lördag 12 december 2009

Bröd (Dagligt matbröd)


Egentligen en ganska rolig sysselsättning där möjligheten att variera brödets karaktär är oändliga. Och familjen uppskattar också variationerna. Har börjat experimentera med lite olika sammansättningar. Basen har blivit (för 2 bröd),

16 dl mjöl (olika sorter var man nu har tillgängligt)
6 dl vätska
2 tsk salt (knappt)
1 pkt jäst

Sedan börjar improviseringen. Mjölet brukar jag ta det som finns i köksskåpet. Grövre mjöl tar längre tid att jäsa än t.ex. vetemjöl. Jag tycker dinkelmjöl, grahamsmjöl och lantbrödsmjöl ger god smak på brödet. Blandar oftast i ungefär hälften vetemjöl och valfri blandning av resten.
Vätska kan man använda vatten, juice, mjölk, fil, äppelmust, buljong etc. Juice och must ger mer smak. Med fil och must blir brödet mörkare. Om man använder buljong måste man dock minska på saltet, annars blir brödet oätbart.
Sedan kan man ge brödet karaktär genom diverse smaktillsatser, t.ex. äppelmos, lingonsylt, hackade nötter, russin, honung, brödsirap.
Har gjort det enkelt för mig vid tillagningen. Lägger allt ihop i en köksmaskin och kör den i ca 8 minuter. Sedan direkt i två smörade brödformar och låter degen jäsa till den blir tillräckligt stor. Slutligen i ugnen i 175 grader. I vår ugn blir bröden lagom gyllenbruna efter 40 min, men det kan ju variera från ugn till ugn. Från ”ax till limpa” tar det ca 2 h, medan själva bakengagemanget är ca 20 min. Känns ju lite effektivt i en stressad vardag…

Här är ett recept som vi använder till jul, antingen som komplement till julvörten eller i stället för. Receptet kommer ursprungligen från en baktävling (3:e pris) i finska Österbotten, men jag har modifierat receptet lite för att bättre passa julen.

5,5 dl apelsinjuice
2 dl rågmjöl
2 dl vetekli
12 dl vetemjöl
1 pkt jäst
1,5 dl brödsirap
2 tsk salt
1 dl russin

Jäsning och gräddning enligt ovan.

Lycka till.

/E.

1 kommentar:

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!