måndag 14 december 2009

Så sköter du din julgran.


Nu står granen i tornet och vad gör jag sen??

Hur gör jag nu för att den inte skall barra ner hela huset. Oftast slutar det med att vi i familjen glömmer att vattna den och den slängs ut efter en tid, av mor, muttrande om alla barr.
Men det är en tradition att ha en äkta gran. Den doftar så gott.
Tidigare när jag bodde på landet var det en självklarhet att plumsa ut i snön och hämta sin egen gran i egen skog.

Hur lyckas jag sköta granen bättre i år?

Att tänka på när du köper gran.

* Det börjar tydligen redan när jag väljer gran. Välj en färsk gran.Och hur vet man det, när de står i långa rader i storstan???
Den skall för bästa resultat ha växt på frisk och lite torrare mark. Den du tittar på skall gärna ha mörkgröna barr. Du kan ruska om den lite och se att den ej barrar redan när du köper den. Välj då en annan gran. Om den redan börjat barra hjälper inget den fortsätter barra. Enl. dom som vet.
* Den dyrare kungsgranen lär barra mindre men den doftar också mindre. Men det förutsätts även med den att den sköts rätt för att ej barra.
* förvara granen utomhus tills du skall klä den.

Innan du tar in din gran.

* Låt din gran vänja sig gradvis vid husvärmen. Den tycker ej att det är skönt att komma från -20 till +20 grader. Vilket vi ofta tycker.
*Låt granen stå i trapphuset (Vad tycker brandmännen om det??) i garaget eller i uterummet några dagar innan du tar in den. Då vill den också ha vatten ställ den i en hink med vatten.
Det är tydligen väldigt viktigt att den får stå och suga vatten innan den kommer in i rumsvärmen.
Den vill alltså stå nåt dygn i 5-10 graders värme innan du tar in den.
Före du sätter den i hinken med vatten, kapa av stammen några cm. Därefter skall du ej slå den nysågade ytan i golvet för då stängs ledningsbanorna som gör att granen kan suga upp vatten och den får kortare livslängd. Du kan också tälja av några remsor av barken längst ner på granens stamm innan du tar in den i vardagsrummet, eller där du skall ha den att stå.

Nu har du tagit in den

*Ha den ej stående nära nån värmekälla element(batteri) eller kakelugn. Den trivs bäst om den får ha det kallt och fuktigt. Om du har möjlighet så sänk temperaturen där granen skall stå.
* I samband med att du tar in den skall du göra en ny snittyta (som är beskrivet ovan.)
* Sätt fast granen i julgransfoten och se till att den står stabilt.
* Vattna den dricker upp mot 2 liter/dygn. Låt en aldrig torka ut. Hmmm
* Blanda ej i nåt i vattnet. Ljummet vatten är bra. Lämna bort sockret och magnecylen.
Tänkvärt som jag hittade på nätet:

Visste ni att

Ljusen i alla Sveriges julgranar och adventsstakar motsvarar årsförbrukningen för drygt 6 000 villor, men det går att komma ner till en bråkdel av kostnaden. Med lågenergilampor i julgranen och i adventsljusstaken blir både elräkningen och miljöpåverkan mildare.

Elnotan för en julgran och en adventsljuststake slutar på 50 kronor om ljusen brinner från första advent till tjugondag knut. Med de moderna LED-lamporna hamnar kostnaden på några kronor för samma period. I Sverige tänder vi upp 3 miljoner granar varje jul, till varje hushåll tillkommer minst en elljusstake. Det är minst 150 miljoner kronor som försvinner
Ett byte till LED-ljus rekommenderas. De har på senare år såväl sjunkit i pris som ökat i kvalitet.

Räkneexemplet baseras på ett hem med en julgran med 16 lampor på 3 watt och en ljusstake med 7 lampor på 3 watt som brinner en månad.

Ivar Palo

http://www.skogssverige.se/blogg/index.cfm?PageAction=get&Blogg_id=300&Bloggar_id=10


wikipedia



Historik
Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna. Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord. De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med levande ljus och godsaker som frukt och konfekt. Man hängde vanligtvis äpplen i granen för att tynga ner de grenar som ljusen satt på så att de skulle sitta rakare. Det blev dock allt vanligare att familjerna började tillverka sina egna prydnader i papper och halm. Från åren kring 1880 fanns det färdiga julgransprydnader att köpa i de större svenska städerna. De finaste var importerade från Tyskland.

Seden att klä hemmet med levande träd och kvistar är dock mycket gammal och tjänade till att skydda hemmet mot alla sorters onda makter och väsen. Fortfarande tar många in påskris till påsken och dekorerar med löv vid sommarbröllop och andra festliga tilldragelser. Det förekom långt tillbaka att man reste så kallade julstänger utanför bondgårdarna eller placerade en gran på vardera sidan om ytterdörren.

Julgranar i Sverige

I Sverige skaffar de flesta familjer sig sina julgranar genom att köpa dem av julgransförsäljare som från början av december håller till utanför stormarknader och på allmänna platser. De flesta julgranar som säljs är rödgranar, men även silvergran och andra ädelgranar förekommer i sortimentet. Priset på granen beror på art och storlek. (Är det någon annan än jag som tycker att de är dyra i år (Min egen kommentar.) Det skiljer väldigt mellan granförsäljare också. Man kan spara hundralappar gm att titta runt lite.

Blågranar kan lukta kattpiss. Rödgranen eller svensk/norsk gran doftar barr och kåda. 80% av de 3 miljoner granar som säljs under 2009 är av sorten Rödgran. Kungsgranen, eller nordmansgranen har mer inslag av citrus doft och har blivit mer populär i åren upptill 2009. Lasiocarpa, en liknande ädelgran doftar lime.

Plastgran
Sedan 1980-talet har plastgranar på många håll ersatt traditionella julgranar. Eftersom de är bra för allergiker och inte behöver vattnas, har de kommit att bli vanligare på ställen som arbetsplatser, förskolor och skolor. Andra fördelar är att man inte behöver leta julgran varje år, samt att man årligen sparar en mindre summa pengar. Plastgranarna är i regel något mindre än riktiga julgranar. På senare år har det även börjat dyka upp plastgranar i helt onaturliga färger såsom rosa och ljusblått. Många anser emellertid att plastgranen inte ger samma känsla eller julstämning som en riktig gran. Plastgranar ser oftast inte heller särskilt naturliga ut. De pengar man sparar genom att inte behöva köpa julgran varje år är dessutom en obetydlig summa för de flesta hushåll.

Julgransprydnader
Julgransprydnader säljs i varuhus och presentaffärer. Det är också vanligt att barn i förskolan, förskoleklass och skolan får tillverka egna julgransprydnader. En vanlig hemgjord julgransprydnad är smällkaramellen som består av ett papprör som kläs med silkespapper vars ändar fransas upp. En annan är en liten hjärtformad korg som vanligen tillverkas av glanspapper i två olika färger.

Stjärna, en större prydnad som sitter i granens topp och som påminner om stjärnan ovanför Betlehem.
Spira, en spetsig, blank prydnad, fungerar som ett alternativ till stjärnan och symboliserar Odens spjut, Gungner.
Elektrisk ljusslinga med lampor som efterliknar vita stearinljus.
Glittergirlanger, vanligast i silver som ska efterlikna frost, men numera förekommer glittergirlanger i många färger.
Änglahår, tussar av ljusa textila fibrer som placeras runt de elektriska ljusen
Kulor (ofta röda, även om alla färger förekommer), som efterliknar äpplen.
Halmfigurer i form av stjärnor, julbockar eller andra figurer.
Änglar, tomtar och djurfigurer i plast eller textil.
Uttrycket "ingenting att hänga i julgranen" innebär att något inte är särskilt vackert, välgjort eller värdefullt.

Skötselråd
Sammanfattade skötselråd, hämtade från julgran.com samt Landvettergran.com.

Välj en färsk gran.
Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen. Låt gärna granen stå någon dag i garaget eller farstun först om detta är möjligt.
Mycket vatten - utan socker eller magnecyl.
Kapa rotändan vid två tillfällen; när du tar in granen och när du ställer granen på plats.
Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.
Klipp inte toppen på granen annars kommer den att dö
(Detta stog alltså på Wikipedia)

En Linne-lärjunge på 1700-talet berättar vid besök i Svärdsjö vid jultiden, att man äntligen har börjat sluta med att ödsla skog genom att ta hem julgranar

En vanlig gran i hemmet kan barra över 400 000 barr. Ej underligt att jag suckar och stönar när den skall ut efter försummad skötsel. i år skall den skötas...

Men jag får nog komma ihåg att den är en levande. Tänk på snittblommorna. De vissnar efter ett tag. Så gör även granen.

Husmodersknep för mindre barr

Så kallade husmodersknep är inte så dumma enligt vissa; en sockerbit i vattnet torde stimulera skottskjutning! En kopparslant i foten kan säkert hämma alg- och svamptillväxt.
Till tröst för en barrande gran - inse att barren är en förutsättning för liv på jorden, då det i dem bildas syre vid fotosyntesen.

En annan syn på husmodersknepen i bloggvärden
Att sedan lägga i socker, salicylsyra och kopparslantar eller whisky kan väl den roa sig med som vill. Det är inte nödvändigt. De två mittersta ingredienserna kan man tvingas till om man häller socker i julgransfoten, för då får man en massa svampar och bakterier som med förtjusning glufsar i sig sockret. Då verkar salicylsyra och koppar bakteriedämpande, vilket även spriten gör.-- (Skogssidan)

Kasta inte ut utan återbruka din gran

Gör en väderpinne
Kapa av toppen på julgranen en bit nedanför översta grenvarvet. Ta bort alla grenar utom en och skala av barken. Häng pinnen upp och ner (toppen ska vara nedåt) på en vägg utomhus. Vid vackert väder pekar pinnen uppåt, vid dåligt väder nedåt

Eller,använd den som klätterstöd kommande sommar till ex dina bönor eller liknande.

Elda upp den när den gjort sitt i vedspisen eller kaminen.

Om den har barren kvar efter jul, täck dina känsliga blommor med riset.

Danskarna exporterar upp till 10 miljoner julgranar om året.
Norrmännen levererar minst 140 000 granar till andra länder.
Svenskarna levererar ej många granar. Något att tänka på med transporter och närodlat för miljön, någon...

En ädelgran som är 2 meter hög kan ha upp till 2 miljoner barr på sig. Genom barrens klyvöppningar kondenseras det ut stora mängder vatten när du har den inne. Så vattna flitigt.

Om ni har orkat läsa ända hit så vet ni hur ni skall göra med kära granen.
Det vet åtminstone jag nu.
Trevlig helg, roligt att ni tittade förbi.

1 kommentar:

  1. Tack för en utförlig genomgång av allt som rör julgranen. Vi kommer inte att klippa av toppen efter att ha läst det här.

    God Jul.
    Kalle Mange

    SvaraRadera

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!