tisdag 15 december 2009

Julmat


Morotslåda

Detta är en klassisk finsk julrätt. Tidigare när jag bodde i Finland så köpptes den ofta till jul.
Nu när jag flyttat till Svearike så har jag börjat göra den själv.
Blir oftast godare när man gör den själv samt man vet vad som finns i.
Skördade de sista morötterna ur landet och gjorde lådor i helgen. Lådorna går bra att frysa in.

Finsk morotslåda

Denna sats blir ca 6 port.

3 dl vatten
1.5 dl riskgyn
0,5 tsk drygt salt
7-8 stora morötter
7 dl mjölk
1 msk smör
0,5 tsk riven muskot
vitpeppar och salt

* Koka upp vattnet saltet och smöret.
* Lägg i risgrynen när vattnet kokat upp.
* Koka ca 15 minuter.
* Häll sedan i mjölken och koka i ca 30 min på svag värme.
* Riv morötterna under tiden riset kokar.
* Innan du blandar ihop morötterna och riset kan du mjuka upp morötterna i en varm kastrull med smör en liten stund.
* Häll blandningen i smord form.
* Klicka på några smörklickar.
* Sätt in formen i ugnen, som skall stå på 175 grader.
* Det tar ca en timme innan lådan är klara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!