Rucola/Roquette är en korsblommig växt i kålsläktet, som använts som salladskrydda sedan urminnes tider. Den härstammar från Sydeuropa och växer vild i södra Frankrike, Italien och Spanien.
Rucola bildar en öppen tuva av mörkgröna, avlånga, mjukt flikiga blad med en kryddig smak.
Den är snabbväxande och får inte sakna vatten. Även stjälkar och blommor kan användas i sallader och olika maträtter.
Rucola går lätt i blom under högsommaren.
Blir bäst under vår och höst.
SÅDD: Rucola växer snabbt och bör sås i omgångar från tidig vår. Så 0,5 cm djupt. Vattna gärna i såraden. Den kan även sås inomhus under hela året.
Rucolan kan även sås i lätt skugga. Kan sås i raderna mellan andra mera långsamma grönisar.
Hos mig:Jag hade fullt krig mot jordlopporna senaste sommar. Vet ej riktigt än, vem som vann. Aska från vedspisen användes flitigt. Hjälpte väl sådär...
Hålen efter jordlopporna är ju ej farliga, bara förargliga. Rucolan smakar ju ej annorlunda.
(Rucolan är de gröna bladen som syns till höger i bild.)
Vild (italiensk) rucola, ekofrö
Sortbeskrivning: Gror långsammare, växer saktare, har mindre, smalare, flikigare, mörkare blad och går i blom betydligt senare än vanlig Rucola. Däremot mera sting i smaken. Kan skäras ner flera gånger och klarar ofta övervintring under täckning. 4500 frö/g.
(Runåbergs)För första gången 2010. Skall se om jag kan få den att övervintra. Om jag nu kommer ihåg det till hösten.
Plocksallad "Amerikanischer brauner"
Lactuca sativa l.
Välkänd plocksallads sort med krusiga lätt rödkantade blad. Snabbväxande lättodlad och rikgivande. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum för att ha tillgång till frächa spröda sallatsblad hela sommaren. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas och skörda sedan blad efter hand. Kan även odlas i kruka på tex balkong. Trivs bäst i en mullhaltig fuktighetshållande och väldrenerad jord. Vattna regelbundet.
Så så snart jorden går att bruka till juli. Vattna i såfåran innan sådd. Viktigt att hålla sådden fuktig. Salladsfrön gror dåligt i hög värme. Gror ej vid temp över 20 grader. Kan förodlas för tidigare skörd. 3-4 v innan utplantering. 25 cm plantavstånd. 30 cm radavstånd.
Hos mig: 2009 Hann ej gallringsskörda som jag borde. Blev rätt bra ändå. Växte rätt skuggigt.
Fedco Lettuce Mix
Sortbeskrivning: En fin blandning av sallater. Black Seeded Simpson, Salad Bowl, Red Salad Bowl, Cracoviensis, Strela Green, Antares, Really Red Deer Tongue, Devil’s Ear, Royal Oakleaf, Hyper Red Rumpled, Rossimo, Flashy Butter Oak, Italienisher, Speckled Amish, Nancy, Jericho, Anuenue. Portion ca. 250 frön. MOFGA-certifierat frö
Hos mig:Planterades 2009. Många olika salladssorter. Sår gärna igen. Enda nackdelen är att jag ej vet vad som är vad i salladen. Intressant. Runåbergs.
Plock sallad Dalad Bowl Lactuca sativa L
Vacker ljusgrön sort av plocksallat med eklövsliknande, finflikiga och krusiga blad. Upprepa gärna sådden med två veckors mellanrum, för att ha tillgång till frächa spröda sallatsblad hela sommaren. Sorten är tålig både för värme och kyla. Lämplig för odling hela säsongen. Gallringsskörda innan plantorna börjar trängas och skörda sedan blad efter hand. Trivs bäst i mullhaltig fuktighetshållande och väldrenerad jord. Vattna regelbundet.
Så tidigt så snart jorden går att bruka-juli. Vattna i såfåran innan sådd. Viktigt att hålla sådden fuktig. Salladsfrön gror dåligt i värme, inte alls i värme över 20 grader.
Bra sort. Nelsons frö.
Hos mig: Planterades lite skuggigt hos mig. Stocklöpte i slutet av sommaren. Gick att äta ändå.
Isbergssallad. Vienna. Lactuca sativa var.capitata crispum
Frö från runåbergs.
Hos mig: Planterades 2009. Små huvuden fick alldeles för lite kärlek.
Fedco Green Mix
Sortbeskrivning: Ovanlig och spännande mix av bet- och mangoldblad, rucola, körvel, krasse, flera asiatiska blad, cikoria, röd-och vit grönkål. Portion ca. 250 frön. MOFGA-certifierat frö
(Runåbergs) För första gången 2010
mmmmm dina foton på salladen ser så fräscht å gott ut.
SvaraRaderaHar ju köpt en hel del sallads frön jag med,
Pak Choi, Lambs Lettuce och Rocket Mix...
får se hur jag lyckas med det, men du har ju så bra tips på din sida att jag borde lyckas...
å sallad kan man väl ej misslyckas med???
Eller??
=)
Förmodligen tillhör jag en av dom ytterst få som inte gillar ruccola - och som dessutom är skitsur att det blivit så populärt. Man kan inte ta in en sallad nu för tiden på krogen utan att uttryckligen säga till om att det inte får vara ruccola i den. Ofta har det t.ex. hänt att någon "matlagare" (OBS! Ej kock!!)tycker att grekisk sallad ska piggas upp med ruccola och hela salladen blir förstörd.Det räcker med ett blad i en sallad för att smaken ska ta över.
SvaraRaderaAnnars är jag en stor älskare av dom flesta rotfrukter, grönsaker, chili och sallad!
Coola bäddar med takpannorna(?) Och så grönt du har det;-)
SvaraRaderaTrevlig Valborg!