tisdag 8 december 2009

Lägga trägolv med fris. Gästinlägg av kära maken.

Trägolv (av äldre snitt)


Hur vackert är det inte med ett trägolv inramat med en fris? Fantastiska vackert skulle jag vilja påstå, om man nu tar sig tid och engagemang att lägga en sådant. Visst är det enklast utan fris, mindre pillgöra och skavarna döljs ju då av golvfodret. Inramningen å andra sidan, är inte bara vacker utan ger också golvet karaktär.
Det kan också ha sina praktiska förtecken om man låter frisbrädorna vara löstagbara vilket underlätta vid t.ex. kabeldragningar. (datakabel, antennkabel, elkabel etc.)
Vårt golv är lagt med rejäla spåntade golvbrädor (33x135 mm). Lagom storlek för att inte frisbrädan skall bli för klen och smal längs väggen.
Vi började med att lägga frisbrädan hela rummet runt. Rum är ju inte alltid helt fyrkantiga så hörnvinklarna kan variera. Viktigt att vinklarna är de samma på båda brädorna som möts går ihop i hörnen annars blir det lätt ett litet hål i hörnet.

Om man låter fjädern (den del av sponten på brädan som sticker ut) peka inåt i rummet, utom för den frisbrädan som blir den sista som läggs där fjädern skall peka mot väggen eller utåt) kan man få täta skarvar och ett stöd som hindrar att frisbrädan vrider sig med tiden och samtidigt göra den löstagbar.
För att frisbrädan skall få stöd la vi dit en extra stödregel som ger stöd åt både frisbrädan och övriga golvbrädor. Längs väggen lät vi det vara en spalt, ungefär så mycket som täcks av ett golvfoder (som regel är minst 20 mm tjockt). Då har man lite att spela på, för fjädern på frisbrädan är ca 10 mm. Frisbrädorna spänns in med två motliggande horisontella kilar. Vi upptäckte att det var bäst att använda de planaste och rakaste brädorna vi kunde hitta. Det blev minst svordomar då. Satte dit några provisoriska mothåll på ”fjädersidan” så att frisbrädan satt fixerat under arbetet. Bra att kolla att inte allt rör sig när man slår ihop övriga golvbrädor. Våra golvbrädor hade legat i rumstemperatur i ca ett år, och trots att vi slagit ihop golvbrädorna så mycket det går så börjar vissa brädor glipa efter några månader, men det är ju charmen med riktigt trägolv!
När frisbrädan var lagd var det ”bara” att mata på med golvbrädorna. Här behövdes det sågas efter den vinkel (inte alltid helt rät) som frisbrädan hade. Passade först in båda sidor. Sedan fräste vi brädändorna med en ”halv not” så att golvbrädan täckte fjädern på frisbrädan. Därefter var det bara att slå dit golvbrädan och spika i sponten (snett ned strax ovanför fjädern). Använde 3 tum spik vilket fungerade perfekt. Använde sedan en 4 tum spik vänd med huvudet åt fel håll för att slå dit golvspiken sista biten för att inte skada golvbrädan. Koncentration!! Börjar man tänka på annat så slinter man! (Grufff…) Sista brädan blev i samtliga fall ett lite extra arbete som behövdes delas på längden och fräsa en ny fjäder. Hyvlade den först till rätt bredd (inte alltid parallell) innan fjädern frästes. Spikade så dit denna varpå den sista frisbrädan åter kilades på plats.

Vackert blev det. Vi har sedan valt att såpskura golven, men det är en annan historia...

5 kommentarer:

  1. Hej! Fris (egentligen: golvfris eller frisbrädor) är de brädor som ramar in golvet, oftast längs väggarna. Det blir liksom en ram kring övriga golvbrädor /E.

    SvaraRadera
  2. Tack för dina vänliga ord i min gästbok för ett tag sedan. Nu hade jag lite tid över och tittade in här. En otroligt innehållsrik sida. Har med stort intresse och nyfikenhet ögnat igenom inlägg om både byggnadsvård, mat, växter och om dina djur. Massor av matnyttig kunskap och klokskap överallt. Tack för alla råd du delar med dig av.
    Och vilket vackert hus ni bor i. Har inte läst hela bloggen men det kanske framgår var i Sverige ni bor men jag undrar ju.
    Jag kommer tillbaka.
    Eva

    SvaraRadera
  3. Ni är verkligen jätteduktiga vore roligt att få komma och se ert vackra hus någon gång :) MVH Elisabet

    SvaraRadera
  4. Elisabet det är bara att dyka in när du/ni har vägarna förbi. Är ej alltid pedantiskt städat här ,är en rätt typisk barnfamilj. Tror jag. Knacka på, vi har som sagt ej kommit fram till om vi skall ha portklapp eller klocka ännu på ytterdörren så var ljudlig så löser det sig nog.

    SvaraRadera

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!