söndag 29 november 2009

Julstjärnan


Julstjärna Euphorbia pulcherrima
Euphorbia-välfödd
pulcherrima-skön

Den vilda julstjärnan är en flera meter hög buske.

Euphorbia, olika törelväxter och julstjärna.
Innehåller mycket mjölksaft som är giftig, allergiframkallande och hud- och slemhinneirriterande. Kan också ge magbesvär

Julstjärnan är lätta att sköta. Men det finns några regler du skall komma ihåg. Skall ge några tips som gör att du kan njuta av dom så länge som möjligt.

Det första tipset börjar redan i butiken.

Se om blomman har en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen.Ihoprullade gula eller skadade blad eller knoppar visar att den ej fått den skötsel den skall ha.

De gulgröna knopparna mellan de färgade högbladen är ett tecken på att plantan mår bra. De skall vara i knopp.

Se om plantan är genomvåt eller jätte torr. Om du upptäcker dessa kriterier så vet du att plantan ej blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Kom ihåg när du tar hem plantan att den är känslig mot drag och kalla temperaturer. Men en köldchock syns först efter några dagar. Då tappar den lätt bladen. Köp aldrig plantor som säljs utomhus.
Julstjärnan tål ej temperaturer under 12 grader vare sig under transporten hem eller när man vädrar.

Var försiktig när du packar in den i affären för att klara transporten hem. Om bladen skadas eller trillar av kan den vita mjölksaften som sipprar ut ge fläckar på bladen.

Hur gör du när du kommer hem för att den skall hålla länge.

För att den skall trivas bäst så ställ den på en ljus varm plats med cirka 20 grader. Den skall skuggas lätt i direkt söderläge.För höga temperaturer kan göra att den tappar bladen. Den kan ställas längre in i rummet också men då förkortas hållbarheten.

Undvik att ställa frukt i närheten av julstjärnan frukten avger etylen som påskyndar plantans åldrande.

Undvik att den har vatten som blir stående kvar i krukan. Vattna bara när jorden är nästan torr. Använd gärna ljummet vatten.För mycket vatten ökar risken för bladfall. Det är speciellt viktigt att låta den torka upp mellan vattningarna vid mörkare placering.

Ge ej näring när den blommar. Efter att den blommat klart så vattnar du med näring en gång i månaden.

Vill du ha kvar plantan som grön växt efter julens slut, klipper du av stjärnan och lämnar 3-4 gröna blad. Toppa de nya skotten ett par gånger så blir plantan kompakt och fin.

Vill du få tillbaka de förgsprakande högbladen till nästa jul så måste du hålla plantan i komplett mörker i minst tolv timmar om dagen under flera veckor. Du kan ju lägga ngt över plantan för att få det mörkt. Ex en kartong. Sen skall den ha extra ljus resten av tiden

Du kan använda julstjärnan som snittblomma men då måste du försluta snittytan gemom att snabbt doppa dom i kokande vatten eller hålla dom över en ljuslåga. Detta skall hindra växtsaften från att sippra ut.

Kuriosa
Ända sedan aztekernas tid har många i syd- och mellanamerika ansett julstjärnan helig, men den amerikanska diplomaten Ponsetti lyckades smuggla ut några sticklingar från Mexiko till Amerika runt år 1830. Men det var först långt senare då tyska förädlare tagit sig an julstjärnan, som intresset för den började stiga. På 1950-talet började julstjärnan dyka upp i Sverige till jul, men var då ömtålig och mycket exklusiv. Först mot slutet av 1960-talet började nya bra sorter komma fram och julstjärnan blev julens blomma nummer ett. I Sverige har "enbenta stjärnor" sålts mest, medan de större grenade plantorna varit mest populära nere i Europa. Det beror antagligen på att vi har oftast våra små stjärnor i fönstren, medan man nere på kontinenten har dem inne i rummet t ex i urnor, på golvet osv (odla.nu)

Kuriosa: Enligt den aztekiska mytologin fick julstjärnan sin klassiska röda färg när en gudinna dog av brustet hjärta. Hennes blod droppade ner på julstjärnans blad och färgade dem röda.

Lycka till med era julstjärnor.

1 kommentar:

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!