Etiketter

Trädgård Blommig fredag Recept Syförening Tomater Hund Köksträdgård Nya lärdomar Virkning Traditioner tomatprovning husbygge Hus och trädgård Turf Värt att se Höns Våra djur Övrigt Byggnadsvård fönster Klimat och miljö byggnadsvård Fåglar LCHF recept. Rosor Stickat Klematis Mina rosor Morot Vårtecken Julblommor Katt Miljövänliga tips kål trädgårdsmässa viktminskning Gästinlägg Hos mig 2011 Våra duvor Fäboda gurka morotsprovning Fototriss Squash kålrabbi Korgodling Natur Pumpa Utflykt Vedspis Byggnadsvård vedspis Gelas tips Gurkprovning damm trädgård duvor vår Bröd Chili Helgglädje Härodlat recept Jul Sallad Saturday Show Off Trädgårdstips bladkaktus tips Award Byggnadsvård papptak Golv Julmat Majs Perenner i Gelas trädgård Recept tomater Resor Rödbetor Symaskin Tävling brysselkål grönkål kanin tulpaner Ettåriga blommor Hos mig 2012 Hönshus Lök Mangold Snickarglädje damm hem och villa kyckling recept mat på vedspis rödkål vaktel Hos mig 2013 Kålrabbi recept Lillajul Månad för månad hos mig Paprika Planteringsskyltar broccoli danskläder fiskar liljor linolje målning musik sömnad ved vitkål Äpple Akleja Avenbok Barnrum Björnbärshallon Blek taggborre Bokrecension Fruktträd Fuchsia Gryta Gräs Halloween Haverrot Hos mig 2016 Januari göromål Jordgubbar Krusbär Känguruäpple Köttfärs recept Lerjord Limfärg Livets irrvägar Nässlor Päron Påsk Recept drycker Rotfrukts recept Sandhamn Skrattduva Undulat Svartrot Tomatodling på friland Torn Vävning badrum blomkål byggnadsvård lada cherimoya clivia efterrät faverolle höns fisk foto gamla hus hörnjärn kaktus krukväxter körsbär lamm recept macro melon plommon soppa såpbubblor tazetter tro hopp och kärlek tryckkitt trädgårds video trädgårdsgång vaktelbur vaktelskötsel Äggkläckare

torsdag 18 februari 2010

Plast, plast och plast igen.

Hej igen här kommer mitt tips till miljötorsdagen.

I vår kommun har vi sedan en tid tillbaka börjat sortera mjukplast.
Sen vi började sortera även mjukplasten så tömmer vi vår lilla sopbehållare var 3-4 vecka på en familj med 5 personer och ett drös med djur.
Och jag lovar du sparar inte bara miljö genom att sopsortera du får också en tjockare plånbok.

Försök sortera en vecka så märker du hur lite sopor du egentligen behöver slänga i sopen. Det är så väldigt mycket plast som finns i våra sopor kanske bra att få upp ögonen för hur mycket det egentligen är.
Det tar väl lite extra tid att sortera men snart blir det en vana som man kan lära vidare.

Såhär står det på vår kommuns hemsida.
All plast från hushållet ska kunna återvinnas. Du slipper nu att sortera plasten efter mjuk respektive hård.

Tidigare har endast hårdplasten sorterats, medan mjukplasten har slängts tillsammans med det vanliga hushållsavfallet.

Från och med 1 november ska alltså även mjukplasten tas om hand och förpackningarna lägger man där man tidigare bara fått lägga hårdplast.
Dina sopor ska även fortsättningsvis vara förpackade i plast eller annan lämplig förpackning innan du lägger dem i sopkärlet.

Det är ny teknik som gör att det nu blir möjligt att på ett ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt sätt även återvinna mjuka plastförpackningar, enligt Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Genom att de mjuka plastförpackningarna nu kommer att återvinnas till nya produkter, istället för att förbrännas, ökar miljövinsten. Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppet med två kg.
Exempel på mjukplastförpackningar är: bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i t ex müslipaket, frigolit.
De mjuka plastförpackningarna kommer att återvinnas till nya produkter, huvudsakligen till nya sopsäckar, bärkassar och kabelskydd.
Mer information finns på: www.ftiab.se

Mycket av det vi slänger till återvinningen kan ju återanvändas av oss själva först.
Plastkrukor tex när du köper växter kan du ju själv plantera i de håller några år.
Det är bara fantasin som sätter gränser.
Ha en fin fin torsdag/Gela

6 kommentarer:

Linda- Vildros och kaprifol sa...

Hej!
Självklart få du lägga till mig *ler*
Jag lägger till dig på min länklista.

Vilket fantastiskt bygge ni håller på med!! Jättekul att få följa er resa :)

Vi är precis färdiga med vår resa/vårt hus som vi började återställa till gammal stil för två år sedan och nu är det bara trädgården kvar och lite annat smått!

Ha en fin dag!
Kramar Linda

Anonym sa...

vi sorterar också mjukis här i kd. Super tycker jag! Det är tom lite roligt att slänga på återvinningen ibland tycker jag! Speciellt glas ;)

Kram pernilla

Rantamor sa...

Vi ha sorterat i flera år, och det blir fort en levnadsstil som man tror alla gör. Men så är det nog inte. Men här i Nordmaling är dom duktiga det är alltid bilar i kö vid återvinningen. Och det är många år sen vi slutade med att köpa plastkassar när vi handlar. Det finns ju tygväskor, åxå det blir en vana, och det är ju inte alls töntigt att ha en snygg och cool tygväska.

Här tvärskiner solen. Vackert sa Bill....ja vackert va ordet sa Bull.....
Ha d.

Mia sa...

Det är ju inte så ofta men jag har aldrig blivit klok på var frigoliten ska sorteras, tack, nu vet jag. Annars har jag källsorterat i 20 år, man gjorde det i Schweiz, där var jag tvungen att köpa sopsäcken till restavfallet, då blir man god att sortera ska jag lova..tror vi betalade 15 kronor för en 35 literssäck, det blir en del pengar det om man inte sorterar. Har man först börjat och fixat plats på köket åt det så går det av bara farten.

gittan sa...

Jag gillar att sopsortera men tyvärr verkar inte vår kommun lika intresserad av det. Det vi sorterar ut får vi själv köra till återvinnningen med och tänker man hur mycket alla hushåll släpper ut för att själv se till så att materialen återvinns kan man ju undra om det blir någon vinst i det långa loppet? Men vi kämpar på ändå och lagrar våra sopor i den mån vi kan och försöker att planera körningarna även till sopstationen. Precis som du säger finns det mycket vi faktiskt kan anv. oss av själv. Här kasseras inga krukor och en del plastburkar blir till matlådor på jobbet, andra att frysa in rester i osv. Varför köpa onödiga plastlådor för de ändamålen när det redan finns förpackningar som fungerar utmärkt både att frysa in i och att micra, dessutom gratis!

meas vardag sa...

Jag sorterar blandannat plasten och har chockats av hur mycket mjukplast vi slänger! Det är ju oerhört mycket! Tyvärr är det så i våran kommun att man som privatperson inte tjänar ngt på att sortera när det gäller den privata plånboken. Trist!
/Anna

Elegant Rose - Diagonal Resize 2