söndag 4 oktober 2009

Äppelmust

Hittade ett underbart recept på äppelmust ifjol i en tidning. Musten höll sig hela vintern i svalutrymme.
Har fortsatt musta detta år. Men använder mig mycket mer av petflaskor detta år.
Receptet får ni här.

5 liter äpplen
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker/liter must.

* Skiva äpplena med skal och kärnhus i en stor bunke.Lägg i alla ingredienser utom sockret.
* Låt stå i 5 dygn. Rör om då och då.(Kan stå längre om du är glömsk som jag)
* Sila bort äpplena.
* Rör ner 1 dl socker för varje liter silad must.
* Häll upp på rena flaskor

Har fått in sista blomman idag fikusen. Har insett att den tål lätt frost. Har ej orkat göra ngt idag. Men skall försöka ta lite tomatfrön till nästa år.
Skall ta frön av den lilla tomaten som var ny för i år(hundreds and thousands) den var väldigt god.
Black plum var också god.
Men den godaste var nog en stor gul tomat. Kommer ej ihåg namnet just nu på rackaren men får kanske fram den senare.
Tog in skörden av pumpor och squasch. Blev ej så stora iår. Bättre lycka nästa gång/år.
Men det som jag lyckades bra med var solros, har en enorm ute i trädgårdslandet med massor av blommor har blivit som ett litet träd. Huvudstammen är så tjock som en underarm. Och den blommar ännu trots frost. Skall spara frön till nästa år.
Är det ngn som vet hur man skalar solrosfrön. Skulle använda dom i brödbak men kan ej sitta och skala dom ett och ett.

Skall försöka lära mig mer hur man gör en trevlig blogg. Dela upp allting. Husskriverier, trädgård, recept osv.

Ha en trevlig kväll alla.

1 kommentar:

Tack alla goa för att ni kommenterar, jag blir så glad åt varje liten kommentar!!