos romarna, det vet vi. Det var självaste Julius Caesar som förde både den röda och den vita huvudkålen med sig på sina härjningståg i nordvästra Europa. Den spreds snabbt och vid slutet av 1500-talet finns minst 15 olika sorter namngivna. I synnerhet för den fattiga befolkningen har vitkål varit en mycket viktig föda. Möjligheten att förädla och förvara den som surkål har räddat många undan bristsjukdomar och svält. Surkålen kom troligen först till östra Europa med Djingis Khan. I Asien har man sedan urminnes tider använt syrning och inläggning som metoder för att spara olika grönsaker.

Stonehead F1 Brassica oleracea var. alba (Hade 2009) (Har 2010)
Förkultiveras. Kom fina huvuden senaste sommar. Men bör ha fiberväv över. Annars maskätna. Huvudena spricker efter en stund, rätt snabbt men går ju att äta ändå.Fick ej så mycket kärlek av mig. Skall få ett täcke av fiberväv detta år.(Sådd ínne 2 april 2010 utplanterades under fiberväv 19/5-10)

Marner Lagerweiss, ekofrö (Har ej haft före 2010) Bassica oleracea var capitata
Sortbeskrivning: Sen sort som går utmärkt att lagra länge. Hinner sällan bli färdig och hårt knuten i zon 3 och uppåt. Huvudet är runt och väger kring 2 kg. Har få ytterblad som behöver putsas bort och håller sig grönt länge i lagret. De är ovanligt enhetliga för att vara en standardsort.
(Runåbergs)(Sådd inne 2 april 2010)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!